Atmosfera de isterie cronica in care traim si-a facut loc peste tot, in cele mai prozaice unghere ale existentei noastre. Am gasit-o, de curand, agitandu-se prin punguta cu sandwichuri pe care o iau cu mine la birou: aflase de la televizor ca ouale de la gaini stresate nu mai au ce cauta acolo.
Chiar si inainte de sentinta asta, punga respectiva nu arata prea grozav – pana la ora pranzului, continutul ei facea ce facea si ajungea claie peste gramada. Frunzele de salata erau oriunde, numai intre feliile de paine nu. Bucatile de rosie erau una cu servetelul, iar banana arata ca dupa un meci de box. Solutia parea unea singura: aveam nevoie de un strop de zen!
Si unde sa te uiti dupa niste zen, daca nu in Japonia? Sunt fascinata de all things Japanese, asa ca am sarit pe ocazie si am investigat in legatura cu modul in care japonezii au rezolvat chestiunea lunch box-ului. Asa am ajuns la bento, care face furori – de cativa ani buni – in toata lumea civilizata.
Ca orice inventie orientala respectabila, bento a aparut cu multe secole inainte ca europenii sa se fi gandit la ‘lunch’, daramite la ‘box’, undeva prin secolul XI. Impachetata in cutii lacuite sau in cosuri de bambus, aceasta masa de pranz on-the-go era servita la petreceri si in salile de teatru Kabuki, adusa de elevi si profesori la scoala sau vanduta in gari si in magazine.
Exista o multime de tipuri de bento(makunouchi, hinomaru, tori), insa principiile generale raman aceleasi.
- Totul porneste de la cutia de bento – de cele mai multe ori o cutie mare, care gazduieste inautrul ei recipiente mai mici, de forme si dimensiuni variate, pentru diferitele tipuri de alimente.
- Continutul unei bento box trebuie sa respecte principiile mingei, adica ale mariajului perfect intre forma si functie.
- Principiul goshiki spune ca un bento trebuie sa cuprinda alimente in 5 culori distincte (rosu sau orange, galben, verde, alb si negru, mov inchis sau maron.
- Alimentele din bento trebuie pregatite in 5 tehnici de gatit diferite – fierte la abur, prajite, murate, fripte pe gratar sau calite.
- Bento-ul traditional japonez include o portie de orez, carne, peste sau oua, garnituri din legume calite sau murate si un desert.
Pentru gospodina japoneza, bento e o proba de maiestrie si o dovada a devotamentului pentru familia ei. Se organizeaza concursuri de kyaraben saucharacter bento, in care mancarea este pregatita si aranjata astfel incat sa reprezinte personaje celebre, peisaje sau plante.
Rabdarea si timpul meu sunt limitate si nu cred ca ma voi aventura intr-o asemenea directie, insa mi se pare inteligent si util sistemul de compunere al bento-ului. In plus, bucura ochiul si te hraneste inteligent si echilibrat, e o idee buna pentru mamele cu copii mofturosi si o modalitate mai sigura de a-ti transporta pranzul la birou.
Foto: commons.wikimedia