Meteorologic, stam putin mai bine. Un varf de soare si-a facut aparitia fugara pe firmament, precum Angelina Jolie & clanul prin fata obiectivelor fotografice de la Venetia. A disparut prea repede, lasand burlanele si stresinile sa curga nesfarsit. Nu e frig afara si o speranta timida, ca un frison, ne strabate. Vine primavara? Oare? Pe bune?
Ca sa ne incalzim putin si sa anticipam placerile gastronomice ale anotimpului urmator, am ales o reteta de quiche. Cea de astazi e cu sparanghel si bacon, insa asta nu inseamna ca ingrediente astea nu pot fi inlocuite cu alte combinatii: mazare si cuburi de sunca, fasole verde si sunca, praz si bacon. Branzeturile folosite pot fi si ele altele – in loc de cascaval poti folosi, simple sau amestecate in proportii variate, branzeturi cu mucegai, parmezan, feta sau branza de capra.
Ingrediente
1 foaie de foietaj pentru placinta (eu folosesc vico)
1 legatura de sparanghel verde
175 g cubulete de bacon / pancetta
4 oua, batute bine
250 ml smantana dulce pentru gatit cu grasime 15%
100g cascaval ras (sau orice fel de branza grasa, rasa sau faramitata)
Piper negru, sare
Nucsoara
NOTA: Pentru reteta aceasta (ca si pentru toate retetele de tarta sau quiche) iti recomand calduros sa ai o forma de tarta cu fund amovibil sau macar una captusita cu teflon. Utile ar mai fi si margelele de ceramica (vezi cum arata in poza si mai jos, in reteta, la ce folosesc).
01. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
02. Ridica foaia de aluat pe un sucitor (facaletz) si aseaz-o peste forma de tarta. Taie dintr-o margine putin aluat, fa din el o bila cam cat o aluna. Cu ajutorul ei impinge usor aluatul pe fundul formei, de jur imprejur. Poti sa faci acest lucru si cu varful degetelor, insa aluatul se putea rupe. Taie aluatul in exces de pe margini. Inteapa aluatul de pe fundul tartei cu o furculita. Umple fundul de tarta cu margelele de ceramica (sau, in lipsa lor, cu boabe de fasole uscata) – asta pentru ca aluatul sa nu se umfle. Da la cuptor pentru 15 minute.
03. Intre timp, spala si curata sparanghelul, rupandu-i putin din coada. Tine deoparte 4 – 5 fire, pentru decorat. Taie bucatele restul de sparanghel, trage-l in tigaiea incinsa pret de 5 minute impreuna cu bucatelele de bacon. Pune la scurs pe hartie absorbanta.
04. Opareste scurt sau fierbe la abur cateva minute firele intregi de sparanghel. Pune la scurs.
05. Intr-un castron, amesteca smantana dulce cu cele 4 oua batute si cu branza, asezoneaza cu piper proaspat macinat si un praf de nucsoara macinata. Daca branza nu e foarte sarata, adauga si un praf de sare, dar cu prudenta.
06. Scoate aluatul de tarta din cuptor dupa cele 15 minute, scoate margelele sau fasolea si mai da inca 5 minute la cuptor, sa se rumeneasca.
07. Adauga acum in castron bucatelele de bacon si sparanghel calite, amesteca bine.
08. Ia aluatul din cuptor, toarna in forma amestecul din castron, iar deasupra aseaza frumos firele intregi de sparanghel oparite. Daca vrei, mai presara deasupra putina branza rasa.
09. Ridica temperatura cuptorului la 200 grade Celsius. Pune quiche-ul la copt pentru circa 30 de minute. Scoate-l cand e auriu, cu o crusta frumoasa deasupra. Serveste felii de quiche calde cu o salata asortata de verzituri (de ex. salata iceberg, spanac, andiva, morcov si telina rase).