Stiti momentele alea in care iti vine sa te bati singur pe umar, sa te feliciti si sa iti pupi mainile? Ei bine, asa a fost cu lintea asta. Atunci cand am terminat sa o pregatesc, am mancat-o direct din cratita, cu lingura de lemn. Si in tot timpul cat – plina de vinovatie – hapaiam ca un purcel voios, ma tot congratulam: ‘Da’ bine mai gatesti! Doamne, cat de buna e! Parfumata, picanta, fiarta exact cat trebuie!’ Noroc ca a aparut cineva, care m-a prins ca pe caprioara in bataia farurilor, murdara de sos in colturile gurii si cu lingura pregatita pentru inca un asalt, ca altfel ramaneau ailalti complet flamanzi.
Ingrediente
1 cana de linte verde
2 morcovi, curatati si taiati in cubulete
1/2 telina, curatata si taiata in cubulete
1 radacina de patrunjel, curatata si taiata in cubulete
2 -3 linguri de ulei – amestec floarea soarelui si masline
1 legatura ceapa verde, curatata si tocata
2 catei de usturoi, zdrobiti
1 legatura de patrunjel verde, tocata
1 cutie pulpa de rosii de 400g
1/2 lingurita turmeric
1/2 lingurita cumin
1/2 lingurita boia afumata (pimenton)
suc de lamaie, dupa gust
sare, piper negru proaspat macinat
Intr-o oala, pune la fiert lintea, impreuna cu morcovii, telina si radacina de patrunjel. Lasa sa fiarba – undeva intre 20 si 40 de minute, depinzand de linte – pana cand aceasta e patrunsa, fara sa se zdrobeasca. Scurge bine si lasa sa se raceasca de tot.
Intr-un wok sau intr-o tigaie mare, pune la incins uleiul. Adauga ceapa verde si usturoiul zdrobit si lasa sa se inmoaie, pret de vreo 2 minute. Adauga lintea si amesteca. Acum e randul condimentelor: cumin, turmeric si pimenton. Amesteca, mai lasa 2 minute pe foc. Adauga pulpa de rosii, amesteca si inca 2 – 3 minute pe foc. Amesteca si patrunjelul verde tocat, asezoneaza dupa gust cu sare, piper si suc de lamaie. Perfection! Sa ziceti mersi ca am facut pozele de indata ce am luat-o de pe foc – altfel nu mai ramanea nimic de pozat.
12 Comments
Data viitoare sa-ti faci poze si tie cu colturile gurii pastrand dovada vinovatiei 🙂 Arata bestial (la timpul trecut, am inteles!).
Nuuu, nu pot sa-mi fac asa poza, vrei sa ma compromit total? 🙂 🙂 Sa pot fi santajata cu ea? 🙂
Nu pentru santaj Zana draga, ci pentru fun si pentru convingerea musteriilor amatori … Doar aratand ca tie ti-a placut atat de mult incat ai pierdut din vedere ca esti o zana serioasa (si eficienta) 😀 ii vei convinge sa isi riste integritatea purcedand (doamne ce gerunziu am scos!) la a transforma o punga de boabe in ceva divn 😀
Purcedand, purcedand, 🙂 insa nu compromitandu-ne in fata propriilor progenituri, care nu ar pregeta sa imprastie pe tot netul o asemenea fotografie 🙂
N-am mancat niciodata linte..nici nu stiu ce gust are ;))
vaaai, cum se poate … e excelenta, foarte sanatoasa – are o multime de proteina vegetala, fier, fibre … trebuie neaparat sa incerci 🙂
@Zana : O sa incerc 🙂
Pingback: Muschiulet de porc umplut cu linte picanta si salata de sfecla rosie | Zâna Eficienţei
Bravo, domne, ne iei cu cumin, chimen sau chimion nu era ok? Intrebarea e de unde se ia boia de-aia afumata. Si, da, asta fac eu la 1 noaptea, misun pe site-ul tau dupa retete:)))
bine, bine, chimion 🙂 boia afumata se ia din … Spania. Eu de acolo am primit-o, prin intermediul lui fi-miu, care a primit consemn sa nu se intoarca fara ea de la Barcelona. Altfel – de la magazinul de mirodenii – uite link aici: http://magazinuldemirodenii.ro/?post_type=product&p=297 – e aia spaniola. Cu dedicatie, pentru noctambula de tine 🙂
cumin = Chimion, Cumin nu egal chimen. „Chimenul (în engleză caraway) nu este același lucru cu chimionul (Cuminum cyminum, în engleză cumin). Este incorect și foarte mulți fac această confuzie în diverse publicații, în special pe internet. De la chimen se folosesc în general fructele sau rădăcina, iar de la chimion se folosesc atât semințele cât și fructele. Semințele de chimion sunt mai iuți, mai deschise la culoare și mai mari decât fructele chimenului. Chimionul este utilizat ca și condiment cu preponderența în Africa de Nord, Orientul Mijlociu, vestul Chinei, India, Cuba și nordul Mexicului. Chimenul, pe de altă parte, este folosit la condimentarea brânzeturilor, a cărnii, sau la prepararea supelor și cremelor de legume în special în Europa Centrală și Scandinavia.” Wikipedia
Pingback: Curry de cartofi dulci cu broccoli | Zâna Eficienţei