Vine o vreme când nu mai merge cu jumătăţi de măsură. Când organismul cere, va să zică, iară noi trebuie să îi dăm chestiuni sănătoase, uşurele, cu multe vitamine şi ceva crunch interesant. Aceasta este o salată care, oricât ar părea de bizar, vine din Finlanda. E genul de reţetă care te face mândru de tine şi plin de entuziasm vegetarian, încă din momentul în care combini ingredientele. Nu doar pentru că sunt colorate şi aromate, ci şi fiindcă ai fost isteţ şi ai citit câte ceva despre ingredientele ei încă înainte să o pregăteşti.
Hrişca nu este, aşa cum ne-am aştepta, o cereală, ci este sămânţa fructului unei plante înrudite cu rubarba şi cu măcrişul. De altfel, şi florile de hrişcă sunt extrem de interesante – le interesează pe albine, care produc din ele o miere specială, închisă la culoare. Hrişca şi făina de hrişcă sunt recomandate celor cu intoleranţă la gluten. În plus, conţin o grămadă de minerale (mangan, cupru, fosfor, magneziu) şi fibre.
Papaia a fost descrisă de către însuşi Cristofor Columb drept „frunctul îngerilor”. E frumos colorată, parfumată, cremoasă. Conţine o enzimă, papaina, care ajută la digestia proteinelor, precum şi fibre, cupru, magneziu, potasiu, multă vitamina C, vitamina A şi folati. Consumul de papaya protejează împotriva bolilor cardiovasculare şi cancerului de colon şi are efecte antiinflamatorii.
Baby spanacul – de la Popeye citire, ştim destule despre el. Ce e nou şi interesant? Conţinutul de vitamina C, mai ridicat în frunzele proaspete, închise la culoare. Apoi, glicoclicerolipidele, care protejează sistemul digestiv de inflamaţie şi un tip de carotenoizi, epoxixanthofilii, care au efect în reducerea incidenţei cancerului de prostată, la bărbaţii care consumă frecvent legume verzi.
Ceapa roşie are un conţinut remarcabil de polifenoli, dar şi de biotină,vitamina B6, cupru şi mangan.
Mărarul verde conţine uleiuri volatile cu rol chemoprotector, în special împotriva anumitor substanţe cancerigene, pe care le găsim în fumul de ţigară şi fumul de grătar, dar şi antibacterian. Mai conţine fibre, fier şi magneziu.
Una peste alta, salata asta e grozavă, nu doar din punct de vedere nutriţional. Arată splendid în farfurie şi merge de minune cu tot felul de alte bunătăţi. Avertisment! Vegetarienii şi veganii convinşi să nu citească următoarea frază: noi am mâncat-o alături de un roastbeef aproape blue.
Ingrediente
- 1 ceaşcă de hrişcă
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 ceapă roşie mică, curăţată şi feliată fin
- 1 papaya de dimensiune potrivită, curăţată şi tăiată în cubuleţe
- 2 ceşti de frunze de baby spanac proaspete, tăiate în fâşii
- suc de lămâie sau de lămâie verde, după gust
- mărar verde tocat, după gust
- un praf de sare de mare
Mod de preparare
1. Încălzeşte apă într-o crăticioară, adaugă hrişca şi fierbe-o la foc mic timp de 5 – 7 minute. Scurge şi limpezeşte bine sub apă rece. Încinge uleiul într-o tigaie mică şi pune ceapa să se înmoaie, câteva minute.
2. Într-un castron încăpător, combină toate ingredientele, inclusiv hrişca şi ceapa din tigaie, cu tot cu ulei.
3. Asezonează şi serveşte, ca fel principal sau ca garnitură.
Aceasta este salata zilei, plină de minerale şi alte lucruri bune. Mâine, întoarcem foaia cu ceva superyummy şi spicy, de inspiratie Tex Mex.