Unii zic că e franțuzească, adică vichyssoise. Alții insistă că vine din Țara Galilor, sub formă de cawl cennin. Julia Child insista că este o invenție americănească. Dacă ar fi să te iei strict după mirosul de praz, ai ajunge pe lângă Caracal. Una peste alta, e atât de bună încât se bate omenirea să își asume paternitatea ei. O poți mânca rece ori caldă, așa cum s-ar cam cuveni în perioada aceasta a anului.

Ingrediente

  • 35g unt (cam 3 linguri)
  • 4 – 5 fire de praz (în funcție de grosime), doar partea alba-verde deschis, foarte bine spălată de pământ și nisip, tocată în fâșii subțiri
  • 900g cartofi pentru fiert, curățați și tăiați în cuburi
  • 3 căței de usturoi curățați și ușor zdrobiți cu lama cuțitului
  • 2 frunze de dafin
  • câteva fire de cimbrișor proaspăt
  • 1,75 litri supă limpede de legume sau de pui (eu am folosit cuburi de supă concentrată bio de pui și apă)
  • 200ml smântână dulce lichidă
  • sare, piper negru proaspăt măcinat
  • pentru servit – pătrunjel sau arpagic verde tocat și suc de lămâie

Mod de preparare

  1.  Într-o oală încăpătoare, pune untul să se topească la foc potrivit. Adaugă prazul tocat și usturoiul și sotează până când prazul s-a înmuiat și a devenit translucid, fără a se rumeni, aproximativ 10 minute. Amestecă din când în când.
  2. Adaugă în oală cartofii cuburi, foile de dafin, firele de cimbrișor și supa.  Asezonează cu sare și piper. Micșorează focul, acoperă cu un capac și lasă să fiarbă încetișor cam 15 minute, până când cartofii sunt foarte bine pătrunși.
  3. Culege din oală foile de dafin și firele de cimbrișor. Mixează supa cu un blender de mână, până când devine cremoasă și omogenă. Adaugă smântâna lichida, amestecă și lasă să ajungă aproape de temperatura de fierbere. Potrivește din nou la gust cu sare și piper, dacă mai este nevoie. Toarnă în boluri, presară cu verdeață tocată și adaugă, dacă vrei, puțin suc de lămâie.  Poftă bună!

 

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.