O fi pentru că vine vara şi mi-e dor de roşii coapte sau pentru că îmi era poftă de ceva răcoros şi uşurel. Cred că de-asta am făcut supa asta. E posibil să fie şi pentru că mi-am făcut de cap cu câteva variante de ulei de măsline Filippo Berio, în acest caz nişte Extra Virgin Olive Oil şi Mild&Light Olive Oil. Una peste alta, a ieşit o supă cremoasă şi bogată, parfumată şi intensă, cu extracrunch-ul de la crutoanele usturoiate şi sărătura plăcută şi rumenă a fâşiilor de jambon. De repetat şi în alte combinaţii, pe tot parcursul verii. Iar pentru vegetarieni şi pentru cei care ţin post, nimic mai uşor decât varianta fără jamon serrano.

Ingrediente

  • 600ml roşii proaspete, coapte sau pulpă de roşii din cutie
  • 125 ml ulei de măsline Filippo Berio Extra Virgin Olive Oil
  • 25ml ulei de măsline Filippo Berio Mild&Light Olive Oil (că e mai bun pentru prăjit crutoanele)
  • 90g pâine veche de vreo 2 zile, fără coajă
  • 2-3 felii de pâine pentru crutoane (eu am avut o pâine cu mălai şi seminţe, excelentă)
  • 3 căţei de usturoi – 2 pentru supă şi 1 pentru crutoane
  • 2 ouă fierte tari
  • 2 – 3 felii de jamon serrano sau alt jambon de calitate
  • sare de mare, piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

1. În cazul în care foloseşti roşii proaspete, taie-le felii, pune-le în blender şi mixează-le până când obţii un fel de terci. Pentru o supă fină, omogenă, strecoară terciul ăsta şi toarnă-l apoi din nou în vasul blender-ului. Dacă foloseşti pulpă de roşii din conservă (mult mai bună, în perioada asta a anului), pune-o direct în blender.
2. Înmoaie pâinea veche de 2 zile în puţină apă rece, stoarce-o şi pune-o şi pe ea în blender.
3. Adaugă uleiul de măsline Filippo Berio Extra Virgin Olive Oil, cei 2 căţei de usturoi şi mixează, până când obţii o supă cremoasă şi omogenă. Asezonează cu sare şi piper negru proaspăt măcinat, toarnă supa într-un castron de ceramică şi dă la rece pentru câteva ore sau până a doua zi.
4. Freacă cele 2 felii de pâine cu cel de-al treilea căţel de usturoi, pe ambele feţe. Taie feliile de pâine în cubuleţe. Pune uleiul de măsline Filippo Berio Mild&Light Olive Oil la încins într-o tigaie. Adaugă cubuleţele de pâine frecată cu usturoi şi rumeneşte-le pe toate părţile, să fie crocante. Scoate crutoanele usturoiate din tigaie şi lasă-le să se răcorească.
5. Taie feliile de jambon în fâşii şi rumeneşte-le în aceeaşi tigaie. Transferă-le pe hârtie de bucătărie, să se scurgă şi să se usuce.
6. Taie ouăle fierte în bucăţele.
7. Pune în boluri supa rece de la frigider, cu crutoane, bucăţele de ou şi fâşii de jambon rumenite. Picură puţin ulei de măsline şi serveşte imediat.

Spanish cold tomato soup with olive oil

Ingredients

  • 600g (1 ½ can) chopped tomatoes or 600g fresh, ripe tomatoes
  • 125ml Filippo Berio Extra Virgin Olive Oil +25ml Filippo Berio Mild&Light Olive Oil for the croutons
  • 90g 2 days old bread (crust removed) + 2 extra slices for the croutons
  • 2 garlic cloves +1 extra for the croutons
  • 2 hardboiled eggs
  • 2 – 3 slices of Serrano ham
  • Sea salt, freshly ground black pepper

METHOD

  1. If using fresh tomatoes, cut them in slices. Put the tomato slices in the jug of a blender, mix to a pulp. If you want a fine, velvety soup, put the pulp through a strainer and return it to the blender. If using canned chopped tomatoes, just pour them into the blender.
  2. Soak the 90g of bread in a little water and squeeze it gently to drain. Put it in the blender. Blitz the tomatoes and bread together. Add 2 garlic cloves, the Filippo Berio Extra Virgin Olive Oil, season with salt and black pepper and blitz again. Pour the soup in a ceramic bowl, cover and put it in the refrigerator.
  3. Cut the hardboiled eggs in small cubes. Set aside.
  4. Rub the remaining garlic clove on the 2 extra slices of bread. Cut the bread in small cubes. Fry them in the Filippo Berio Mild&Light Olive Oil, in a small pan, till the croutons are crunchy and golden. Take out of the pan, drain and reserve.
  5. Cut the Serrano ham in small strips, fry in the same pan till they are golden. Take out of the pan, drain on kitchen paper and set aside.
  6. Take the cold soup out of the fridge, pour in bowls. Sprinkle with boiled egg pieces, croutons and Serrano ham strips. Drizzle with a bit more olive oil. Serve immediately.

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.