Zilele trecute, intrasem intr-o dezbatere interesanta, cu diferite doamne si domnisoare internaute, despre leacuri impotriva cearcanelor.  Cum chestiunea ma intereseaza direct, am facut o mica investigatie si am pus de-o postare ‘cu ochi’.

Ce-o fi cu zona asta a ochilor, de ne da atatea batai de cap? Cearcane, pungi, riduri – asta pare a fi zona care ne tradeaza cel mai devreme etatea si nu doar etatea.  In primul rand, hai sa vedem in ce fel e ea diferita fata de alte portiuni ale tenului.  E cea mai subtire zona a pielii noastre si are o multime de vase capilare superficiale.  Portiunea pleoapei superioare are foarte putine glande sebacee – de aceea se usuca si se rideaza una-doua.  Cea a pleoapei inferioare ascunde un fel de ‘pernuta’ de grasime, dolofana la tinerete si diminuata pe masura ce trec anii.  De aici si aspectul de ‘saculetz’ pe care pielea asta il capata la varste inaintate.

Acum ajungem la cearcane.  Majoritatea dintre noi isi inchipuie ca sunt un semn de oboseala sau de boala.  Posibil – insa cauzele principale nu sunt astea.  Ereditatea, alergiile, procesul de imbatranire, structura osoasa a fetei ca si expunerea la factori de risc cum ar fi poluarea,fumatul, anumite medicamente sau deficientele nutritive (deficitul de vitamina K sau deshidratarea) – fiecare dintre ele si toate impreuna fac cearcanele sa apara si sa persiste.

Mecanismul prin care apar cearcanele este unul similar cu cel al aparitiei unei vanatai.  Fiindca vasele din zona de sub ochi sunt extrem de fine, unele hematii (globule rosii) reusesc sa strabata peretele vascular si sa iasa in tesuturile din jurul capilarelor.  Enzimele din tesuturi distrug hematiile si produc niste ‘deseuri’ de culoare albastru inchis.  Voila ochi ca de raton!

Leacuri? Multe si diverse – putem chiar sa facem o lista lungutza:

01.  sa incepem cu lucrurile evidente – odihna, niet fumat, niet sare in exces in mancare si concealer din belsug, dar cu mestesug! 🙂

02.  comprese reci cu una dintre urmatoarele: felii de castravete, frunze de menta zdrobite, cartof crud ras, apa de trandafiri, ceai de albastrele, ceai negru, ceai de musetel sau dintr-o planta de ii zice helichryse italienne;

03.  masaj lejer cu un cub de gheata sau cu partea bombata a unei lingurite metalice care a stat la congelator 10 minute – !!! ambele invelite intr-o bucata de tifon, ca sa nu te trezesti cu arsuri de gradul 3 in jurul ochilor!!!

04.  masaj, dimineata si seara, cu un gel special pentru ochi, tinut la frigider – pentru ca zona e foarte delicata, masajul se face cu degetul inelar.  Miscari recomandate: tapotare usoara, dinspre unghiul intern al ochiului spre cel exterior + miscari de netezire pe aceeasi directie + presiuni usoare in unghiul intern si la coada ochiului.

05.  NU crema sau gel de ochi pe pleoapa mobila, superioara si inferioara! Doar pe conturul osos al ochiului!!!

06.  NU frecat ochii, mai ales cu mainile murdare! DA picaturi calmante pentru ochi iritati!

07.  o metoda (Jal Neti se cheama) care vine din SPA-urile indiene: cu capul aplecat usor intr-o parte, pui niste solutie salina caldutza in nara opusa  – solutia trebuie sa intre pe o nara si sa curga pe cealalta. Nu inspira solutia salina si repeta de cealalta parte.

08.  stai in cap, ma rog, nu chiar in cap, dar practica postura de yogaSarvangasana, asta daca te tin oasele :).

09.  NU farduri de pleoape roz intens sau mov si nici rimel pe genele inferioare – nu fac decat sa atraga atentia asupra cearcanelor!

Cam asta ar fi lista de remedii si sfaturi pe care am reusit sa o compilez – din propria experienta si de pe net.  Astept cu nerabdare parerile, experientele si sugestiile voastre, la ghiseul meu de Zana cu cearcane.

Photos by: Martin-Neuhof, Resmi17, nata-lija


 

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.