Pana ieri, traiam un paradox: imi placea la nebunie pane-ul, insa uram prajeala aia de tigaie cu mult ulei, care sare pe toate cele si lasa dare de grasime in farfurie.  Si cum aveam niste ciocanele de pui in frigider si mare chef de un pane, am aprofundat chestiunea si am gasit o solutie: sa le pregatesc la cuptor, dar cu pesmet. Asta e ce a iesit.

Ingrediente

9 ciocanele de pui (cam 1,1 kg)

125 g pesmet (de la megaimage)

1 legatura de arpagic verde, tocat (sau patrunjel ori alta iarba aromatica, dupa placerea si vrerea ta)

3 linguri de mustar ( poate ar fi fost mai bun Dijon sau din cel cu boabe, insa eu am avut doar ‘mustarul bunicului’ 🙂 )

4 linguri de ulei – 2 floarea soarelui + 2 masline

2 linguri sos Worcestershire

sare, piper, fulgi de chili si boia dulce – dupa gust

Preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius.

Intr-un castron, amesteca pesmetul cu arpagicul verde tocat.

In alt castron, amesteca mustarul cu uleiul si sosul Worchestershire, plus condimente dupa gust.

Ia fiecare ciocanel si da-l prin amestecul de mustar cu ulei, apoi prin pesmet.  Aseaza-l intr-o tava care merge la cuptor, acoperita cu o foaie de hartie de copt. Repeta pana cand ai ‘imbracat’ toate bucatile de pui.

La manevra asta, ai mai multe optiuni – ori faci cum am facut eu, caz in care va trebui probabil sa se speli pe maini dupa fiecare picior de pui, ori adopti o metoda mai rapida, la care m-am gandit post-operator.  Mai exact, pui toate ciocanelele in castronul cu mustar + ulei si le tavalesti bine in aceasta marinata.  Lasi la frigider cam 30 de minute, cat sa se fezandeze usor.  Pui pesmetul cu arpagic intr-o punga din cele cu ‘fermoar’ etans (self-sealing, pentru congelator) si adaugi pe rand, cate 2- 3 ciocanele. Zgaltai bine punga, sa se acopere bucatile de carne cu pesmet, pe toate partile.  Apoi le asezi in tava si dai la cuptor.

La cuptor le lasi cam 50 de minute – dupa primele 20 de minute le intorci, iar in ultimele 10 minute, le urci mai sus si treci cuptorul pe grill, sa le rumeneasca bine.  Rezultatul: auriu si crocant pe dinafara, aromant si suculent pe dinautru – de repetat in mod obligatoriu, cu variatiuni pe tema ierburilor si marinatei.

15 Comments

  1. asta este a doua reteta pe care o citesc la tine in care rescrii istoria chestiilor facute traditional in ulei incins. Prima cea fost pare-mi-se cea de chiftele. Imi permit sa ma laud cu o chestie asemanatoare referitoare la papanasi!

    Mai gasim si altele?

    • Zana Eficientei Reply

      Papanasi la cuptor? Share with the group, pleeeez! 🙂
      Daca ne punem mintea, mai gasim.

  2. Mor de foame. Cum imaginile eficientei imi stimuleaza foamea dar nu ma satura caut ceva bun in padure AICI, fragi si mure Vizionati cu incredere, garantez ca o sa va placa. La mine-n blog veti gasi azi carti (excelente) pe gratis, inclusiv carti de bucate si alte capodopere.

    • Zana Eficientei Reply

      super site-ul cu padurea – mi se facut pofta de o tocanita de hribi si de o dulceata de fragi 🙂

  3. si eu am adoptat cuptorul pt. multe chestii care inainte le prajeam…inclusiv falafelul il fac asa.una peste alta ,marinata e plina de arome,i like it!

    • Zana Eficientei Reply

      da, cuptorul devine din ce in ce mai important in bucataria mea, imi pare rau ca la noi cuptoarele nu au chestia aia care se numeste broiler, un fel de grill mai elaborat – mi-ar permite sa fac lucrurile mai crocante si rumene. falafel la cuptor – o sa incerc neaparat. cum o sa incerc si papanasii la cuptor ai lui coolnewz, daca ne da totusi reteta 🙂

  4. Asa, uite aici contributia mea (poze voi atasa).

    Inspirata de reteta ta, am facut urmatoarele:

    1) Papanasi cu susan la cuptor (la compozitia normala de papanasi pui un pic mai mult gris ca sa fie un pic mai vartoasa, coaja rasa de la o lamaie, si sucul de la 1/2 de lamaie, bicarbonat de sodiu si bicarbonat de amoniu cate un varf de cutit). Cu o lingura si o lingurita lucrezi gogosele lunguiete de aluat, le dai prin susan (crud, neprajit) si le pui la copt pe o tava unsa pentru 15 minute.

    2) vinete pane – am facut sosul din ulei, otet de orez Mirin, sos de soia si mustar din acela cu miere. Am uns fiecare felie de vanata cu o felie de lamaie, si apoi le-am uns pe fiecare felie cu sosul acela, apoi le-am pus intr-o punga de plastic – asa cum ai sugerat tu – cu 4 linguri de pesmet amestecat cu ierburi uscate si tocate maruunt si un pic de sare, piper, dupa gust).

    Delicios.
    Am zis ca o sa foloses reteta de vinete si pentru dovlecei pane si pentru mozarella sticks si pentru Egplant Parmiggiana…

    MULTAM Zano!

    • Zana Eficientei Reply

      asta cu vinetele o incerc si eu, musai – multumesc! 🙂 uite-asa nastem noi o carte de bucate la cuptor 🙂

  5. nu ÅŸtiu cum e exact cu cele zece alimente care te fac mai frumos, dar sigur copănelele de pui intră printre cele zece mâncăruri care pe mine mă fac fericit. ÅŸi, apropo de asta, da’ tu sarmale când ai de gând să faci?

  6. Pingback: Alte pulpe de pui picante a l’orientale | Zâna EficienÅ£ei

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.