Si uite asa se facea ca venea Pastele, iar eu ma hotaram sa nu gatesc mai nimic – ia acolo un bors de miel si o halca de friptura.  Ouale, ca si cozo, as fi putut sa le cumpar ‘de gata’ si as fi putut sa imi petrec zilele de vacanta cu burta in sus, la soarele din gradina.

Din fericire, cei ai casei ma cunosc si stiu ca nu am rabdat mai mult de juma’ de ora la plaja, ca a si inceput sa ma rontzaie vina cea verde si veninoasa.  Astfel incat, dupa niste ore de agitatie prin bucatarie, au rezultat: oua vopsite, cozonac, pasca, friptura de miel cu cartofi copti la cuptor in untura de gasca, un bors de miel napraznic si un fel de drob de-a dreptul vegetarian.

Pasca a fost un deliciu, ca i-am construit o umplutura inspirata de Radu Anton Roman, din 2 pachete de branza de vaci, juma’ de cutie de crema de branza (gen Philadelphia), oarece unt, cateva oua, nitel zahar, plus arome, stafide si coaja de portocala glasata.

Drobul cel vegetarian a fost un fel de quiche, dintr-o foaie de tarta si o umplutura compusa din: 400g ciuperci champignon din conserva, 1 legatura de ceapa verde, 1 legatura de usturoi verde, 1 legatura de patrunjel verde, 1 legatura de marar, 3 oua, sare si piper dupa gust.  Totul maruntit in robotul de bucatarie, turnat in blatul de tarta si dat juma’ de ora la cuptor.

Cat despre friptana de me-he-he, am gasit reteta lui Barba Yanni, care consta intr-o marinada grozava (merge si cu porc sau peste).  Marinada asta  – potrivita pentru o pulpa de miel (cam 2 kile de carne)- e facuta din:1/3 cana ulei de masline, zeama de la 2 lamai, un sfert de cana oregano grecesc, 6 catei de usturoi tocati marunt de tot, 1.5 lingurite sare si juma’ de lingurita piper negru.  Mixezi toate ingredientele intr-un fel de pasta si ungi pulpa de miel cu ea.  Lasi sa se marineze 2 ore la temperatura camerei sau – si mai bine – peste noapte, in frigider.  Merge apoi la cuptor, intr-o tava potrivita, in care ai asezat cateva fire de usturoi verde si ai turnat o cana de apa si una de vin alb.  De stat la cuptor, sta vreo 2 ore cu totul si cu totul, unsa frecvent cu sosul din tava, mai putin in ultimele 30 minute, cand lasi sa se formeze crusta cea aurie si crocanta.

In toata alergatura asta, numai de poze nu mi-a ars, asa ca tot ce am mai reusit sa fotografiez inainte de a fi devorate, au fost ouale si pasca.  Da’ nici ele nu au rezistat prea mult!

9 Comments

  1. Hristos a inviat!
    Harnicuta de tot Zina noastra!Meniu excelent;(mai putin drobul care nu-mi place deloc si nici nu fac niciodata!nu stiu cum puteti sa-l mincati,vorbesc f.serios,dar in fine gusturile nu le discutam!
    Eu am umplut o costita de porc(abia a intrat in tava mare+un pui desosat…o grozavie nu alta…a ramas mult pt.ca am facut si 4 rulade diferite si multe altele-desi am avut musafiri tot mai am…
    La meniul tau as fi venit si eu(exclus drobul)
    Sa va fie de bine!Te pup!

    • Zana Eficientei Reply

      Mariana, nu stii ce pierzi cu drobul ala vegetarian – nu are nici in clin, nici in maneca cu drobul traditional.

  2. Mariana, nici macar drob vegetarian? hehehe, mai bine ;), ca asa ramane mai mult pentru noi 😀 :D! altfel, Zanuto, bun ce pregatisi tu aici!

    • Zana Eficientei Reply

      bun, bun – nu mai e nimic! 🙂 doar cateva o-o orfane, dar le rezolvam si pe astea 🙂

  3. cruela de vila Reply

    eu mi-am facut un tratament cu misirupism forte, shi mi-a reushit foarte bine leneveala!
    😉
    am notata retzeta de drom, pt cand m-oi invrednici sa ma apuc de bucatarit!
    🙂
    sa ne traiesti!
    🙂

  4. A stai putin Zino!eu m-am referit la cel cu organe de miel sau alt animal!am fost si eu confuza ca nu am precizat!Acum cu siguranta voi face si eu!
    Poate chiar duminica ,iar ma pregatesc din nou ca voi avea musafiri la masa!
    Da-mi un sfat te rog:merge servit cu pulpe infasurate in bacon…in loc de ceva garnitura ca sa nu stau atunci linga aragaz???pup Zina!

      • Zana Eficientei Reply

        Oricand, doar anuntati cand sunteti in patria-muma, doamna draga! 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      Mariana, merge cam cu orice carne, ca e usor si parfumat. Ai grija doar sa fie bine asezonat. Succes!

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.