O reteta ca la carte.  Ca la cartea Sandei Marin, fara de care nicio cuhnie romaneasca nu are a se afla.  Tineti-va bine de reteta asta, ca toamna e lunga si piata plina de conopida – alba, dolofana si gustoasa.

Ingrediente

1 conopida cum am mai zis – alba, dolofana si gustoasa –  spalata, curatata de frunze si impartita in buchetele potrivite

1 lingura de faina

2  – 3 linguri de unt

1 ceasca de lapte

2 – 3 linguri de smantana

2 pumni de cascaval ras (eu am avut emmental)

2 lingurite de pesment

sare, piper negru, nucsoara macinata

Pune conopida la fiert.  Dupa ce a dat primul clocot, arunca apa si ia-o de la capat.  Lasa sa fiarba in apa cu sare, la foc potrivit, cam 10 minute – sa nu se faca praf, dar sa fie patrunsa.  Scurge si da deoparte.

Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Ia o forma care merge la cuptor si unge-o bine cu unt.  Aseaza frumos buchetelele de conopida in forma de sticla.  Separat, pregateste un sos alb.  Topeste intr-o craticioara 1 lingura de unt, adauga faina si amesteca energic, sa nu se formeze cocoloase.  Stinge cu laptele si lasa la foc mic, amestecand frecvent, cat sa se ingroase ca o smantana.  Acum adauga jumatate din cascavalul ras si cele cateva linguri de smantana.  Amesteca din nou si asezoneaza cu sare, piper si putina nucsoara rasa.  Toarna uniform peste conopida.  Presara deasupra restul de cascaval, pesmetul si stropeste cu unt topit.  Da la cuptor pentru circa 30 – 35 de minute.  In ultimele 5 minute, poti trece cuptorul pe grill, ca sa se rumeneasca frumos.  Serveste conopida fierbinte, sa se topeasca in gura si sa o pomenesti pe Sanda Marin.

24 Comments

  1. Ce bine arată! La foamea pe care o am aş ronţăi monitorul. Mai am nişte vinete în frigider dar după ce le execut, mă duc să-mi iau conopidă 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      Reteta de monitor la cuptor nu cunosc. Si nici in Sanda Marin nu vad sa fie. 🙂

      • ba daaaa. am varsat berea cand am vazut ce ti-a iesit acolo. o sa fac si eu. cand o sa bage conopide la cora.

        • Zana Eficientei Reply

          pai ar trebui sa fi bagat deja, ca e sezonu’
          petele de bere, ies usor – cu apa si detergent. daca e Guinness e mai nasol. 🙂

        • Zana Eficientei Reply

          vezi nu uita sa sari usor pe loc, ca la ciclul de ‘spalare rufe delicate’ 🙂

  2. cristiangheorghe Reply

    Io am auzit că Sanda Marin e bărbat. Dacă era Sandra Marin, nu aveam dubii. Ca de exemplu, Sandra Brown. Care cică e un autor colectiv. De fapt, câte tăvi de conopidă d-asta ziceai că ai făcut? m? Pot să pap măcar una? Adică o tavă? O împart cu Stanislas că și motanu ăsta e un pofticios…

    • Zana Eficientei Reply

      am auzit si eu de Sandra Marin Brown, care scrie carti de bucate de dragoste, cu happy end. exemplu: ea gateste, dar nu se ingrasa. el mananca, o ia de nevasta si o lasa mostenitoare peste o imensa avere. ea isi cumpara o masina de gatit AGA si cutite de bucatarie japoneze.
      tz, tz, iar ai ajuns tarziu la masa – ce sa-ti fac? nu mai e conopida. 🙂

    • Da, si eu am auzit asta (cica Domnul Marin Sanda)… Ma iau insa dupa regula ca daca pe Marin Preda il cheama Marin Preda si nu Preda Marin, probabil ca si pe Sanda o cheama Sanda si nu Marin… :P…

      • Zana Eficientei Reply

        editia Humanitas a cartii de bucate elucideaza aceasta chestiune – a fost o doamna, cu poza cu tot si cu o biografie foarte interesanta, de altfel.

    • Zana Eficientei Reply

      mai ai si tu rabdare pana maine, ca bag friptura de be-he-he. 🙂

  3. Reteta e delicioasa si maine ma-nfig in piata! Da’ trebuie sa recunosc (asa, asa, plangeti-mi de mila acum) ca de mult n-am mai ras asa de bine citind comentariile la un articol … cine-ar fi crezut ca frumusica asta de conopida starneste asemenea umor?! Revin la be-he-he! A domani!

    • Zana Eficientei Reply

      mai sa fie…acu’ ca ma uit indelung la ele… m-ai bagat la idei. o fi menopauza?

  4. sa stii ca’ntreaba multa lume cat mai am pana la menopauza. abia astept momentul acela cand imi va fi cu desavarsire imposibil sa mai nasc pui vii

    • Zana Eficientei Reply

      nu vreau sa te dezamagesc, insa – cu tehnica moderna – poti naste pui vii ‘til you kick the bucket.

  5. Pingback: Topul anului I | Zâna Eficienţei

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.