Chocoholicii cunosc simptomele: febrilitatea cu care cauti prin dulapuri si camari, rascolind amblaje, rasturnand cutii; usoara nervozitate cu care raspunzi acelora care te chestioneaza ‘Da’ dupa ce tot scobesti acolo, femeie?’; momentul teribil in care realizezi ca orice forma prelucrata de ciocolata a disparut de la domiciliu; incrancenarea cu care iti framanti creierul sa descoperi ceva, orice, care sa iti satisfaca pofta nebuna; patrularea incapatanata prin fata cuptorului ; triumfalul moment in care iti scoti din cuptor ‘inventia’ si – deliciu al deliciilor – prima muscatura din prajitura calduta, catifelata si … ciocolatie.
Ingrediente si ustensile
1 tava teflonata mica – a mea are cam 20 X 25 cm
125 ml lapte condensat indulcit
2 oua batute
30g cacao pulbere de cea mai buna calitate
4 linguri faina alba
1 lingurita cu varf de praf de copt
1 pumn de chips de ciocolata amaruie ori cu lapte (daca nu ai, toaca niste ciocolata buna)
putina apa (doar in cazul in care compozitia e prea groasa)
Unge tava cu foarte putin ulei. Preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius.
Intr-un castron, amesteca toate ingredientele de mai sus. Toarna totul in tava. Coace timp de 200 grade Celsius, timp de vreo 15 minute sau pana cand o scobitoare, infipta in prajitura, iese curata. Nu lungi timpul de copt, altfel prajiturelele risca sa se usuce prea tare. Daca vrei, pastreaza o parte din chipsurile de ciocolata si decoreaza cu ele suprafata prajiturii, dupa circa 5 minute de copt.
Scoate din cuptor, lasa sa se racoreasca cat de cat – daca e nevoie, da-ti peste mana, sa rabzi fara sa te arzi :), taie in patrate si serveste. Alaturi de o ceasca de cafea mocca aburinda, cu caimacul de 1 deget. Merge si un pahar cu lapte rece, in caz de raid nocturn in bucatarie.
11 Comments
Bine ca ai pus reteta 😀
pai cum nu? ein mann, ein wort.
Daca tu zici:ca e buna si ” in caz de raid nocturn in bucatarie ” musai facuta!
uf! la mine scotocitul nu ar duce la niciun rezultat: am rasturnat deja rafturile, nu mai e nimic. maine – aprovizionare neaparat :D!
neaparat. pai cum sa rezisti un weekend intreg FARA???? Horror! 🙂
o fac si eu in uikend! Imi place ca se face repede!! Te pupic!
haha, ce poza tare ai, Georgiano!
Zina, te rog, am urmatoarea intrebare: cam cit zahar e in laptele tau condensat? Din cauza de probleme de alergii, trebuie sa folosim numai lapte de vaca proaspat, nepasteurizat, fiert acasa. Ca pe vremuri. Vaz ca singurul zahar e in chipsurile de cioco si in laptele condensat. Dar daca vreau sa pun zahar brun, de exemplu? Sau sirop de agave?
Gata, m-am dat de gol, eco-bio-naturista. Da, asta sint.
vera, intrucat laptele condensat pe care il folosesc e grecesc si nu are eticheta in limba noastra, nu stiu cat zahar are el. pe wikipedia (aici http://en.wikipedia.org/wiki/Condensed_milk ) zice ca ar fi cam 45%. intr-adevar, e foarte dulce, de-aia nici nu mai exista alt zahar in reteta asta. nu stiu exact daca poti adapta reteta cu lapte obisnuit – ai insa aici, pe bbcgoodfood.com (http://www.bbcgoodfood.com/search.do?keywords=brownie&filterItem=&filterItem=&filterItem=&filterItem=&filterItem=&filterItem=&filterItem=&filterItem=&filterItem=&filterItem=) o multime de retete de brownie, poate ti se potriveste vreuna 🙂 succes, ca stiu cum e cu dietele speciale 🙂
Mersi, Zina Buna. Am si eu multe retzete de brownies, da asta era atractzioasa, caci really simpla. O sa incerc pe principiul trial and error si o sa tzin si mapamondu la corent, poate mai foloseshte unor nefericitzi alergishti.
Acu ma preocup de facut brinza de vaca si borsh in casa – petit cauchemar.
foarte bine, multumim si asteptam rezultatele 🙂