Dovleacul asta placintar, zis si butternut squash, are un singur dezavantaj: te cam lupti cu el, pana cand sa il pui la copt. Se procedeaza asa:
1. ii tai capacele la ambele capete;
2. il tai in doua, acolo unde portiunea subtire se conecteaza cu cea bombata;
3. cureti fiecare dintre cele 2 bucati de coaja – asta e figura grea, muzica tace – nu prea merge cu device-ul de curatat legume (ca e coaja groasa), ci mai degraba cu un cutit teapan, pe care trebuie sa ai grija sa nu ti-l scapi prin degete.
4. tai portiunea bombata in doua si o cureti de seminte.
5. tai bucatile de pulpa obtinute in cubulete cu latura de vreo 2 -3 cm
Buuuun, dupa ce ai depasit faza asta, e simplu.
Ingrediente
1 dovleac placintar, pregatit in conformitate cu cele de mai sus
sare, piper, un praf de galangal macinat (zis si blue ginger, un fel de ghimbir)
2 – 3 linguri ulei de floarea soarelui
1/2 borcanel de pasta pentru supa tom yum (contine – in mare – ghimbir, lemongrass, kaffir leaves, coriandru, usturoi, chili)
apa
lapte de cocos (optional)
coriandru verde tocat – cam 1 pumn
Preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius. Intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu, pune cuburile de dovleac. Asezoneaza cu sare, piper si galangal, stropeste cu ulei. Amesteca. Da la cuptor cam 30 de minute, pana cand dovleacul este patruns, fara sa se lipeasca sau sa se zdrobeasca. Scoate din cuptor, lasa sa se racoreasca.
Intr-o oala, pune la incins o lingura de ulei de floarea soarelui. Adauga cam 3 linguri pasta pentru tom yum (mai putin, daca nu iti place iutele). Caleste 2 minute la foc potrivit, adauga cuburile de dovleac copt. Amesteca, lasa pe foc inca 1 – 2 minute, iar apoi adauga 1 1/4 litru de apa clocotita. Lasa sa dea cateva clocote marunte, apoi paseaza in blender ori cu mixerul de mana. In faza asta, daca vrei, poti adauga si laptele de cocos. La final, coriandrul verde tocat.
Cum sa va incurajez la supa asta? Uite-asa: sunt racita cobza-fedeles de aproape o saptamana. Cand ma lasa, cand ma ia de la capat. Singurul moment al zilei cand pot sa respir ca omul este seara, dupa un castron zdravan din supa asta, mancata cu crutoane tavalite prin ulei si usturoi.
Photo1: The Doctr
10 Comments
Despre masaj thailandez, nimic? 🙁
ba da, am masat dovlecu’ asta o multime, pana sa il conving sa se bage la copt. multumit? 🙂
:-)))))) Aș accepta o răceală dacă ar veni la pachet cu supa asta, arată fantastic!
Iertare pentru repetiție dar mi-a dat eroare prima oară, repară tu, zână, te rog! 🙂
Gata, pufff, am reparat cu bagheta mea! Tu ce fel de bagheta ai? Nu de alta, dar a mea la raceli nu functioneaza. 🙂
Am s-o fac si eu pentru ca mor de curiozitate si pentru ca toata vara am trait experienta fericita cu supa de rosii… Iar acum a venit toamna.
incearc-o, eu am mancat de capul meu o oala intreaga – grija mare, insa, la tom yum, pentru ca poate iesi foarte picanta. succes! 🙂
supa asta e geniala, indeed. btw, nu trebuie sa te chinuiesti sa-l curati de coaja, ci doar sa-l tai in doua pe lung si sa pui
jumatatile la cuptor cu fata-n jos in tava, iar apoi sa scoti simplu miezul moale cu lingura 🙂
mi-am dat si eu seama – cand am facut reteta asta http://zanaeficientei.wordpress.com/2010/10/04/double-baked-pumpkin-dovleac-rascopt-si-ras-umplut/, am constatat ca puteam sa mancam si coaja, se facuse moale si dulce.
Pingback: Pur si simplu, pumpkin pie | Zâna Eficienţei