Nu-i usor sa fii gazda in zilele noastre. Tre’ sa te gandesti – in afara de gusturi, arome si culori – la diete, alergii, colesterol, vezici biliare, intolerante alimentare, religii si posturi, copii mofturosi si adulti firoscosi. Tre’ sa stai stramb si sa judeci drept, cu strategie si disciplina in devla, precum un general inaintea marii batalii. Sa iti scrii meniuri, sa faci liste, sa tai gros cu pixul unele, sa adaugi cu rosu altele. Sa ai in racitor, dar si in camara; cu alcool, dar si ‘fara alcool’; cu gaz si fara gaz; light si ne-light.
Construindu-mi eu schemele tactice pentru un atac la baioneta (sau la frigaruie) de vreo 30 de persoane, am asezat pe flancul stang, ala cu trebsoarele vegetariene-de-post-care-merg-si-alaturi-de-un-gratar, salata asta de naut. E reliable precum un sergent de infanterie, se executa repejor si e colorata ca o uniforma de husar.
Ingrediente
6 cutii de 400g boabe de naut
2 ardei grasi rosii, taiati cubulete
1 ceapa rosie dolofana, tocata
3 tulpini de telina, taiate bucatele
o mana de frunze de menta proaspata
o mana de frunze de patrunjel
ulei, otet, sare, piper, fulgi de chilli
Desfa cutiile cu naut, scurge bine si limpezeste sub apa rece boabele, sa se duca zeama cea tulbure.
Pune boabele intr-un mega-castron, adauga ardeiul, telina, ceapa si ierburile. Amesteca bine. Asezoneaza. Amesteca si mai bine. Serveste – s-o manance cine vrea si cine poate.