Ma conformez vointei maselor largi populare si va prezint o reteta pe cat de rapida, pe atat de racoritoare si light.  Eu tocmai am terminat farfuria din imagini.

Inainte insa, sa vorbim putin despre carpaccio, cel original. Paternitatea lui e disputata de doua restaurante italiene – faimosul Harry’s Bar al lui Cipriani, de la Venetia si Savini de la Milano.  In ambele cazuri, se pare ca era vorba despre o aristocrata bogata, careia doctorul ii recomandase sa manance carne cruda. Si pentru ca era lipsit de delicatete (ca sa nu zic rusinos) ca o femeie bogata sa comande carne cruda intr-un mare restaurant, iar pe perete atarna un tablou de Carpaccio, s-a decis ca feliilor translucide de carne sa li se gaseasca un nume de cod.  Ati ghicit, desigur, care a fost acel nume.

Ingrediente

300g  – 400 g capsune bine coapte

1 lingura otet balsamic (il recomand pe cel original si siropos, de Modena)

1 lingurita dolofana de zahar pudra

cateva foi de busuioc

un praf lejer de piper negru, proaspat macinat

Spala capsunele, scoate coditele si pune fructele pe hartie absorbanta, sa se scurga bine.  Taie-le in felioare cat mai subtiri – ar fi de preferat capsune mai mari (eu n-am avut, pentru ca le prefer pe cele mici si parfumate), pentru ca feliile sunt destul de alunecoase si risti sa le alergi prin toata bucataria.

Aseaza feliile in cercuri, usor suprapuse, pe o farfurie.  Intr-un mic bol, combina otetul balsamic cu cea mai mare parte a zaharului pudra.  Toaca frunzele de busuioc in fasii cat mai subtiri si presara-le peste capsuni.  Pune doua frunzulite intregi si frumoase in centru.

Picura sosul de balsamico peste capsuni, presara si restul de zahar pudra, apoi piperul proaspat macinat – nu exagera, nu despre iutzeala este vorba, ci despre un efect subtil.  Da la rece (nu neaparat la frigider, insa nu in caldura), pentru vreo jumatate de ora, sa se macereze usor capsunile si sa lucreze putin aromele impreuna.

Efectul: capsunele devin, nu stiu cum sa o spun mai bine, catifelate de la balsamico, iar aroma lor e potentata in mod spectaculos de piperul negru si busuioc.  Data viitoare, eu as incerca cu niste ciocolata neagra rasa, in loc de piper, sa vad ce iese.  Voi, daca sunteti la dieta, nu aveti decat sa inlocuiti zaharul pudra cu niste pulbere de indulcitor.

8 Comments

  1. De câte ori prepari ceva cu fructe, îmi lasă gura apă! Ești formidabilă, zâno! Mă grăbesc acasă să fac carpaccio. Farfurie cu albastru cobalt am!

    • Zana Eficientei Reply

      Daca faci din asta de capsuni – gusta si potriveste de zahar, mie imi place mai acrisor 🙂

  2. Făcut, mâncat, lins degetele. 🙂 Oare amestecul de condimente a fost responsabil pentru aroma deosebită a căpșunilor? Bănuiesc că da, doar ăsta e jobul lor, nu? 🙂

  3. cristiangheorghe Reply

    am venit și io cu castronul ăsta. Vreau să-i fac un test de paternitate lu carpaccio. Miam-miammm… E așa de ușor că simt deja că zbooo…

  4. Multumesc Zano peentru reteta asta light! Chiar am sa incerc si eu, nu pot sa-mi imaginez nici de’o culoare combinatia capsuni+otet+piper!

    • Zana Eficientei Reply

      Atentie! Numai otet balsamic – cu alte tipuri cred ca e un mic dezastru 🙂

Reply To Zana Eficientei Cancel Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.