Recunosc cu mâna pe şorţul de bucătărie: când am citit / auzit de kale pentru prima oară, mi-am zis: „încă o ţăcăneală super sănătoasă, care zice ca vindecă toate bolile şi îţi promite să te facă centenar, după care se dovedeşte că frunzele alea conţineau cine ştie ce metal greu şi sunt de-a dreptul toxice”.

În supermarket, m-am uitat la preţ şi prima impresie mi-a fost întărită de ceea ce am citit pe etichetă: vreo 3 frunzuliţe costau cât gramul de aur de 24K! Dar curiosity is my middle name, după cum pot confirma şi apropiaţii. Nu am rezistat. După o vreme, am cumpărat. Am gătit. Mi-a plăcut. M-am documentat. Mi-a plăcut şi mai tare. Pentru că? Pe scurt:

  • Kale e o plantă cruciferă, din familie cu varză şi cu vechea mea obsesie, conopida! 🙂
  • Varietăţile cu frunza creaţă sunt cunoscute încă din Grecia secolului IV i.d.Hr.
  • A fost una dintre cele mai comune legume consumate în Europa, până pe la finalul Evului Mediu.
  • Are calorii foarte puţine şi mai are toate felurile de vitamine şi minerale cunoscute de om, în cantităţi semnificative.
  • Ca să nu îşi piardă proprietăţile, e de preferat să o fierbi cât scurt, să o pregăteşti la abur sau cuptorul cu microunde.
  • Se conservă bine la congelator, ba chiar devine mai gustoasă după ce a fost îngheţată.
  • De la boerenkoolstamppot-ul olandez (da, ştiu! 🙂 ), la ribollita italieneascasi până la caldo verde portughez, trecând şi prin stir-fry-uri chinezeşti, o vei găsi în reţete din lumea întreagă.
  • Coboară nivelul colesterolului şi contribuie la reducerea riscului pentru nu ştiu câte boli serioase. Dar să nu luăm kale-ul de la gura publicaţiilor specializate pe frunze verzi şi beneficiile lor – citiţi mai multe acolo sau aici.

După cum mărturiseam şi pe pagina de Facebook, zilele trecute, în Piaţa Domenii, am fost plăcut surprinsă. Pe mai multe tarabe, râdeau în ploaie mai multe tipuri de kale, precum şi mănunchiuri de frunze frumoase de mangold. Am cumpărat iar, am gătit iar. Şi, cum vremea e oribilă, iar vremurile şi mai şi, vă ofer o excelentă reţetă de supă cu kale de 3 feluri. Noi să fim sănătoşi!

Ingrediente

  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 4 căţei de usturoi mari, zdrobiţi
  • 225g cârnat chorizo uscat, tăiat în felii
  • 4 cartofi mari sau vreo 6 potriviţi, curăţaţi, tăiaţi în bucăţi mari
  • 1,5 litri supă limpede de pui
  • 200g frunze proaspete de kale, bine spălate, tăiate în fâşii subţiri

Mod de preparare

1. Încinge, într-o oală, 2 linguri de ulei de măsline. Adaugă ceapă, usturoiul şi feliile de chorizo. Căleşte cam 5 minutela foc potrivit, până când ceapa devine transparentă, iar chorizo-ul a eliberat în tigaie aroma sa de paprica afumată.
2. Adaugă cartofii, amestecă şi lasă pe foc timp de alte câteva minute.
3. Toarnă deasupra supa de pui. Lasă să fiarbă totul preţ de vreo 15 minute, până când cartofii încep să se sfărâme.
4. Zdrobeşte cartofii în supă. Adu totul, din nou, la punctul de fierbere.
5. Pune în oală frunzele de kale tăiate fâşii şi lasă să mai fiarbă timp de 5 minute.
6. Serveşte supă fierbinte, în boluri. Picură deasupra încă niţel ulei de măsline.

Pentru ploile anunţate în buletinul meteo, supa asta e perfectă. Fierbinte, picantă, afumată ŞI sănătoasă! Ce să mai vrem de la ea? E ca o promisiune pentru o vacanţă la soare, în Spania.

supa kale 1

supa kale 3

 

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.