Entuziasmata de reteta de dulce de leche descoperita deFlorin aka Crazy Mother Cooker la David Lebovitz (multzam, Florin!), am purces instantaneu la treaba si mi-am pregatit un borcan plin ochi cu delicioasa ‘dulceata de lapte’.
Inainte sa apuc sa dau iama in el cu lingura (tentatia e foarte mare, va asigur), am pus de-un Banoffee Pie ca la mama lui englezoaica acasa. De fapt, ca la tatal ei, Nigel Mackenzie, care pregatea chestia asta prin 1972, la restaurantul ‘The Hungry Monk’ din East Sussex.
Ingrediente
300g biscuiti cu ovaz (neavand astfel de biscuiti in dulap, eu am folosit un pachet de 100g petits beurre, 100g biscuiti speculoos si 100g fulgi de ovaz. Si voi puteti face combinatii cu ce aveti la indemana, important e sa existe si un pic de crunch, de textura)
60g unt topit (disciplinata, am pus cat scria in reteta sa pun, insa data viitoare incerc un pic mai mult, pentru ca blatul a fost sfaramicios)
aprox. 400ml dulce de leche preparat dupa reteta lui Florin (laptele condensat si indulcit l-am luat de la Ki-Life, din Amzei)
2 banane
350ml smantana dulce pentru frisca
1 lingura zahar pudra
boabe de cafea fake din ciocolata amaruie (de la real), pentru decor sau 100g ciocolata amaruie.
Buun, sa ne apucam de treaba! Iei tu frumos biscuitii si ii pui in vasul blenderului. Le dai 2 – 3 branciuri prin blender, sa se marunteasca precum niste firimituri. Torni usor untul topit si le mai valsezi pe toate cateva ture in masinarie, sa se omogenizeze.
Acum pui mana pe o forma de tarta de vreo 24 cm diametru. Ar fi bine sa ai una cu fund amovibil, cam ca asta de aici. Daca nu, te anunt de pe acum ca veti manca tarta direct din forma, pentru ca blatul asta este imposibil de mutat de colo-colo. Nu face nimic, e asa de buna, ca veti trece cu vederea acest aspect. Torni combinatia de biscuiti si unt in forma de tarta. Apesi frumos cu degetele si cu palma, pana cand obtii un strat uniform.
In conformitate cu reteta originala, acum pui blatul in cuptor cam 15 minute, la 180 grade Celsius. Dupa alte pareri, el ar putea fi pus si la frigider, ca untul sa se solidifice, iar rezultatul ar fi mai solid si la fel de gustos. Fata ascultatoare, eu l-am pus pe al meu la cuptor – mirosea imposibil de bine si se rumenea de minune. De sfaramat, s-a sfaramat con brio, asa ca data viitoare incerc varianta cu frigiderul. Cand blatul e gata, intarit si racit, il scoti frumos din forma (daca poti). Tartinezi pe toata suprafata cu dulce de leche. Pui la frigider cam 10 minute. Tai apoi bananele felii si le asezi gigea deasupra.
Bati frisca cu zaharul pudra (nu uita sa o pui la rece cu cel putin jumatate de ora inainte, impreuna cu castronul in care o vei bate, telul sau accesoriile mixerului) si o torni/aranjezi/sculptezi pe tarta.
Daca ai boabe de cafea din ciocolata, le presari peste tarta (eu eram cam chioara de somn, asa ca le-am imprastiat cum mi-a venit). Daca folosesti ciocolata, o topesti in bain marie si o lasi sa se racoreasca. Apoi o picuri in mod artistic, a la Kandinsky sau o amesteci usor cu frisca, pentru un efect marmorat.
De mancat, nu imi fac griji, se va manca. Ba chiar va trebui sa dai peste degete unora mai lacomi.
Nu in ultimul rand: iarta-ma, Simona!