De curand, niste doamne si domnisoare simpatice de la Maresi Foodbroker si Tonic Advertising mi-au pus la dispozitie cateva sortimente din painicile crocante de la Finn Crisp.
Painicile astea au fost lansate cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Helsinki, in 1952. Erau pregatite in mod traditional, in gospodariile finlandeze, de doar doua ori pe an – toamna, la strangerea recoltei si in primavara, odata cu dezghetul. Asa ca trebuiau sa reziste si sa isi pastreze calitatile nutritive un timp indelungat. Finn Crisp fac deliciul multora dintre mesele mele de dimineata. Fiindca sunt bogate in fibre, imi tin de foame pana spre pranz si ma feresc de alte tentatii.
Si fiindca a venit vorba de tentatii, in afara de tartinele de tot felul, painicile imi stau la indemana si pentru retete mai interesante. Cum ar fi acest cheesecake cu dulceata de capsuni. Delicios, usor, nu prea dulce, in perfecta armonie cu aroma acrisoara a fructelor. Reteta am luat-o de aici si am ajustat-o dupa ingredientele pe care le aveam la indemana.
Ingrediente
10 painici Finn Crisp Hi-Fibre din tarate de secara
100g unt topit
2 lingurite praf de scortisoara
2 lingurite zahar vanilat
600g branza cu smantana Fagaras
200g cottage cu 2% grasime
3 oua
100g zahar pudra
sucul si coaja rasa a unei lamai
1 lingura amidon de porumb
Pentru dulceata de capsuni
475g capsuni, spalate si taiate in bucati
300g zahar
sucul unei lamai
Preincalzeste cuptorul la 175 grade Celsius.
Tapeteaza o forma circulara cu fund detasabil cu hartie de copt sau folie de aluminiu (cea dim urma te va ajuta sa desfaci mai usor prajitura din forma).
Pune painicile Finn Crisp intr-o punga de plastic care se inchide ermetic. Cu ajutorul sucitorului, sfarama-le cat poti de uniform. Intr-un bol, amesteca bine bucatile de Finn Crisp cu untul topit, zaharul vanilat si scortisoara. Toarna amestecul in forma si niveleaza-l cu fundul unui pahar, astfel incat sa ai o baza de aceeasi grosime peste tot.
Intr-un castron, amesteca cu mixerul toate ingredientele pentru umplutura: cele 2 tipuri de branza, zaharul pudra , ouale, amidonul, coaja si sucul de lamaie. Vei capata o compozitie cremoasa pe care o torni peste blatul din forma.
Da la cuptor pentru 45 – 50 minute, pana cand compozitia s-a solidificat si s-a rumenit usor la suprafata. Scoate din cuptor, lasa sa se raceasca complet pe un gratar de metal. Desfa cu grija forma si folia si pune cheesecake-ul la frigider cel putin cateva ore.
Intre timp, poti pregati dulceata – eu am facut-o in masina pentru paine, unde pur si simplu am adaugat toate ingredientele si am folosit programul special . Am pus-o apoi intr-un borca etans si am lasat-o sa se racoreasca. Nu e ea foarte inchegata, e mai fluida, insa gustul …. mmm! … face toti banii si nu se compara cu nimic din ceea ce cumperi.
Serveste, asadar, feliile de cheesecake cu putina dulceata din asta. Asa cum spuneam, prajitura e perfect echilibrata – blatul e crunchy, insa omogen si parfumat, umplutura e light si temperata. Cat despre Finn Crisp, tineti aproape, vor urma si alte retete – abia astept sa incerc ‘modelele’ cu chimen, coriandru sau usturoi!
22 Comments
magica masina asta de paine, cred ca tre sa imi iau si eu 😀
indispensabila! 🙂
Tu ai făcut dulceață. Eu fac pâine în ea, dar nu prea des, că nu te poți opri din mâncat, așa e de bună.
Arată excelent prăjitura ta de brânză cu căpșuni. 🙂
Mersi frumos. Painea la masina e criminala – in ultima vreme, insa, am trecut la varianta semi-lenesha: o framant in masina si o coc in cuptor. Nu de alta, da’ iese coaja mai crunchy.
blat de cheese cake din finn crisps? hai ca la asta nu m-am gandit pana acum, noroc ca nu i-am mancat pe toti cu cream cheese si pateu de rata :))
ei bine, da. si e chiar foarte bun. din cei cu chimen o sa incerc niste rulouri, ca in retetele de pe site-ul lor – sunt f curioasa daca reusesc.
Ei, tre’ sa recunosc, Finn Crisp makes me gag (I would rather eat a piece of carpet; and it would taste about the same), but other than that, very creative recipe!!
daca ii folosesti asa, nici nu ii mai recunosti! 🙂
Sefa, pot sa intreb si eu ceva? Imi trebuie o tigaie si nu stiu ce sa aleg. Am avut teflon, m-a tinut 3 ani fara probleme, dar parca nu prea-mi vine sa iau alta dupa ce-am auzit ca e cancerigen. De restul nu prea stiu cit is de bune si cit de tare se prinde mincarea. Imi fac oua cam de 3-4 ori pe saptamina, asta ar fi rolul ei principal. Tu ce-ai recomanda?
Bine, vorbim de tigai mai de calitate, nu prastii chinezesti la 20 de roni.
Multam!
Eu as merge acum pe tigaile cu suprafete ceramice. Am descoperit ca exista la preturi decente, incepand de pe la 100 ron si chiar au acum o promotie pt tigai din astea la Selgros (parca). Asta in special in cazul in care vreti chestii health-oriented.
Eu folosesc inca teflon, ma fac ca nu am auzit zvonurile alarmiste. Am si una de fonta teapana (ca pe asa ceva se jura bunica), doar ca trebuie ingrijita, ca poate sa rugineasca.
Am auzit de chestia aia ceramica, thermolon ii zice, numai ca parerile oamenilor despre ea sint foarte proaste. Nu pot fi puse doar pe seama rautaciosilor si a concurentei. Cica respectivul invelis ramine non-stick doar vreo luna, dupa aia devine „super-stick” 🙂
adica o tzeapa ‘green’ ? 🙂
Da, cam asa ceva. Se pling multi si nu spun chestii de genul „s-a zgiriat, s-a cojit non-stickul prea repede” ci „a devenit super-stick, mai rau decit tabla, inox, orice”.
Cu teflonul parca e prea nasoal sa ma prefac ca n-am auzit. Da, nu se prinde nimic de el, dar nici nu ma simt bine sa stiu ca, daca uit tigaia pe foc, ies tot felul de fumuri de omoara canarii. Asadar variantele sanatoase ar fi inox, fonta, aluminiu de ala tratat (anodized). Faza-i ca nu stiu nimic despre nici una din ele 🙂
Da, sefa, ce tigaie sa-si ia omu’? Ca eu m-am lasat persuadata de Maziliqa sam iau Green Pan, am dat o suma faraminoasa pe dinsa, nu zic ca nu imi place cum iese ce fac in ea, dar, desi numai eu o folosesc si o spal si sterg si pun la loc ca pe un nou=nascut, azi vazui ca pe dos are semne ca stratul de suprafatza s-a dus si se vede metal stralucitor. Satz batzi copiii…
Cu mare drag te invit sa raspunzi provocarii Dulce Romanie, pe care luna aceasta o gazduiesc pe blog-ul meu.. Ingredientele provocarii sunt menta si ciresele… 2 ingrediente pline de inspiratie, zic eu :). Multumesc anticipat .. O zi frumoasa.
Amandoua in aceeasi reteta?
arată îmbietor, dar 1oo g de unt? 😮
Eeee, si tu acum… pai in rest am folosit numai chestii light 🙂 🙂 Cam asa sunt toate blaturile de cheesecake – n-ai ce-i face 🙂
Caut reteta ultra-sanatoasa, exagerat de sanatoasa. Si nu zic ca asta de aici nu e asa, dar mie mi s-a pus in vedere sa fac o prajitura care sa contina doar faina, albusuri de ou, eventual fructe si pe care, daca e cazul, sa o ung/rostogolesc putin prin miere cand se raceste. Ai vreo idee?
Sa scap si eu de mutrele bio-low fat-minim indice glicemic de care am parte saptamanal din partea anumitor musafiri :))))
Hmmmm …. let me think a bit! Sigur gasim o solutie.
can anyone translate this recipe in english for me?? that would be amazing!! email it to me at „handyj77@yahoo.com” thanks so much!!!
Hi, Jessica,
I have sent the recipe to you, in English, as per requested,