Îmi plăcea să îl mănânc la restaurant. Nu îl gătisem niciodată. Aveam o idee aiurită, conform căreia e complicat de pregătit. Cât m-am înşelat! E unul dintre peştii uşor de preparat şi delicioşi, demni de un împărat, după cum zice şi poetul antic Juvenal, în al său „The Emperor’s Turbot”:
“This, for a private table far too great,
Accept, and sumptuously your genius treat;
Haste to unload your stomach, and devour
A turbot, destined to this happy hour.
I sought him not; he marked the toils I set,
And rushed, a willing victim, to my net.”
Trezindu-mă, fără înştiinţare prealabilă, cu un calcan de vreo 2 kilograme pe blatul din bucătărie, m-am văzut nevoită să mă documentez în regim de urgenţă şi să îl pun, în timp record, pe masă, pentru vreo 8 – 10 musafiri.
Ingrediente
1 calcan de circa 2 kilograme, curăţat
ulei de măsline
felii de lămâie, felii de fenicul
75 ml vin alb sec
amestec grecesc de mirodenii pentru peşte (cu rozmarin, oregano, cimbrusor, boabe de coriandru)
sare, piper negru proaspăt măcinat
Mod de pregătire
1. Preîncălzeşte cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Unge tava cuptorului cu ulei de măsline.
3. Aşează feliile de lămâie în centru, ca să formeze un fel de suport pe care va sta peştele (astfel nu se va lipi de tavă). Dacă ai prin casă, nu ar strica nici câteva felii de fenicul mai grosuţe – aroma suplimentară pe care o dau e genială, perfectă pentru peşte.
4. Toarnă în tavă vinul alb.
5. Unge peştele cu ulei de măsline şi asezonează-l din belşug cu sare, piper negru şi amestec de condimente, pe ambele părţi.
6. Aşează calcanul peste feliile de lămâie din tavă, cu burta (partea albă) în jos.
7. Dă la cuptor tava cu peştele pentru 30 – 45 minute (în funcţie de dimensiunea peştelui). Pe parcurs, unge de câteva ori peştele cu sosul din tavă. Dacă ţi se pare că se usucă prea tare, acoperă-l cu folie de aluminiu după circa 20 de minute.
8. Scoate tava cu calcanul din cuptor. Cu grijă şi cu ajutorul unor palete zdravene, întoarce-l cu burta (partea albă) în sus. Îndepărtează pielea şi serveşte carnea cea albă şi dulce cu cartofi nature şi salată verde, asezonată cu lămâie. Poftă bună!
3 Comments
Ce bunatate de peste,o sa incerc si eu sa-l gatesc 🙂
e usor de pregatit si tare bun – succes! 🙂
Multumesc si spor!