Nu stiu ce sa ma mai fac, zau. M-am intors si gradina e plina de rosii. Rosii din cele dulci, zemoase, coapte si parfumate. Of, of! 🙂 Azi am cules un cos intreg si am constatat ca in frigider mai sunt inca pe atat. Asa ca am circulat un pic pe net, pe la Jamie Oliver si pe la Good Food si am compilat o reteta de supa. Vroiam sa capat gustul cel de rosie coapta, cu busuioc. Nu imi doream o crema foarte omogena, asa ca am adaugat ceva crunch cu legume si ceva paste.

Ingrediente

1,5 kg rosii bine coapte
cateva linguri bune de ulei de masline din cel mai bun
1 praf de busuioc uscat
4 catei de usturoi dolofani, curatati
2 morcovi, dati pe razatoare

1 ceapa, tocata
1 ardei gras, taiat fasii
1 litru de apa sau supa limpede de legume
1 ceasca de ptitim (sau alte paste marunte, ori niste orez)
1 mana de frunze proaspete din busuiocul atomic
sare, piper negru, fulgi de chili
1 lingura de zahar
1 lingura de otet din vin rosu

Taie rosiile in sferturi si aseaza-le intr-o tava. Adauga si cateii de usturoi, taiati in jumatati. Presara busuiocul uscat si stropeste cu uleiul de masline. Pune in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru vreo 40 de minute. Scoate si lasa sa se racoreasca.

Acum totul merge in blender pentru cateva ture. Aseaza o strecuratoare peste un castron si paseaza bine rosiile, ca sa scapi de coji si seminte. Intr-o oala, incinge vreo 2 linguri de ulei de masline. Caleste la foc potrivit ceapa, sa devina translucida, apoi adauga morcovii rasi si ardeiul fasii. Continua sa calesti cam 2 minute, pana se inmoaie toate legumele. Adauga rosiile pasate si apa sau supa de legume. Potriveste de sare, piper si chili, adauga zaharul si otetul si lasa sa fiarba la foc mic, pana cand morcovii sunt patrunsi. Intr-o craticioara, fierbe pastele sau orezul. Scurge-le bine.

Poti ‘asambla’ supa – adauga in oala pastele si presara deasupra busuiocul proaspat tocat. Vei avea senzatia ca toata gradina verii a dat navala in bucataria ta. Gusta: rosiile dulci si coapte cu busuioc, pastele care dau consistenta si ardeiul cu morcovul un strop crocante pun reteta asta in topul preferintelor mele estivale. Maine o voi manca rece, in chip de gazpacho.

7 Comments

  1. Zanico, azi fac si eu supa ta. Pana acum eu fierbeam rosiile, nu le coceam dar banuiesc ca gustul e mai puternic prin metoda ta. Diferenta este ca eu am rosii galbene, ca astea s-au copt primele in solar.

    • Zana Eficientei Reply

      da, aroma e mai puternica si se pierde si ceva din aciditate. aveam si eu niste rosii galbene si m-am gandit sa adaug cateva, da’ n-am avut curaj 🙂 sunt chiar curioasa sa imi spui cum a iesit, poate ii faci si niste poze, sa vedem culoarea.

  2. Pingback: Supa de rosii « Gradina visata

    • Zana Eficientei Reply

      inteleg ca acum a venit caldura si peste voi, asa ca mai ai putin 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      bun si tarator, hai ca-mi facushi pofta 🙂

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.