Inainte de orice, sa explic ce e cu za’atarul asta: un amestec de condimente – ierburi aromatice (oregano, cimbrisor, maghiran), seminte de susan prajite si sare, extrem de folosit in bucatariile din Orientul Mijlociu. Se foloseste in tot felul de retete – pe fasii de pita stropite cu putin ulei de masline si date la cuptor, in combinatie cu labneh sau alte branzeturi sau in retete cu carne. Asa cum este si reteta mea de pui la cuptor.
Ingrediente
1 pui free range (adica de curte ori ‘puiul fericit’, pe care l-am folosit si in alte retete)
coaja rasa si zeama unei lamai
80ml ulei de masline de buna calitate
4 catei de usturoi, tocati cat mai marunt
2 linguri de za’atar
sare de mare si piper negru, proaspat macinat
2 – 3 morcovi, curatati si feliati
2 cepe (eu am pus una galbena si una rosie), feliate
5 catei de usturoi intregi
2 – 3 fire de rozmarin proaspat
Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
In tava care merge la cuptor, aseaza intr-un strat uniform vegetalele: morcovii si ceapa feliate, cateii de usturoi intregi si firele de rozmarin, ca sa alcatuiesti un fel de ‘suport’ pentru pui.
Intr-un bol, amesteca uleiul de masline, za’atarul, coaja si zeama de lamaie, usturoiul tocat. Asezoneaza cu sare si piper. Aseaza puiul intr-un castron incapator si toarna deasupra sosul din bol. Fa-i puiului asta un masaj adevarat cu sosul, ca sa il faci si mai fericit decat este deja.
Acum, aseaza puiul peste legumele rasfirate prin tava si toarna deasupra restul de sos. Da la cuptor pentru circa o ora – o ora si un sfert, in functie de cat de baban este puiu’. Unge puiul cu sosul din tava o data sau de doua ori.
Scoate din cuptor, acopera cu folie de aluminiu si lasa sa se odihneasca pret de un sfert de ora, ca sa devina carnea frageda si sucurile sa sa imprastie prin ea. Transeaza si serveste – eu am pus alaturi, in afara de legumele din tava, o salata de cartofi cu capere, masline, ceapa verde si telina tije. Nu stiu daca am sa ma incumet in acest an, insa pun pariu ca reteta asta se potriveste la fel de bine si pentru un curcan mai modest – uleiul de masline, lamaia si mirodeniile vor fragezi de minune carnea mai uscata a curcanului.
10 Comments
dumnezeiesc za’atarul pus pe orice aproape,cum ma ametesti tu pe mine Zana;ce doruri nebune ma apuca de o fuga pana in desert ,sa simt mai bine aromele si gusturile vietii asteia pe care ar trebui s-o pretuim cand si cand macar ,daca nu mereu
aha, deci nu sunt singura care se innebuneste dupa za’atar? 🙂 🙂 ca l-as manca cu orice …
vaaaaai! uite un pui cu varsat de vant… nibiru e aproape…
parca era si un cantec – ‘Varsare de vant’ 🙂 nu? 🙂
Za’atar… mmmm… N-am auzit de el, da suna fantastic. Mai ales cum l-ai descris tu cu pita… Si puiul, arata totalmente zanesc.
🙂
chiar iti recomand – incearca za’atarul, e fenomenal 🙂
probabil ca rezultatul e superlativ delicios, dar pe mine m-a cucerit imaginea 2.
raman acolo, in tigaie 🙂
adica ai fi preferat doar legume cu za’atar 🙂 ?
măi să fie. revin.
hai, ca poti sa mananci si tu – ca nu trage la cantar 🙂