De cand am inceput sa scriu blogul asta, au fost multe momentele in care am regretat amarnic lipsa mea de abilitate fotografica. Cum, de altfel, regret si faptul ca pozele nu pot reproduce – deocamdata – arome sau gusturi. Asa a fost si cu reteta asta de crumble, pentru care ma voi incumeta la o scurta descriere introductiva.
Pulpa de mar copt, aurie si translucida, caramelizata ici si colo, ascunsa sub plapuma de crusta. In toata bucataria, parfum impletit si despletit de unt, zahar si scortisoara. Bolul fierbinte, in care scufunzi incet lingura, anticipand contrastul dintre marul catifelat si crantzul crumble-lui. Momentul de nehotarare, pana cand sa te ridici de pe sofa si sa cauti febril in frigider cutia cu smantana ori inghetata de vanilie. Burtica dolofana si moale, de pisoi, pe care te freci satisfacut, dupa o portie din minunea asta. Daca ai avea si mustati, te-ai linge pe ele.
Reteta vine din cartea asta.
Ingrediente
8 mere, curatate de coaja si cotor si taiate in 8 felii
60ml apa
2 linguri de zahar brun
125 g faina
95g zahar
3/4 lingurita de scortisoara
100g unt, taiat in cubulete
Preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius.
Pune bucatile de mar intr-o cratita, adauga apa si pune pe foc iute. Cand dau in clocot, acopera-le cu capac si lasa-le pe foc mic vreo 15 minute, pana cand s-au inmuiat. Amesteca din cand in cand, sa nu se lipeasca. Cand e gata, combina pulpa de mar cu zaharul brun si pune totul intr-o forma care merge la cuptor.
Cat sunt merele pe foc, pregateste aluatul de crumble. Intr-un castron, amesteca bine faina cernuta cu zaharul si scortisoara. Pune peste ele cubuletele de unt. Cu varfurile degetelor, incorporeaza untul in compozitie, pana cand aceasta capata aspect de firimituri. Presara compozitia peste mere si da la cuptor pentru 30 – 40 de minute. Serveste crumble-ul fierbinte, cu smantana lichida ori inghetata de vanilie.
7 Comments
Fotografiile îți ies bine, zână, dar descrierile sunt senzaționale! Mă duc să fac crumble de mere!
spor la treaba si mersi pentru complimente 🙂
Spor la treabă??? Poate să-mi fie de bine! 🙂 Delicios!
gata papat? rapida ai fost 🙂
la voi a venit deja frigul? asta e prajitura de iarna… fac si io una din asta,reteta de pe rouxbe, a mea cica e apple cobbler, da-i cam acelasi lucru; mai poti lucra la condimente – ginger pudra, cuisoare, cardamom… cel mai greu e sa nimeresti cantitatea de zahar corecta in functie de cit sint de acre merele.
nu:) , nu a venit iarna, insa am o recolta de mere semnificativa si trebuie sa fac ceva cu ele. nu stiu cum s-a intanplat, dar eu am nimerit la fix zaharul, a fost perfect. din cate stiam eu, cobbler-ul are un alt fel de aluat, cu praf de copt sau drojdie, care creste ca niste guguloaie deasupra merelor – principiul e insa acelasi, mere (fructe) dedesubt, aluat deasupra.
Pingback: Peach & blueberry crumble | Zâna Eficienţei