Hai ca am reusit! Am pregatit salata asta de Revelion, am primit complimente pentru ea, insa pozele de atunci erau execrabile. Asa ca mi-am promis sa recidivez, ca pot avea si niste imagini decente la postarea asta.
Stiam ca exista o multime de variante ale acestui sidedish marocan cu morcovi, portocale si stafide, insa in majoritatea retetelor, morcovii erau fierti sau trasi la tigaie. Eu vroiam ceva proaspat, crocant, care sa mai reteze din caloriile si grasimile sarbatoresti. Asa am decis sa incerc salata asta si nu regret niciun moment.
Ingrediente
5 morcovi mari, dati pe razatoare
1 pumn de stafide aurii
1 pumn de seminte de pin sau de migdale feliate
3 mandarine sau portocale, curatate de coaja, feliate, iar feliile taiate pe jumatate
2 linguri ulei de masline
2 linguri suc de portocale
1 lingura suc de lamaie
1 lingurita de miere
frunze de menta proaspata, tocate
1/2 lingurita cumin pulbere (chimion)
1/2 lingurita boia (eu am folosit din cea iute si afumata)
1 lingura apa de flori de portocal
sare, dupa gust
Pune stafidele la inmuiat in apa calduta, pentru 30 minute. Stoarce bine.
Rumeste in tigaie (atentie, caci se ard foarte usor), la foc mediu, semintele de pin sau migdalele feliate. Da deoparte, sa se racoreasca.
Intr-un castron incapator, amesteca bine morcovii dati pe razatoare, feliile de portocala, semintele de pin, stafidele si menta tocata.
Intr-un bol, combina sucul de portocale, sucul de lamaie, apa de flori de portocal, uleiul de masline, cumin-ul, boiaua, sarea si mierea.
Toarna sosul peste salat, amesteca bine, acopera si pune la frigider cel putin o jumatate de ora inainte de a servi, pentru ca aromele sa aiba timp sa se combine.
Eu am servit salata asta alaturi de o friptura de vita in sos de vin, cu cartofi natur.
P.S. Un mic secret, pentru ca feliile de portocala sa nu ajunga in salata cu tot cu pielita si fibrele albe si amarui.
1. Taie un capac portocalei si aseaz-o pe un blat de lemn.
2. Cu un cutit bine ascutit, taie coaja portocalei, pana la miez, de sus in jos. Repeta pe tot conturul portocalei. Acum ai tot miezul, fara pielita alba. Tot ce a mai ramas este acea partea a pielitei dintre feliile de portocala.
3. Taie cu cutitul in interiorul acestor membrane care delimiteaza feliile si vei obtine segmente zemoase si fragede 100% miez de portocala.
8 Comments
iubesc salatele de orice fel…asta este mai deosebita !
Delicioasa si fresh ! O voi incerca si eu 😛
INTERESANT SI APETISANT! FII ZANA BUNA SI SPUNE-NE SI NOUA UNDE GASESTI IN BUCURESTI APA DE FLORI DE PORTOCAL SI, DE LA RETETA ANTERIOARA, BULGUR.
MULTUMIRI SI UN SALUT PLIN DE ADMIRATIE!
doina, apa de flori de portocal gasesti la Carrefour, la raionul de ingrediente exotice :), iar bulgur la Plafar.
multumesc mult, mult de tot!
Merci, Fee. Suna mirificent, dar o sa scot stafidele si pinii si o sa pun migdale sau alune de padure (mai putzin calorice si cu Nutrient Grade A) pentru crunchiness; retzeta ta suna excelent si imi ploua in gura de pofta, dar e prea hipercalorica pentru mine si familia.
Azi, salata de andive cu rodii. Totul crud, totul hipocaloric, totul crunchy. Bliss.
Vero, poate incerci cu putina stevia pentru dulceata, in loc de miere. Merisoare uscate in loc de stafide? just an idea, ce zici? Altfel succes cu dieta.
SmarandO, miere pun nitzica, ca e sanatoasa.
Si, poate ai dreptate, si merishoare in loc de stafide. Merci, deocamdata merge. Cu carbs minime si aproape no starch.