Anul ăsta mă calific la titlul „Master of Precision Shopping for Easter”, pentru că am evaluat meseriaş cantităţile de verdeţuri, brânzeturi şi cărneturi necesare pentru perioada de Paşte. Mai mult decât atât, din ce a mai rămas am reuşit o mulţime de grozăvenii gustoase pentru familie. Me happy cook.
Aseară, alături de o salată de vinete cu ceapă şi un castron de ardei capia copţi, am pus plăcinta asta, încropită din telemeaua, chefirul şi mărarul găsite prin frigider.
Ingrediente
1 pachet de foi de plăcintă (nu vă spun marca, pentru că ar trebui să folosesc un limbaj neadecvat pentru copiii sub 12 ani – de subţiri erau subţiri, însă ferfeniţă)
75 unt + 3 linguri de lapte + un praf de sare
3 ouă mari + 200ml chefir
400g telemea nouă de oaie
1 legătură de mărar verde, tocată
sare, piper negru proaspăt măcinat, fulgi de chili, oregano grecesc uscat
Mod de preparare
1. Într-o crăticioara, la foc mic, topeşte untul împreună cu cele 3 linguri de lapte şi praful de sare. Dă deoparte.
2. Într-un castron, bate cele 3 ouă, apoi amestecă şi chefirul. Nu te panica dacă amestecul pare să se taie, just keep going energic cu ţelul şi vei obţine o compoziţie cremoasă şi omogenă. Asezonează cu piper şi fulgi de chili, după gust.
3. În alt castron, fărâmiţează brânza telemea sau zdrobeşte-o cu furculiţa.
4. Preîncălzeşte cuptorul la 200 grade Celsius (185 grade Celsius, dacă foloseşti funcţia de ventilaţie).
5. Unge tava cuptorului, cu o pensulă, cu niste amestec de unt topit. Aşează o foaie de plăcintă. Unge foaia cu unt. Pune a doua foaie. Unge-o şi pe ea. Tot aşa până când ajungi la vreo 5 -6 foi suprapuse.
6. Peste foi, presară brânza sfărâmată. Toarnă uniform 2/3 din cantitatea de ouă cu chefir. Presară mărarul verde tocat.
7. Reia operaţiunea cu foile suprapuse şi unse, ca mai sus, până când termini foile din pachet. Când ajungi la ultima foaie, răsuceşte frumos toate marginile plăcintei şi unge-le cu unt, să se „sigileze” şi să arate gigea. Toarnă deasupra restul de amestec de ouă şi chefir. Împrăştie-l bine, pe toată suprafaţa plăcintei. Presară puţină sare şi puţin oregano grecesc uscat.
8. Dă la cuptor pentru 40 – 45 minute. Scoate şi lasă să se răcorească un pic. Porţionează şi pune pe masă.
Unii zic: „la plăcinta asta, musai bere rece!”. Corect, pentru cină. Pentru micul dejun, pui alături un pahar mare cu chefir rece, bine zgâlţâit înainte, şi începi ziua cu avânt şi entuziasm.