Căutam un desert simplu, l-am găsit. Căutam un desert ieşit din obişnuinţele mele, l-am găsit. E uşor, e cât trebuie de dulce, e parfumat şi are farmecul unei mici extravaganţe de sfârşit de săptămână, fără să te ţină ore în şir în bucătărie. Mai multe gastronomii orientale şi-l revendică, însă ceea ce contează este că aduce în bucătărie o atmosferă specială – de parcă dintre oalele de inox şi electrocasnicele moderne te găseşti transportat într-o cuhnie atemporală, populată de tingiri de aramă şi deschisă spre vreo livadă de portocali în floare.
Ingrediente
Pentru blat
- circa 16 felii de toast la pachet, în funcţie de dimensiunea formei
- 1 formă dreptunghiulară sau pătrată din ceramică sau sticlă
Pentru sirop
- 200g zahăr tos fin
- 1 lingură suc de lămâie
- 235ml apă
- 2 linguri apă de flori de portocal sau de trandafir
- 1 lingură coajă rasă de portocală
Pentru cremă
- 500ml lapte
- 400ml smântână lichidă pentru frişcă
- 400ml (1 cutie) lapte condensat îndulcit
- 6 linguri făină / amidon de porumb
- 2 linguri apă de flori de portocal sau de trandafir
- 1 lingură coajă rasă de portocală
Pentru decor
- 1 mână zdravănă de miez de fistic nesărat, tocat
Mod de preparare
1. Pregăteşte siropul – pune la fiert, într-o crăticioară, apă, zahărul tos şi sucul de lămâie. Amestecă la foc mediu, până când tot zahărul s-a dizolvat şi siropul clocoteste usor. Dă deoparte, adaugă apa de flori de portocal şi coaja rasă de portocală. Lasă să infuzeze şi să se răcorească puţin.
2. În forma de sticlă, aşează un strat de felii de toast, cât să acopere tot fundul. Insiropeaza-le uniform cu aproximativ jumătate din siropul din crăticioară. Adaugă încă un strat de felii de toast, însiropează cu restul de sirop. Presează uşor cu dosul unei linguri mari, astfel încât stratul de pâine să formeze un blat cât se poate de compact şi uniform însiropat.
3. Într-o cratiţă cu fundul gros, pune să se încălzească, la foc potrivit, laptele, frişca lichidă, laptele condensat şi făina/amidonul de porumb. Amestecă constant cu un tel metalic. Când crema începe să se îngroaşe, adaugă coaja de portocală şi apa de flori de portocal. Continuă să amesteci până când crema este groasă, dar poate fi turnată. Dă deoaparte, să se răcorească puţin.
4. Toarnă crema în strat uniform peste blatul din forma de sticlă. Netezeşte cu dosul unei linguri sau cu o paletă metalică uşor umezită. Presară deasupra fisticul tocat.
5. Lasă să se răcească complet, apoi dă la frigider, acoperit cu folie de plastic, pentru cel puţin 4 ore, înainte de a servi. Spune „aferim!” şi dă-i bătaie la mâncat.