In ultimele doua zile am fost intr-un fel de transa bucatareasca – am gatit cu exaltare, naiba stie de ce, pentru ca nu eram decat 3 oameni la masa, dintre care unul suferind dupa o masa in oras. Am gatit tot ce-am prins prin frigider – o fi si asta o forma de defulare dupa stresul unei saptamani. 🙂  Dupa pulpe de pui cu sos de soia, mustar si miere, m-am repezit la niste piept de pui si l-am facut stir fry cu orez.  Azi, am recidivat cu o ciorba de praz si cartofi, plus trei pastravi frumosi la cuptor, cu cartofi.  Concluzia a fost o tava de clatitele cu inghetata, alaturi de pepene galben.
Restul retetelor le pastrez pentru zilele urmatoare – acum o sa va povestesc despre pastravi, care au iesit nu numai prezentabili, dar si foarte buni.
Ingrediente
3 pastravi frumosi si proaspeti (se uitau la mine cu ochi limpezi, nu miroseau a peste si aveau pielea lucioasa si neteda)
2 cepe rosii, taiate pestisori (haha!) – aici ar fi trebui salote, dar sunt rare in Romanica
1 fenicul, curatat si taiat bucatele fine
1 lamaie, taiata felii
putin ulei de masline
sare, piper, patrunjel verde
Preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius. Â Spala bine pastravii si – daca esti masochist ca mine – curata-i sub jet de apa de solzii aia mici, care sar prin toata bucataria. Â Sterge pastravii cu un servet curat. Â Asezoneaza-i pe dinauntru si pe dinafara cu sare si piper.
Ia 3 foi de hartie de copt si aseaza-le pe blatul de lucru. Â In mijlocul fiecarei foi presara o treime din feniculul tocat. Â Aseaza cate un pastrav pe patul de fenicul. Â Umple fiecare peste cu felii de lamaie, presara deasupra ceapa rosie si patrunjel verde tocat. Â Impacheteaza fiecare peste frumos, in hartia de copt. Â Aseaza intr-o tava mare, care merge la cuptor. Â Lasa sa se coaca 35 – 40 de minute. Â Scoate din cuptor, desfa hartia si serveste cu cartofi la cuptor cu coaja rasa de lamaie si salata verde.
Cartofii astia nu sunt complicati – ii tai bucati si ii pui pe foc intr-o oala cu apa clocotita. Â Lasi apa sa ajunga iar la fierbere si sa fremete cam 5 minute. Â Scurgi cartofii intr-o strecuratoare, scuturandu-i un pic, cat sa li se ‘sifoneze’ un pic suprafata. Â Intre timp, incingi 2 linguri de ulei intr-o tava pusa la cuptor. Â Scoti tava, pui cartofii in uleiul incins – asa o sa faca o crusta crocanta si un miez pufos. Â Asezonezi cu sare de mare si coaja rasa de lamaie si dai din nou la cuptor, cam 15 minute. Â Cat despre salata, eu am facut un mix de salata verde, salata iceberg, tulpini de telina tocate si andive. Gata!