As putea continua cu sirul experimentelor ‘puff pastry’ insa cred ca e elegant sa incercam si altceva, ceva consistent, calduros, potrivit cu puseul de frigaraie de afara. Asa ca o sa povestim despre o alta varianta pentru supa de cartofi dulci, zisi si yams, zisi si sweet potatoes (desi se vor gasi, desigur, cetateni care imi vor explica in detaliu ca una nu e alta, neaparat).
Ingrediente
2 cartofi dulci, curatati si taiati in cuburi maricele
2 linguri ulei de floarea soarelui
1 praz – doar partea alba si verde deschis, tocat
1 ceapa mica, tocata
4 catei de usturoi, curatati si tocati
2 1/2 lingurite praf de curry
1/2 lingurita de garam masala
cateva picaturi de tabasco (pentru amatorii de senzatii tari)
1.5 l supa limpede de legume ori de pui
sare de mare, piper negru macinat, fulgi de chilli
suc de lime/ lamaie si coriandru/patrunjel verde tocat – pentru servit
Pune la incins intr-o oala uleiul, apoi adauga prazul, ceapa si usturoiul. Lasa-le sa se inmoaie la foc potrivit, fara sa se coloreze, timp de cateva minute.
Adauga praful de curry si garam masala, amesteca si mai lasa putin pe foc. Acum puna in oala si cartofii dulci, amesteca din nou si lasa 1 minut, sa se ‘imbibe’ cu aromele din oala.
Toarna deasupra supa limpede, adauga tabasco-ul dupa gust si lasa sa fiarba timp de vreo 20 minute, pana cand cartofii dulci sunt patrunsi. Potriveste de sare, piper si fulgi de chili. Da deoparte sa se racoreasca.
Pune in blender in transe, mixeaza. Daca supa ti se pare prea groasa, o mai poti subtia cu putina supa limpede. Serveste fierbinte, cu cateva picaturi de suc de lime si coriandru proaspat tocat. Maine, noile aventuri ale Zanei fata in fata cu aluatul frantuzesc. Alonzanfansdelapatri-e!
4 Comments
Intotdeauna, cind vad ca ingredientul lichid principal este ‘supa de pui/legume’, ma intreb daca acesti chefs fac intii o adevarata supa de pui/legume si pe urma se joaca cu o NOUA supa, unde cea de pui/legume nu este decit o baza.
Caci nu vreau sa folosesc cuburile de supa, false si pline de porcarii.
Pe de alta parte, supa principala devine o mare corvoada, si o cronofaga, daca – mai intii – trebuie sa faci supa-baza.
Dta cum faci? (Tare mi-e frica ca imi zici ‘cub’!)
vera, not all soup cubes are created equal! 🙂 sunt si cele organice, 100% naturale, de prin magazinele specializate sau de la real. 🙂 cu alea poti sa te joci cat vrei. si da, nu am nici timpul si nici rabdareasa fac supa limpede de pui, legume, vita si peste pe care sa o am la indemana in orice moment. poate la pensie 🙂 iar daca nu vrei si nu vrei sa folsesti cuburi, poti inlocui cu apa chioara. evident, gustul nu va fi la fel de bogat.
Ce arome grozave in supa asta! Pai, imi place mult si ca este fara smantana dulce si alte chestii proteice, dar si ca iti lasa libertare mare sa o faci mai acida sau mai picanta, fara sa strici nimic din „frumusetea” ei. Cat despre supa, eu fac atunci cand am timp, din resturi de legume de la diverse preparate, tocate marunt, puse la congelator. Dupa preparare si trecere prin sita, o pun in pungi de facut cuburi de gheata si atunci cand am nevoie doar le incalzesc si le adaug in preparat, completand cu apa deoarece o fac destul de concentrata. Este doar o idee, chiar daca nu e poate cea mai buna.
excelenta idee, Elena, asta cu pungile de cuburi de gheata. eu asa am pus verdeturile pentru iarna (menta, leustean, verbena) – tocate, cu putina apa, in tavi de cuburi de gheata.