baba ghanoush
Gustare mediteraneana din vinete, pasta de susan (tahini), suc de lamaie si usturoi. Garnisita cu seminte de rodie sau menta, se serveste impreuna cu o painica rotunda si plata (pita).
balsamico (aceto)
Obtinut din struguri albi de Trebbiano, otetul balsamic isi capata culoarea si aroma dulceaga prin incalzire si imbatrinire timp de 6 pana la 25 ani in butoaie din diferite esente de lemn.
Produs in special la Modena, un adevarat “aceto balsamico tradizionale” poate ajunge sa coste pana la 200 de dolari pentru o uncie.
E folosit in special in salate, dar poate imbogati cu succes aroma multor supe, sosuri si mancaruri. Trebuie tinut intr-un loc intunecat si racoros, pentru a-si pastra proprietatile.
Bardolino
Vin rosu usor(“vino beverino”), cu aroma usor amaruie, de fructe si iarba, din nordul Italiei. Obtinut dintr-un amestec de struguri Corvina, Rondinella, Molinara si Negrara. Numele sau ar veni, asa cum ne spune Dante, de la printesa Bardala, nepoata a lui Manto, intemeietoarea Mantovei. Bardolino este un vin care se bea tanar si se insoteste de minune cu pastele si cu carnea de vitel.
Bel Paese
Branza italiana cremoasa, extrem de populara, botezata astfel dupa romanul omonim al lui Antonio Stoppani. Produsa initial la Melzo, in Lombardia, Bel Paese este delicioasa in compania vinurilor cu aroma de fructe, servita la desert sau chiar folosita in retetele de pizza, in loc de mozarella.
billi-bi
Un nume vesel pentru aceasta supa frantuzeasca de midii cu ceapa,vin, smantina si condimente. Numele ar proveni de la un consumator pasionat si client fidel al restaurantului Maxim, magnatul american William B. (Billy B.) Leeds.
Brown Betty
Asa cum sugereaza si numele, Brown Betty este un desert din vremurile colonialismului american. Alcatuita din straturi de fructe indulcite si parfumate cu mirodenii, alternind cu straturi de pesmet cu unt, o “betty” se serveste cu sos de lamaie, inghetata sau frisca. De cele mai multe ori, este pregatita din mere.
Bubble & Squeak
Fel de mancare foarte britanic, o combinatie de piure de cartofi,varza fiarta si tocata, plus ceva resturi din friptura de vita de la pranzul de duminica. Toate amestecate si prajite in tigaie pana se rumenesc bine. Unii spun ca se numeste astfel din cauza zgomotelor pe care le fac ingredientele in timp ce se prajesc, altii sustin ca e vorba de zgomotele pe care le face stomacul tau dupa o astfel de masa.
b’steeya
O placinta marocana cu pui, migdale pisate si condimente. Coapta pina cind devine crocanta si aurie, b’steeya este presarata cu zahar pudra si scortisoara inainte de a fi servita.
bulgogi
Unul dintre felurile de mincare traditionale in Coreea. Fasii subtiri din carne de vita, marinate intr-un amestec de sos de soia, vin, ceapa verde, usturoi si fructe (kiwi), iar apoi puse pe gratar. Se serveste cel mai frecvent impreuna cu kimchi(salata de varza murata picanta).
Foto:96dotsperinch