Nu stiu cum se potrivi, insa ma pregateam sa inghit vreo 3 pastile de digestie + 2 suplimente cu vitamine chiar in momentul in care am inceput sa citesc acest articol, ‘Deadly Medicine’ din Vanity Fair.  Cum am dat de cuvintele ‘Iasi’, ‘Romania’, ‘studii clinice’ am dat inainte cu cititu’ si le-am lasat naibii de pilule.

Si am citit si am tot citit, pana m-a luat ameteala.  In parte din cauza continutului si in parte pentru ca (iar) am uitat sa imi pun bicicletele adecvate pe nas.  Ca suntem intr-o tara bananiera, in care – vorba astora de la Vanity Fair – ‘conflict of interests’ rimeaza cu ‘business as usual’ nu m-am mirat.  Nici faptul ca suntem cam pe locul al patrulea in lume – dupa China, India si Rusia la productia de cobai pentru testarea de medicamente noi (si imprevizibile in efectele lor secundare si adverse) nu m-a lasat masca.  Insa tabloul general, cel in care suntem indopati cu tratamente ale caror urmari sunt foarte vag puse la punct, mi-a taiat brusc cheful sa ma mai vitaminizez.  Iar partea cea mai cretina e cea legata de copii – nici pe astia nu ii puteti ierta, frati si surori de la multinationalele farmaceutice?

 

 


7 Comments

  1. Effy, incerc sa nu ma enervez.
    Ai dreptate. E sinistru.
    Facind efortul sa gindesc pozitiv, desi prevad ca miine seara n-o sa pot sa nu aduc vorba despre, zic doar: sa multzumim stelelor si Fortzelor ca ne-am nascut in familii civilizate, care ne-au trimis la scoli si facultatzi si ne-au pus, pe mine cel putzin, sa citesc, sa merg la teatru, sa ascult muzica clasica, sa iau lectzii de pian si etc. Adica, ne-au dat atuul care sa ne fereasca sa ajungem, noi si/sau ai nostri, subiecte de experimente farmaceutice.
    Quelle horreur!

  2. Effy, scuze ca revin, sint senina!
    Ai publicat pina la urma cum tzi-a ieshit piinea no-knead, cea cu retzeta de la ‘Piine de casa’ din blogrollul dumitale? Ziceai, pe 17 aprilie 2010, la el pe blog, ca publici a doua zi si am cautat, dar nu am gasit dupa nici unul dintre cuvintele cheie pe care le-am incercat.
    Merci.

    • Zana Eficientei Reply

      http://zanaeficientei.wordpress.com/2010/04/18/paine-fara-circ/

      vera, mai sus ai link catre painea no-knead. nu pot sa spun ca sunt incantata de rezultate, mai ales pentru ca am o masina de facut paine excelenta 🙂

      cat despre articol, ce pot spune – ma gandesc la felul de caractere pe care trebuie sa le aiba corporatistii care fac asa ceva …presupun ca unii dintre ei au facut facultati (chiar de medicina, cu diferite juraminte la final :)), da’ vad ca asta nu ii impiedica sa isi lase constiinta la usa biroului…

  3. Draga mea zana,
    La Multi Ani si un an nou cat mai bun! Blogul tau este unul dintre cele pe care le urmaresc constant si cu placere – stilul tau fermecator ma destinde grozav. Insa postul acesta legat de studii clinice m-a facut sa intervin, pentru ca este eronat si pentru ca asa, intr-un mod virtual, imi esti draga si trebuie musai sa indrept eroarea :). Lucrez intr-o asemenea companie de ceva ani si orice pacient care intra intr-un studiu o face dupa ce semneaza un document numit „Formulat de Consimtamant Informat”. Care este un document alcatuit intr-un limbaj accesibil, ce poate fi inteles si de cei cu doar cateva clase si este luat acasa de pacient si studiat inainte de a fi semnat. In afara de asta, pacientului i se explica de catre medicul lui curant, atat avantajele cat si dezavantajele participarii in studiu. Nu se ofera niciodata recompense financiare, pentru ca nu este etic, in afara celor legate de transportul pacientului (atunci cand sta intr-un alt oras) si intotdeauna, dar intotdeauna, i se explica la ce riscuri (efecte secundare) se supune luind parte la studiu. Exista legi, organisme care verifica temeinic astfel de lucruri si credeti-ma, chiar o fac. Iar aparitia Romaniei in ultima vreme prin articole legate de acest subiect este doar din cauza faptului ca studiile clinice se fac de o gramada de vreme in alte tari, iar la noi au aparut abia dupa Revolutie. Ceea ce inseamna ca dupa o perioada de cativa ani in care s-au pus bazele legale ce pot permite astfel de studii, acum cunoastem o perioada de dezvoltare a acestui tip de stiinta.
    E un comentariu cam lung, stiu, astfel incat ca sa concluzionam la timp 🙂 puteti citi oricand documentul de pe linkul de mai jos:

    http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Scientific_guideline/2009/09/WC500002874.pdf

    Cu drag,
    Mihaela

    • Zana Eficientei Reply

      Buna, Mihaela si multumiri pentru frumoasele cuvinte legate de blogul meu.
      In legatura cu postul, el nu este decat o reactie (normala, cred eu) determinata de articolul respectiv, publicat de o revista prestigioasa, care nu ar putea comite flagrante dezinformari.
      Cred ca ar fi mult mai interesant sa discutam despre acesta si informatiile pe care le contine. Ce parere ai despre informatiilor continute acolo? Ti se par toate nereale, exagerate?
      Sunt convinsa ca exista si multe studii absolut corecte si perfect stiintifice, precum si proceduri extrem de complexe si foarte birocratice care sunt utilizate in acest scop – nici nu imi inchipui cum ar putea progresa medicina in absenta lor. Pe de alta parte, cred ca – asa cum se intampla in multe domenii, in aceste vremuri de mare lacomie – profitul si goana dupa el ‘orbeste’ de multe ori si determina oameni mai putini scrupulosi sa isi gaseasca tot felul de justificari in a ocoli traseul legal si a acoperi tot felul de aranjamente mai putin limpezi. Cred ca legislatia – cel putin cea referitoare la aceste studii – ar trebui ajustata astfel incat sa nu mai permita nici un fel de abuzuri. Nu esti de aceeasi parere?

  4. Ba sigur ca da, numai ca deraparile din fata legii se produc in orice domeniu, nu numai aici. Din pacate, cand e vorba de studii clinice lumea intotdeauna adopta o atitudine reticenta, la modul „da, dar sunt convins ca …”, fara a sti prea bine despre ce anume este vorba.
    Legat de continutul articolului, nu contest cifrele mentionate acolo pentru ca nu am astfel de cunostinte, dar afirmatiile sunt indoielnice. Este adevarat ca medicatia este „metabolizata” diferit in diferite zone ale lumii, dar a primi placebo in loc de medicamentul ce face subiectul studiului este o metoda de cercetare menita sa analizeze eficienta medicamentului, iar pacientii sunt informati dinainte de a accepta sa participe in studiu despre aceasta posibilitate.
    Subiectii sanatosi pe care ii mentioneaza articolul sunt cei ce accepta sa ia medicatie, sunt participanti voluntari si sunt platiti, tocmai pentru ca nu se incadreaza in categoria celor ce sufera de o anumita boala. Si ultimul punct, si gata, promit sa inchei :), este faptul ca legislatia in Estul Europei este bine pusa la punct si nicidecum ceva „mai laxa” dupa cum ar sugera autorul articolului. La noi sunt Comisia Nationala de Etica si Agentia Nationala a Medicamentului. Ma tot lungesc incercand sa lamuresc un pic lucrurile si sa conving ca e bine sa nu dam intotdeauna crezare unor articole care, desi presarate cu cifre si statistici, nu aduc intotdeauna lumina.
    Gata :)! Iti multumesc ca uite, mi-ai oferit ocazia sa dialogam virtual :), te imbratisez cu drag si acum, back to work:)!

    • Zana Eficientei Reply

      Multumesc pentru clarificari, Mihaela! Din pacate, voi pastra o mica doza de reticenta cu privire la scrupulozitatea unora (sa speram ca sunt putine) dintre studii. Nu mi se aseaza in logica faptul ca, daca un studiu are rezultate negative, producatorul nu este obligat sa comunice aceste rezultate, impiedicand astfel erori ulterioare. Lucrul asta este lasat la bunvointa producatorului si asta nu e OK. Intamplator, am citit recent si cateva articole frantuzesti, pe tema retragerii greoaie de pe piata a unor medicamente cu efecte secundare si adverse grave (Mediator, Di-Antalvic), asa ca sunt oarecum intrigata de modul in care se misca mecanismele din acest domeniu, chiar si in Europa.

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.