Dupa o postare nostalgica, mie una mi se face foame. Pardon, nu foame, ci o pofta nebuna de ceva dulce. Sunt convinsa ca bunica-mea ar fi aprobat o asemenea atitudine. Hamesita dupa ceva calorii excedentare, am dat ochii roata prin bucatarie si am constatat ca am un ananas cam pricajit. Il cumparasem, verde si amarastean cum era, in speranta unor mic-dejunuri sanatoase, hranitoare… ma rog, destul de insipide. Am facut niscaiva sapaturi pe net, am combinat cateva retete frantuzite si a rezultat o tarta asa, mai exotica la aroma.
Ingrediente
1 ananas proaspat, mic, curatat si taiat in bucatele
1 blat de tarta din aluat fraged (megaimage, again)
4 oua
1 1/2 linguri Maizena (faina de porumb – atentie! nu malai)
6 linguri zahar brun
200 ml smantana dulce 35% grasime
1 lingurita esenta de vanilie (Bourbon,if you can)
un praf de scortisoara
1 lingurita de unt
Preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius.
Intr-o tigaie, pune untul sa se topeasca, adauga bucatile de ananas, 2 linguri de zahar brun si presara scortisoara. Pe foc potrivit, lasa ananasul sa se caramelizeze frumos si sa miroasa de sa-ti ia mintile. Chiar in momentul in care iti vine sa te arunci cu lingura in el, ia-l de pe foc, calmeaza-te si da-l deoparte sa se racoreasca.
Pune blatul de tarta in forma si inteapa-i fundul cu o furculita – sa se coaca frumos si uniform. Intr-un castron, bate ouale, smantana, restul de zaharul, Maizena si vanilia.
Aseaza acum bucatelele de ananas caramelizate plus sosul rezultat pe fundul tartei. Toarna deasupra compozitia cu oua si smantana. Da la copt pentru vreo 30 de minute, pana cand tarta e rumena si gonflata. Scoate din cuptor si lasa sa se racoreasca, apoi pune la rece – e mai buna ‘refrigerata’. Io o sa o mananc maine, la breakfast, ca sa ma mintz ca mi-am respectat angajamentele calorice. Yeah, sure!
12 Comments
Zana,o sa bata matanii fiu-miu cate zile om avea si i-oi face prajitura asta , si o sa se roage de sanatatea ta. Alta persoana mai pofticiaosa decat el la ananas n-am vazut,asa ca e nemaipomenita reteta,saru-mana!
ce bine! ma bucur ca exista si fani ananas – n-am prea cunoscut 🙂
Pingback: Repetir tarta. De ce? De mere! | Zâna Eficienţei
Buna dimineata. Acum cateva zile am incercat quiche-ul provensal si am cautat blat de tarta la megaimage, dar sunt sigura ca nu am cumparat ce trebuie. Imi poti spune te rog ce scrie exact pe ambalaj sau imi poti da un link cu o poza a blatului folosit? Si pentru ca gatesc de relativ putina vreme, mai am o intrebare – acest blat trebuie uns cu ceva? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Ludica, ma uit de cum am ocazia si iti raspund. Am sa pun si o poza pe blog, ca sa fie limpede. Blatul nu trebuie uns cu nimic – urmezi instructiunile de pe ambalaj – adica il pui in forma cu tot cu hartia in care vine invelit si il intepi cu furculita pe fund, inainte de a pune deasupra umplutura.
Aha, e clar ca n-am luat ce trebuie 🙁 Astept cu interes sa vad ce trebuia sa cumpar. Multumesc mult pentru raspuns.
Ludica, pe aluat scrie Pate Brisee/Murbteig, iar ambalajul e rosu. Il gasesti la raionul de produse proaspete, pe langa salate si altele asemenea, impreuna cu aluatul lor de pizza (foarte bun si acela), care are ambalaj verde. O sa incerc sa ii fac si o poza pentru postarile urmatoare.
Multumesc mult, l-am gasit! Nu ma uitam unde trebuia. Nu mai e nevoie de poza. De-abia astept sa fac o tarta! Visez la una cu spanac 🙂
una cu spanac e ff buna 🙂 sa nu uiti sa razi si putina nucsoara in spanacul ala 🙂
:)) Tocmai ce vroiam sa spun ca a iesit buna, dar ca mi-ar fi placut mai aromata. Vineri cand am preparat-o nu m-am mai uitat aici, din pacate! Daca radeam si nucsoara, era perfecta! Oricum pentru prima tarta din viata mea :))), sunt satisfacuta de rezultat. Am taiat direct pe hartie, caci nu mai aveam rabdare:
https://picasaweb.google.com/117008305896096433667/TartaCuSpanac?authkey=Gv1sRgCMi-4MuS2LKapwE#5677516040564128050
Multumesc inca o data! Seara buna!
hai, nu te mai rasfata, ca arata foarte bine – cu spanacul o poti lua in doua directii – fie spre usturoi, fie spre nucsoara – asta pt aroma :). Si mult piper negru, anyway. 🙂
:-p