De ani buni, am descoperit bucuria gătitului cu boabe de fasole din conservă. Chiar nu înţeleg ce argumente ar putea să îmi aducă cineva, astfel încât să mă facă să trec prin caznele înmuiatului de cu o seară înainte şi a fiertului în şapte mii de ape. Toate astea pentru ca, în final, să mă trezesc cu o chestie indigestă, cu cojile împrăştiate prin zeamă şi complet inestetică. De vreo două zile, mă tot băteau gândul şi pofta de o ciorbă de fasole, ceva consistent, picant şi acru, fără carne. Iniţial, voiam să mă apuc de reţeta tradiţională, plus puţin oţet ori vreo murătură alături. Însă controbaind prin cămară şi prin frigider, am găsit lime, plus coriandru şi oregano proaspăt. Atâta mi-a trebuit.

Ingrediente

  • 1 cutie cu boabe de fasole de 400ml
  • 1 cutie cu pulpă de roşii de 400 ml
  • 1 lingură ulei de măsline sau alt ulei vegetal
  • 1 ceapă potrivită, tocată mărunt
  • 3 căţei de usturoi, zdrobiţi
  • 1 morcov curăţat şi tăiat cubuleţe
  • 1/2 ardei gras (roşu, galben ori portocaliu), tăiat în cubuleţe
  • 1/2 ardei iute verde, curăţat de fibre şi seminţe şi tocat marunt
  • 1/2 linguriţă chimion pulbere (mor după mirodenia asta!)
  • 1/2 linguriţă oregano uscat
  • un vârf de cuţit de boia afumată iute
  • sare, piper negru proaspăt măcinat
  • verdeaţă proaspătă (eu am avut coriandru şi oregano, dar poate fi şi pătrunjel)

Mod de preparare

1. Scurge şi clăteşte sub apă rece (nu sub jet, căci boabele fierte sunt fragile) fasolea din conservă.
2. Într-o oală nu prea mare, pune la încins uleiul pe foc mediu. Adaugă ceapa şi lasă să se înmoaie 2 minute. Pune acum usturoiul, pentru încă 1 minut. Vine rândul morcovului, ardeiului roşu, ardeiului iute. Presară deasupra chimion, oregano şi boia afumată. Amestecă bine şi căleşte 3- 4 minute la foc mic, astfel încât mirodeniile să aibă timp să îşi elibereze aroma.
2. Toarnă peste legume conţinutul cutiei cu pulpă de roşii. Umple cutia cu apă, toarn-o în oală. Lasă să fremete pentru 10 – 15 minute, cât să se pătrundă legumele.
3. Pune boabele de fasole bine scurse în supă. Încă 5 minute pe foc, să apuce şi ele să se încălzească cum trebuie.
4. Asezonează, ia de pe foc. Pune în farfurie, presară verdeaţa tocată, serveşte cu felii de lămâie verde şi, eventual, cu puţină smântână.

Toată operaţiunea de mai sus mi-a luat vreo jumătate de oră. Relaxat şi cu un pahar de vin alb sec alături. De la deschisul conservei şi până la aşezatul la masă, cu o farfurie de supă fierbinte dinainte. Aşadar, vin şi vă întreb din nou: de ce ziceaţi că ar trebui să gătim cu fasole boabe uscată? 🙂 Poftă bună şi, acelora care insistă cu metodele preistorice, un scurt mesaj: pe mâine, când terminaţi de înmuiat fasolea!

supa de fasole 1

supa de fasole 2

1 Comment

  1. Smaranda Vornicu Reply

    hahahahahahah – inmoi fasolea, deci existi :)))))

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.