Aceasta reteta am aflat-o  de la un prieten bun si drag, pe care il regretam si la care ne gandim deseori.

Iar da navala frigul si omatul peste noi.  Ma uit in gradina si nu imi vine a crede – ieri intrezaream varfuri verzi printre bulgarii de pamant, azi ma zgribulesc toata si ma retrag in bucatarie, sa ma dreg cu o supa fierbinte si un coltuc de paine calda.

Mai intai, painea: nu stiu cine a inventat masinile de facut paine, insa ii doresc toate cele bune.  Azi am pus la framantat si copt o paine zdravana, taraneasca, cu faina din 6 cereale (o gasesti la megaimage).  Masinaria zumzaie in treaba ei, iar eu ma apuc de supa – vreau sa fie gata amandoua odata, sa ne alunge junghiul de frig cel hain din oase.

Supa asta e, zau, o bunatate.  Lintea e nedreptatita – ne temem de ea ca de fasole, ca trebuie inmuiata si fiarta in sapte ape.  Nimic mai neadevarat – fierbe iute si e mama sanatatii (are proteine, fier si vitamine si nu te umfla ca pe un zeppelin).  Ai pus-o pe foc si nici nu stii cand e gata.

Ingrediente

200g linte, aleasa si spalata

1 ceapa mare

2 morcovi maricei

2 cartofi dolofani

2 cuburi de supa (de vita sau de legume, dupa cum tii postul)

2 frunze de dafin

vreo 10 boabe de piper

un varf de cutit de cimbru uscat

sare, piper proaspat macinat

100 g afumatura (bacon, costita, ce ai prin frigider), taiata cubulete – optional

cam 2 litri de apa

Toaca ceapa, taie morcovii si cartofii cubulete.  Pune la fiert intr-o oala cei 2 litri de apa.  Cand clocoteste, arunca in apa ceapa, cartofii, morcovi si afumatura.

Da focul mai mic, adauga cuburile de supa maruntite.  Acum e randul mirodeniilor sa se arunce  – mai de voie, mai de nevoie – in oala: frunzele de dafin, boabele de piper si cimbrul. Lasa sa fiarba pret de vreo 10 minute, sa se inmoaie legumele si sa-si lasa afumatura parfumul.  Adauga lintea, da focul mic si lasa asa, sa fremete molcom 20 – 30 de minute.  Potriveste de sare si piper spre final. Verifica din cand in cand ca s-a inmuiat lintea, spumuieste daca e cazul.

Serveste cu felii de paine calda si muraturi.  Eu, nebuna dupa acreli si iuteli, adaug in farfurie si putin otet.

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.