Ma gandeam ca azi sa mancam ceva usor, mai ales ca ne aflam sub amenintarea unor intreruperi de curent. Asa ca am luat-o de dimineata cu pregatirea pranzului, ca sa nu recurgem iar la traditionalele rosii cu branza. Nu ca as avea ceva impotriva rosiilor cu telemea – as putea trai toata vara doar cu asta.
Ieri am cumparat din piata o (probabil) ultima tura de cirese ale sezonului – Napoleon le zice. Aproape negre, imense, dulci cu un arriere-gout amarui. Dupa ce am ras un castron plin de cirese in stare naturala, aseara la televizor, am zis sa profit de ele si in alt mod. Asa ca mi-am amintit de o reteta de clatite umplute cu branza dulce, asortate cu sos de cirese.
Ingrediente
12 clatite (luate in stare congelata, de la supermarket) – pe caldura asta si cu sabia enel deasupra capului, n-am avut nici un regret sa le folosesc pe astea prefabricate, mai ales ca sunt foarte bune, grosute si nu prea dulci
700g branza cottage (Covalact, ca e cea mai buna, de departe)
un pumn de stafide blonde, inmuiate cu putina apa clocotita + 1 dusca de whisky, apoi bine stoarse
cateva linguri de zahar brun (dupa gust, pe incercate)
coaja rasa de la o portocala
500g cirese, curatate de cozi si samburi
2 – 3 linguri de zahar
un pic de zeama de lamaie
2 lingurite de maizena (cornflour / amidon de porumb)
Dezgheata clatitele conform instructiunilor (respectiv, 15 minute in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius). Lasa sa se raceasca.
Intr-un castron, amesteca: branza cottage, zaharul brun, coaja de portocala si stafidele.
Intr-o craticioara, pune la foc mic ciresele curatate, zaharul, zeama de lamaie si maizena (cea din urma are rostul de a lega putin sosul de cirese).
Acum, asamblarea: umple fiecare clatita cu circa 2 linguri de compozitie de branza. Inpatureste frumos, aseaza pe un platou si da la rece. In momentul in care servesti, pune cate una sau doua clatite pe farfurie (in functie de capacitatea adresantului) si adauga deasupra cateva linguri de sos de cirese. Daca nu ai clatite si nici nu ai chef sa le fabrici, poti servi branza cottage frecata cu putin zahar si coaja de portocala/scortisoara, cu sosul de cirese caldut si cu ceva nuci/migdale maruntite si usor prajite presarate deasupra. Succes garantat.
6 Comments
Aoleo, ce-mi facu tu mie, zano! Esti zana buna, zici?
sunt zana buna rau, vorba bancului 🙂
Tot iti fac eu o vizita odata si’odata!! Te pup, Zano! O duminica racoroasa’ti doresc!
Te astept, cand ma intoc din concediu :), pe la 1 august 🙂
Maizena nu este un soi de amidon … starch asa ceva?
da, e amidon sau faina (fina) de porumb.