Cum stăteam eu virusată și tremuram în vârf de pat, o poftă aprigă de dulce-acrișor se abătu peste mine. Pofta asta febrilă nu m-a lăsat, totuși, să uit că: a. Țin o vagă, dar reușită dietă de tip intermittent fasting; b. Unul dintre angajamentele mele la început de 2024 a fost să gătesc, pe cât posibil, cu ingrediente pe care le am deja prin casă, înainte de a purcede la alte cumpărături de impuls.
În bucătărie, am descoperit multiple portocale. În cămară, o pungă cu migdale măcinate. Așadar, am cercetat pe site-ul meu preferat, BBC Good Food, unde rețetele sunt simple, clare și rezonabile. Am găsit minunea asta, pe care am ajustat-o cu ce aveam la îndemână.
Este, categoric, una dintre cele mai bune prăjituri pe care le-am făcut vreodată. Dulce, dar nu exagerat de dulce, parfumată ca o livadă de pe malul Mării Egee, fin caramelizată și crocantă pe la margini. Un vis salvator, care m-a făcut să uit de durerile de oase și să îmi reconstitui speranța că vara va veni și că Grecia e tot acolo și ne așteaptă. Să nu uit să vă previn – prăjitura asta e și mai bună a doua zi sau a treia zi, dacă mai apucă.
Ingrediente
- 100 g migdale măcinate (făină de migdale)
- 50g mălai
- 175g zahăr tos
- 2 lingurițe praf de copt
- 2 portocale mari, bine spălate
- 4 ouă măricele
- 200 ml ulei de măsline
- 1 vârf de cuțit generos de fire de șofran
- 2 linguri suc de lămâie
- 85 g zahăr pudră
- Opțional, pentru servire: iaurt grecesc și felii proaspete de portocală
MOD DE PREPARARE
- Încălzește cuptorul la 180C (căldură circulantă).
- Unge cu ulei o formă rotundă de 20 cm, apoi tapetează-i baza cu hârtie de copt.
- Pune migdalele măcinate într-o tigaie și prăjește-le la foc mic spre mediu, amestecând frecvent, până când se rumenesc uniform.
- Lasă migdalele să se răcească, apoi amestecă-le cu mălaiul, zahărul pudră și praful de copt.
- Rade fin coaja de la o portocală și amestec-o cu ouăle și uleiul. Bate bine cu telul sau cu o lingură de lemn, apoi încorporează-le cu ingredientele uscate.
- Toarnă amestecul în forma pregătită și coace timp de 30-40 de minute, până când prăjitura crește și se întărește la atingere.
- În timp ce prăjitura se coace, curăță coaja de la cealaltă portocală și tai-o în fâșii foarte subțiri.
- Pune într-o crăticioară coaja de portocală fâșii cu sucul de la ambele portocale, cele 2 linguri de suc de lămâie, șofranul și zahărul pudră. Adu siropul la fierbere, apoi lasă să fiarbă ușor, cam 5 minute.
- Când prăjitura e gata, las-o să se răcească puțin în formă, apoi răstoarn-o pe o farfurie sau un platou. Îndepărtează hârtia de copt de pe prăjitură.
- Cât timp prăjitura este călduță, înțeap-o pe toată suprafața cu o scobitoare, apoi toarnă uniform siropul peste ea.
- Servește-o simplă sau cu iaurt și felii de portocală. Ține la frigider, într-un recipient etanș, timp de 3-4 zile.
1 Comment
Uite, corectez eu pt tine: 3-4 ore ai vrut să spui, nu zile. Nici nu e nevoie de frigider, de fapt.