Chocoholicii cunosc simptomele: febrilitatea cu care cauti prin dulapuri si camari, rascolind amblaje, rasturnand cutii; usoara nervozitate cu care raspunzi acelora care te chestioneaza ‘Da’ dupa ce tot scobesti acolo, femeie?’; momentul teribil in care realizezi ca orice forma prelucrata de ciocolata a disparut de la domiciliu; incrancenarea cu care iti framanti creierul sa descoperi ceva, orice, care sa iti satisfaca pofta nebuna; patrularea incapatanata prin fata cuptorului ; triumfalul moment in care iti scoti din cuptor ‘inventia’ si – deliciu al deliciilor – prima muscatura din prajitura calduta, catifelata si … ciocolatie.
Ingrediente si ustensile
1 tava teflonata mica – a mea are cam 20 X 25 cm
125 ml lapte condensat indulcit
2 oua batute
30g cacao pulbere de cea mai buna calitate
4 linguri faina alba
1 lingurita cu varf de praf de copt
1 pumn de chips de ciocolata amaruie ori cu lapte (daca nu ai, toaca niste ciocolata buna)
putina apa (doar in cazul in care compozitia e prea groasa)
Unge tava cu foarte putin ulei. Preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius.
Intr-un castron, amesteca toate ingredientele de mai sus. Toarna totul in tava. Coace timp de 200 grade Celsius, timp de vreo 15 minute sau pana cand o scobitoare, infipta in prajitura, iese curata. Nu lungi timpul de copt, altfel prajiturelele risca sa se usuce prea tare. Daca vrei, pastreaza o parte din chipsurile de ciocolata si decoreaza cu ele suprafata prajiturii, dupa circa 5 minute de copt.
Scoate din cuptor, lasa sa se racoreasca cat de cat – daca e nevoie, da-ti peste mana, sa rabzi fara sa te arzi :), taie in patrate si serveste. Alaturi de o ceasca de cafea mocca aburinda, cu caimacul de 1 deget. Merge si un pahar cu lapte rece, in caz de raid nocturn in bucatarie.
11 Comments
Bine ca ai pus reteta
pai cum nu? ein mann, ein wort.
Daca tu zici:ca e buna si ” in caz de raid nocturn in bucatarie ” musai facuta!
uf! la mine scotocitul nu ar duce la niciun rezultat: am rasturnat deja rafturile, nu mai e nimic. maine – aprovizionare neaparat :D!
neaparat. pai cum sa rezisti un weekend intreg FARA???? Horror!
o fac si eu in uikend! Imi place ca se face repede!! Te pupic!
haha, ce poza tare ai, Georgiano!
Zina, te rog, am urmatoarea intrebare: cam cit zahar e in laptele tau condensat? Din cauza de probleme de alergii, trebuie sa folosim numai lapte de vaca proaspat, nepasteurizat, fiert acasa. Ca pe vremuri. Vaz ca singurul zahar e in chipsurile de cioco si in laptele condensat. Dar daca vreau sa pun zahar brun, de exemplu? Sau sirop de agave?
Gata, m-am dat de gol, eco-bio-naturista. Da, asta sint.
vera, intrucat laptele condensat pe care il folosesc e grecesc si nu are eticheta in limba noastra, nu stiu cat zahar are el. pe wikipedia (aici http://en.wikipedia.org/wiki/Condensed_milk ) zice ca ar fi cam 45%. intr-adevar, e foarte dulce, de-aia nici nu mai exista alt zahar in reteta asta. nu stiu exact daca poti adapta reteta cu lapte obisnuit – ai insa aici, pe bbcgoodfood.com (http://www.bbcgoodfood.com/search.do?keywords=brownie&filterItem=&filterItem=&filterItem=&filterItem=&filterItem=&filterItem=&filterItem=&filterItem=&filterItem=&filterItem=) o multime de retete de brownie, poate ti se potriveste vreuna
succes, ca stiu cum e cu dietele speciale 
Mersi, Zina Buna. Am si eu multe retzete de brownies, da asta era atractzioasa, caci really simpla. O sa incerc pe principiul trial and error si o sa tzin si mapamondu la corent, poate mai foloseshte unor nefericitzi alergishti.
Acu ma preocup de facut brinza de vaca si borsh in casa – petit cauchemar.
foarte bine, multumim si asteptam rezultatele