In toata debandada asta financiar-legislativa, cu oameni claie peste gramada la cozi si declaratii cinico-isterice ale guvernantilor, aveam nevoie de ceva sa ma remonteze.  Ceva calm, ceva stoic, ceva englezesc.  Un five o’clock tea, cu o prajitura pe masura.  Am ales Bakewell Tart, pentru ca e sobra, echilibrata, decenta.  N-are turnulete de frisca, nici glazuri multicolore, va sa zica e temperata si ‘proper’, ca o englezoaica sub bombardamente.

Tarta asta vine din Derbyshire, din oraselul Bakewell (inainte de a citi chestia asta, imi imaginam ca ii zice asa pentru ca se coace usor si bine 🙂 ) Se pare ca s-a nascut dintr-o eroare, cam ca legislatia noastra curenta.  Principiul e simplu: o ‘crusta’ din aluat, tapetata cu gem si umpluta cu frangipane, un amestec foarte frantuzesc de altfel, cu migdale, unt si ou.

Ingrediente

1 crusta din aluat dulce de tarta (vezi reteta asta sau cumpara, daca mai gasesti aluatul potrivit de la megaimage)

125g unt, moale

125g zahar pudra, cernut

3 oua

1/2 lingurita esenta de migdale

125g migdale macinate

30g faina

gem de zmeura, de prune sau de caise

zahar pudra

Preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius.

Pune aluatul de tarta in forma.  Pentru ca sa nu se inmoaie din cauza gemului, coace crusta de tarta, dupa metoda blind baking (captusita cu hartie de copt si umpluta cu bile de ceramica / boabe de fasole), timp de 15 minute, pana cand e aurie.

Intre timp, pregateste umplutura pentru tarta.  Freaca untul moale cu zaharul pudra intr-un castron.  Adauga ouale, unul cate unul, amestecand pana cand sunt complet incorporate.  Daca pare ca se taie, nu te panica, isi va reveni partial cand adaugi restul de ingrediente.  Acum toarna esenta de migdale si mixeaza pret de 30 de secunde.  Adauga migdalele macinate si apoi faina, amestecand usor.  Tapeteaza baza de tarta cu gem, in strat uniform.  Toarna compozitia cu migdale in forma si da la copt pentru 30 de minute.

Catre final, umplutura va fi rumena si bombata.  Scoate din cuptor, lasa sa se racoreasca putin in forma, apoi trece-o pe un platou.  Pudreaza cu zahar.  Serveste tarta calduta, cu inghetata de vanilie sau cu frisca batuta.  Rule, Britannia!

4 Comments

  1. I am going to make this TONIGHT!
    Smaranda, esti marfa draga mea!!

    Cristina

    • Zana Eficientei Reply

      Foarte bine! Mie imi place mult, pentru ca nu e dulce sa te sufoce, ba chiar are un usor gust acrisor de la gemul de zmeura – delicious.

  2. am făcut-o şi io azi numai că am pus dulceaţă de cireşe (home-made).
    şi pentru că parcă mai cerea ceva iar îngheţată ioc, cine a vrut (adică tot io) a pus şi un pic de sos de zmeură alături.
    foarte nice ! 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      foarte buna – eu cred ca am pus prea putin gem de zmeura si intr-adevar parca mai cerea ceva 🙂

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.