De cand am inceput sa scriu blogul asta, au fost multe momentele  in care am regretat amarnic lipsa mea de abilitate fotografica.  Cum, de altfel, regret si faptul ca pozele nu pot reproduce  – deocamdata – arome sau gusturi.  Asa a fost si cu reteta asta de crumble, pentru care ma voi incumeta la o scurta descriere introductiva.

Pulpa de mar copt, aurie si translucida, caramelizata ici si colo, ascunsa sub plapuma de crusta.  In toata bucataria, parfum impletit si despletit de unt, zahar si scortisoara.  Bolul fierbinte, in care scufunzi incet lingura, anticipand contrastul dintre marul catifelat si crantzul crumble-lui. Momentul de nehotarare, pana cand sa te ridici de pe sofa si sa cauti febril in frigider cutia cu smantana ori inghetata de vanilie.  Burtica dolofana si moale, de pisoi, pe care te freci satisfacut, dupa o portie din minunea asta.  Daca ai avea si mustati, te-ai linge pe ele.

Reteta vine din cartea asta.

Ingrediente

8 mere, curatate de coaja si cotor si taiate in 8 felii

60ml apa

2 linguri de zahar brun

125 g faina

95g zahar

3/4 lingurita de scortisoara

100g unt, taiat in cubulete

Preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius.

Pune bucatile de mar intr-o cratita, adauga apa si pune pe foc iute.  Cand dau in clocot, acopera-le cu capac si lasa-le pe foc mic vreo 15 minute, pana cand s-au inmuiat.  Amesteca din cand in cand, sa nu se lipeasca.  Cand e gata, combina pulpa de mar  cu zaharul brun si pune totul intr-o forma care merge la cuptor.

Cat sunt merele pe foc, pregateste aluatul de crumble.  Intr-un castron, amesteca bine faina cernuta cu zaharul si scortisoara.  Pune peste ele cubuletele de unt.  Cu varfurile degetelor, incorporeaza untul in compozitie, pana cand aceasta capata aspect de firimituri.  Presara compozitia peste mere si da la cuptor pentru 30 – 40 de minute.  Serveste crumble-ul fierbinte, cu smantana lichida ori inghetata de vanilie.

 

7 Comments

  1. la voi a venit deja frigul? asta e prajitura de iarna… fac si io una din asta,reteta de pe rouxbe, a mea cica e apple cobbler, da-i cam acelasi lucru; mai poti lucra la condimente – ginger pudra, cuisoare, cardamom… cel mai greu e sa nimeresti cantitatea de zahar corecta in functie de cit sint de acre merele.

    • Zana Eficientei Reply

      nu:) , nu a venit iarna, insa am o recolta de mere semnificativa si trebuie sa fac ceva cu ele. nu stiu cum s-a intanplat, dar eu am nimerit la fix zaharul, a fost perfect. din cate stiam eu, cobbler-ul are un alt fel de aluat, cu praf de copt sau drojdie, care creste ca niste guguloaie deasupra merelor – principiul e insa acelasi, mere (fructe) dedesubt, aluat deasupra.

  2. Pingback: Peach & blueberry crumble | Zâna Eficienţei

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.