In ultimele doua zile am fost intr-un fel de transa bucatareasca – am gatit cu exaltare, naiba stie de ce, pentru ca nu eram decat 3 oameni la masa, dintre care unul suferind dupa o masa in oras. Am gatit tot ce-am prins prin frigider – o fi si asta o forma de defulare dupa stresul unei saptamani. 🙂  Dupa pulpe de pui cu sos de soia, mustar si miere, m-am repezit la niste piept de pui si l-am facut stir fry cu orez.  Azi, am recidivat cu o ciorba de praz si cartofi, plus trei pastravi frumosi la cuptor, cu cartofi.  Concluzia a fost o tava de clatitele cu inghetata, alaturi de pepene galben.

Restul retetelor le pastrez pentru zilele urmatoare – acum o sa va povestesc despre pastravi, care au iesit nu numai prezentabili, dar si foarte buni.

Ingrediente

3 pastravi frumosi si proaspeti (se uitau la mine cu ochi limpezi, nu miroseau a peste si aveau pielea lucioasa si neteda)

2 cepe rosii, taiate pestisori (haha!) – aici ar fi trebui salote, dar sunt rare in Romanica

1 fenicul, curatat si taiat bucatele fine

1 lamaie, taiata felii

putin ulei de masline

sare, piper, patrunjel verde

Preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius.  Spala bine pastravii si – daca esti masochist ca mine – curata-i sub jet de apa de solzii aia mici, care sar prin toata bucataria.  Sterge pastravii cu un servet curat.  Asezoneaza-i pe dinauntru si pe dinafara cu sare si piper.

Ia 3 foi de hartie de copt si aseaza-le pe blatul de lucru.  In mijlocul fiecarei foi presara o treime din feniculul tocat.  Aseaza cate un pastrav pe patul de fenicul.  Umple fiecare peste cu felii de lamaie, presara deasupra ceapa rosie si patrunjel verde tocat.  Impacheteaza fiecare peste frumos, in hartia de copt.  Aseaza intr-o tava mare, care merge la cuptor.  Lasa sa se coaca 35 – 40 de minute.  Scoate din cuptor, desfa hartia si serveste cu cartofi la cuptor cu coaja rasa de lamaie si salata verde.

Cartofii astia nu sunt complicati – ii tai bucati si ii pui pe foc intr-o oala cu apa clocotita.  Lasi apa sa ajunga iar la fierbere si sa fremete cam 5 minute.  Scurgi cartofii intr-o strecuratoare, scuturandu-i un pic, cat sa li se ‘sifoneze’ un pic suprafata.  Intre timp, incingi 2 linguri de ulei intr-o tava pusa la cuptor.  Scoti tava, pui cartofii in uleiul incins – asa o sa faca o crusta crocanta si un miez pufos.  Asezonezi cu sare de mare si coaja rasa de lamaie si dai din nou la cuptor, cam 15 minute.  Cat despre salata, eu am facut un mix de salata verde, salata iceberg, tulpini de telina tocate si andive. Gata!

 

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.