Sunt Zana Eficientei, am ce mai conteaza cati ani si sunt dependenta de ciocolata – na, am zis-o! Am marturisit public faptul si accept problema.:) Acestea ziind fise (cum ar spune cineva apropiat), devine perfect explicabil ca acum 2 zile am intrat in sevraj atunci cand am descoperit ca nu mai am bomboane Mon Cheri. Si nici batoane Mars. Si nici After Eight – de fapt, cred ca v-am povestit un episod similar si aici.
Asadar, am cercetat continutul dulapurilor, frigiderului si camarii si am pus de un tort. Nu, nu era o ocazie festiva. Cel mult sarbatoream faptul ca nu ma pot abtine de la ciocolata si trista constatare ca nu am unt, deci erau excluse brownies si alte retete similare. Tort am zis – poftim!
Ingrediente
Pentru blat
170g faina
3 linguri cacao pulbere, olandeza
2 lingurite praf de copt
2 prafuri de sare
220g zahar tos
120ml lapte
120ml ulei de floarea soarelui
2 lingurite de esenta de vanilie
2 oua
1 pumn de stafide, inmuiate cu apa fierbinte si coniac
Pentru glazura / crema ganache
225g ciocolata neagra de calitate
180ml frisca lichida cu 35% grasime
2 linguri de unt (norocul meu ca mai aveam fix atat unt, din cel tartinabil)
1 punguta cu decoratiuni de ciocolata asortate (ciocolata alba, cu lapte si amaruie)
Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
Unge o forma rotunda (din cele cu arc pe laterala) si tapeteaza fundul cu un cerc de hartie de copt. Pentru ca vei pune in ea o compozitie destul de fluida, imbraca – pe exterior – fundul formei cu folie de aluminiu – in caz ca forma nu e etansa, compozitia nu va curge in cuptor.
Amesteca intr-un castron toate ingredientele uscate pentru blat – faina, pulberea de cacao, zaharul, praful de copt si sarea. Adauga laptele, uleiul, ouale si esenta de vanilie. Amesteca bine cu mixerul de mana. Daca aluatul ti se pare multe prea moale, mai adauga un pic de faina. Cand s-a omogenizat, adauga stafidele bine stoarse, amesteca din nou si toarna in forma. Da la copt pentru 35 – 45 de minute – vei stii ca e gata daca o scobitoare infipta in mijloc iese curata. Nu exagera insa cu coptul – miezul trebuie sa ramana moale si chocolicious. Cand e gata, lasa sa se racoreasca un pic, scoate din forma si pune pe un platou. Blatul trebuie sa fie rece cand te apuci de acoperit cu ciocolata – altfel crema ganache isi pierde luciul cand vei pune tortul in frigider.
Pentru crema/frostingul ganache, lucrurile stau foarte simplu. Rupi ciocolata bucati intr-un bol de inox sau emailat. Separat, pui la incalzit frisca lichida si untul. Cand ajunge sa dea primul clocot, torni amestecul frisca + unt peste ciocolata si lasi 5 minute – nu te atingi de ea! Dupa 5 minute, amesteci bine cu telul si – voila! – ganache. Cu compozitia asta ai mai multe optiuni:
01. o lasi sa se racoreasca si – cat e inca moale – o torni peste tort in chip de glazura;
02. o lasi sa se mai intareasca si cand a ajuns, cum sa zic, tartinabila, o intinzi frumos pe tot tortul cu o paleta. In acest caz, mai ai optiunea sa tai blatul orizontal pe din doua (ajuta daca pui blatul la frigider vreo 20 de minute inainte de a-l taia), sa badijonezi partea inferioara cu circa 1/3 din crema ganache, sa o acoperi cu ‘capacul’ de blat si apoi sa acoperi totul cu restul de crema.
03. o pui la frigider si – cand e rece – o bati cu mixerul si obtii o crema ca de cofetarie, mai spumoasa, mai deschisa la culoare si mai aproape de frisca.
04. o pui la frigider, renunti la tort si – cand crema s-a intarit foarte bine – faci din ea trufe, pe care le tavalesti prin pulbere de cacao, fistic pisat sau nuca de cocos rasa.
Din motive de sevraj si lene, eu am acoperit tortul cu toata crema si gata. Am presarat bilutele de ciocolata si am pus la frigider, sub paza stricta (adica amenintari fatise cu tortura fizica si psihica pentru oricine s-ar fi aventurat sa se atinga de el). Ce sa va spun despre momentul cand am luat prima lingurita din acest tort? Crema se intarise, era densa si uber-ciocolatische, bilutele de deasupra erau crunchy, miezul era pufos si parfumat, iar stafidele … dom’ne, eram in Rai!