Masina de paine se dovedeste a fi unul dintre echipamentele casnice cu amortizarea cea mai rapida din bucataria mea, spre deosebire de alti roboti fooooarte utili, de care nu m-am mai atins dupa a doua folosire (storcatorul de fructe si legume, friteusa sau esspresorul super-fancy ar fi numai cateva exemple de chestii care aduna praf prin dulapuri).

In amintirea unor seri de vineri foarte placute si dornica sa experimentez cu altceva decat painea integrala, am cautat si am gasit o reteta de challah – painea impletita care se pregateste si se mananca in serile de sabath.  Nu e o paine dietetica si nici universala – faptul ca e dulceaga, aurie la miez si bruna la coaja o apropie mai mult de cozonac.  Asadar, e foarte potrivita pentru mic-dejun.  Chiar si asa, cele doua paini pe care le-am copt au disparut cu viteza luminii.

Ingrediente

235ml apa calduta

4 linguri de ulei de floarea soarelui

2 oua

540g faina alba sau integrala (sau un amestec jumi-juma din cele doua)

120g zahar

2 1/4 lingurite drojdie uscata

Pune in cuva masinii ingredientele, in ordinea de pe lista.

Seteaza masina pe programul de framantare si crestere (care dureaza cam 1 1/2 ore).  Scoate aluatul din masina pe blatul de lucru presarat cu putina faina.

Imparte-l in sase, ruleaza din fiecare bucata in forma de sul.  Impleteste cate 3 astfel de fasii/suluri, strange capetele, ca sa se formeze o paine frumoasa.

Pune cele 2 paini in tava acoperita cu hartie de copt.  Acopera painile cu un servet si lasa sa creasca la loc cald, cam o ora.  Da deoparte servetul, unge painile cu ou batut si presara cu seminte de susan sau cu mac.

Da la copt, cam 35 de minute, in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius.  Verifica daca painea e gata – ciocane usurel in baza ei, stii ca e gata daca suna a gol.  Aseaza la racorit, pe un gratar.

Daca vrei, dupa ce painea s-a racit complet, o poti pune la congelator – se pastreaza foarte bine si poate fi decongelata la nevoie.

 

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.