Ce să facă şi omul răcit, sechestrat în casă? Mai ales atunci când ia vitamina C cu pumnul. Care vitamina C, se ştie, face o foame sfâşietoare. Omul face o budincă. În special în situaţia în care are sertarele frigiderului, yet again, pline cu legume pe care, de cum le-a cumpărat, a şi uitat de ele. Am căutat , aşadar, o reţetă din asta, cum să vă spun, cremoasă, decadentă, aromată, care să mă întremeze şi să mă consoleze că stau la domiciliu şi mă uit la emisiuni tembele cu decoratori care îţi refac toată casa cu 100 de dolari şi cu mirese pe care le umflă plânsul pentru că soacrei nu îi place rochia aleasă.
Ingrediente
- 6 cartofi de dimensiune medie, bine spălaţi şi fierţi în apă cu sare (să se pătrundă, dar să nu fie prea moi)
- 50g unt
- 3 bucăţi praz, doar partea albă, bine spălată, feliată fin
- 400g ciuperci, de care aveţi – eu am avut un amestec de pleurotus şi champignons brune, bine spălate şi tăiate felii
- 3 căţei de usturoi, curăţaţi şi tocaţi
- cimbrişor verde
- 300ml lapte
- 200ml smântână dulce, pentru gătit
- 50g făină albă
- sare, piper negru proaspăt măcinat
- 200g caşcaval sau brânză cheddar rasă, pentru topping
Mod de preparare
1. Preîncălzeşte cuptorul la 200 grade Celsius.
2. Într-o cratiţă, pune să se topească, la foc mediu, 25g unt. Adaugă prazul feliat şi căleşte până când devine translucid şi auriu pe alocuri. Asezonează cu sare şi piper negru. Pune prazul călit într-un castron.
3. Pune în cratiţă restul de 25g unt, să se topească. Pune usturoiul tocat şi lasă 1 minut, să se înmoaie fără să se prăjească. Adaugă ciupercile, măreşte flăcăra (ca să nu lase prea multă apă), apoi cimbrişorul verde tocat, asezonează şi căleşte, până când ciupercile sunt bine pătrunse şi rumene.
4. Adaugă prazul călit peste ciuperci şi amestecă bine. Într-un bol, combină laptele, smântâna dulce şi făina, bate cu telul până când amestecul este omogen. Toarnă-l peste legumele din cratiţă, amestecă şi lasă compoziţia să se îngroaşe puţin. Gustă şi asezonează, dacă mai este nevoie.
5. Taie cartofii în felii de circa 1cm grosime. Unge cu unt o formă termorezistentă. Aşează pe fund un strat uniform de felii de cartof. Urmează un strat de compoziţie cu praz şi ciuperci. Încă un strat de cartof şi restul de praz cu ciuperci. Presară deasupra caşcavalul / cheddar-ul ras şi dă la cuptor pentru circa 25 minute.
Ce pot să spun? Mi-am mulţumit. Am mâncat o porţie zdravănă, fierbinte, cu puţină zeamă de lămâie picurată deasupra şi ceva piper negru. O salată crocantă alături. Un pahar de Cremant de Bordeaux. Asta-i viaţă! Îţi râd în faţă, viroză de sezon!
2 Comments
ravissant. combinaţia praz-cartofi este favorita mea all time.
multă sănătate, Smaranda!
Mersi frumos 🙂 si pofta buna!