O reteta ca la carte. Ca la cartea Sandei Marin, fara de care nicio cuhnie romaneasca nu are a se afla. Tineti-va bine de reteta asta, ca toamna e lunga si piata plina de conopida – alba, dolofana si gustoasa.
Ingrediente
1 conopida cum am mai zis – alba, dolofana si gustoasa – spalata, curatata de frunze si impartita in buchetele potrivite
1 lingura de faina
2 – 3 linguri de unt
1 ceasca de lapte
2 – 3 linguri de smantana
2 pumni de cascaval ras (eu am avut emmental)
2 lingurite de pesment
sare, piper negru, nucsoara macinata
Pune conopida la fiert. Dupa ce a dat primul clocot, arunca apa si ia-o de la capat. Lasa sa fiarba in apa cu sare, la foc potrivit, cam 10 minute – sa nu se faca praf, dar sa fie patrunsa. Scurge si da deoparte.
Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Ia o forma care merge la cuptor si unge-o bine cu unt. Aseaza frumos buchetelele de conopida in forma de sticla. Separat, pregateste un sos alb. Topeste intr-o craticioara 1 lingura de unt, adauga faina si amesteca energic, sa nu se formeze cocoloase. Stinge cu laptele si lasa la foc mic, amestecand frecvent, cat sa se ingroase ca o smantana. Acum adauga jumatate din cascavalul ras si cele cateva linguri de smantana. Amesteca din nou si asezoneaza cu sare, piper si putina nucsoara rasa. Toarna uniform peste conopida. Presara deasupra restul de cascaval, pesmetul si stropeste cu unt topit. Da la cuptor pentru circa 30 – 35 de minute. In ultimele 5 minute, poti trece cuptorul pe grill, ca sa se rumeneasca frumos. Serveste conopida fierbinte, sa se topeasca in gura si sa o pomenesti pe Sanda Marin.
24 Comments
Ce bine arată! La foamea pe care o am aş ronţăi monitorul. Mai am nişte vinete în frigider dar după ce le execut, mă duc să-mi iau conopidă 🙂
Reteta de monitor la cuptor nu cunosc. Si nici in Sanda Marin nu vad sa fie. 🙂
damn…! :-~
??? nu place la tine conopida ???
ba daaaa. am varsat berea cand am vazut ce ti-a iesit acolo. o sa fac si eu. cand o sa bage conopide la cora.
pai ar trebui sa fi bagat deja, ca e sezonu’
petele de bere, ies usor – cu apa si detergent. daca e Guinness e mai nasol. 🙂
deci daca beau apa cu detergent, nu ma mai doare ficatu? mercic! acu ma duc sa incerc.
vezi nu uita sa sari usor pe loc, ca la ciclul de ‘spalare rufe delicate’ 🙂
pe cine faci tu echipa delicata de fotbal a romaniei !? ia vezi…
Io am auzit că Sanda Marin e bărbat. Dacă era Sandra Marin, nu aveam dubii. Ca de exemplu, Sandra Brown. Care cică e un autor colectiv. De fapt, câte tăvi de conopidă d-asta ziceai că ai făcut? m? Pot să pap măcar una? Adică o tavă? O împart cu Stanislas că și motanu ăsta e un pofticios…
am auzit si eu de Sandra Marin Brown, care scrie carti de bucate de dragoste, cu happy end. exemplu: ea gateste, dar nu se ingrasa. el mananca, o ia de nevasta si o lasa mostenitoare peste o imensa avere. ea isi cumpara o masina de gatit AGA si cutite de bucatarie japoneze.
tz, tz, iar ai ajuns tarziu la masa – ce sa-ti fac? nu mai e conopida. 🙂
Da, si eu am auzit asta (cica Domnul Marin Sanda)… Ma iau insa dupa regula ca daca pe Marin Preda il cheama Marin Preda si nu Preda Marin, probabil ca si pe Sanda o cheama Sanda si nu Marin… :P…
editia Humanitas a cartii de bucate elucideaza aceasta chestiune – a fost o doamna, cu poza cu tot si cu o biografie foarte interesanta, de altfel.
Vorba lu Piticu Gras: ”Damn…” 😀
mai ai si tu rabdare pana maine, ca bag friptura de be-he-he. 🙂
Reteta e delicioasa si maine ma-nfig in piata! Da’ trebuie sa recunosc (asa, asa, plangeti-mi de mila acum) ca de mult n-am mai ras asa de bine citind comentariile la un articol … cine-ar fi crezut ca frumusica asta de conopida starneste asemenea umor?! Revin la be-he-he! A domani!
Lucia, stai sa vezi ce-o sa fie la be-he-he 🙂
hm.. conopizile tale seamana mult cu
http://www.google.com/images?q=egg+sperm&hl=en&biw=1680&bih=892&gbv=2&tbs=isch:1,ic:gray&source=lnt&sa=X&ei=KpWbTJePJoi6jAfb-5nWCQ&ved=0CBMQpwU
mai sa fie…acu’ ca ma uit indelung la ele… m-ai bagat la idei. o fi menopauza?
sa stii ca’ntreaba multa lume cat mai am pana la menopauza. abia astept momentul acela cand imi va fi cu desavarsire imposibil sa mai nasc pui vii
nu vreau sa te dezamagesc, insa – cu tehnica moderna – poti naste pui vii ‘til you kick the bucket.
cuvintele tale ma linistesc mult.. zano chiar esti eficienta
stiu, mi s-a mai spus 🙂
Pingback: Topul anului I | Zâna Eficienţei