Prima partea a lui decembrie este pentru mine un prilej de experimente pregătitoare pentru meniul de sărbători. Şi cum, în acest an ca şi în mulţi alţii, am musafiri simpatici şi numeroşi în seara de Ajun, m-am gândit să testez un desert plin de arome potrivite pentru iarnă: sirop de arţar, fructe caramelizate, biscuite, nuci pecan, vanilie şi multă frişcă bătută cu un strop de whisky. Asta ca să încurajez spiritul festiv!
Când ai mulţi invitaţi, ultimul lucru pe care ţi-l doreşti este să ai surprize gospodăreşti neplăcute. De exemplu, să se ardă caramelul său să nu se bată frişca! Că viaţa mea de gospodină să fie simplă şi frumoasă, am folosit Meggle Creme Patisserie – se pregăteşte uşor, creşte frumos în volum şi e gata îndulcită.
Chiar dacă, de această dată, îl servesc în porţii individuale, de Crăciun mă gândesc să compun din el un mare trifle, în castroane încăpătoare, din care să se servească în mod democratic toţi comesenii.
Ingrediente (aproximativ 6 porţii)
Pentru crema cu sirop de arţar
- 475ml lapte
- 315ml sirop de arţar
- 235ml Meggle Creme Cuisine
- 1 păstaie de vanilie, tăiată pe jumătate în lung, seminţele din interiorul ei scoase cu lama cuțitului
- 1/2 linguriţă sare
- 1 lingură zahăr tos
- 1 lingură amidon de porumb
- 2 gălbenuşuri
- 30g unt
Pentru fructele şi nucile caramelizate
- 1 banană coaptă, curăţată şi tăiată în rondele
- 1 măr, curăţat de coajă şi cotor, tăiat în cubuleţe
- 1 mână de nuci pecan, tocate în bucăţi mari
- 2 linguri zăhar brun
- 2 linguri unt
- 1 linguriţă whisky
Pentru decor
- 355ml Meggle Creme Patisserie
- 2 linguri whisky
2-4 biscuiţi, tocaţi / pisați în bucăţi nu prea mici
Mod de preparare
Crema cu sirop de arţar
1. Într-o cratiţă care nu lipeşte, la foc potrivit, toarnă laptele, Meggle Creme Cuisine, siropul de arţar, sarea, păstaia de vanilie şi seminţele ei. Încălzeşte până când începe să fremete.
2. Într-un castronel, combină, cu ajutorul unei furculiţe, zahărul şi amidonul de porumb.
3. Presară treptat acest amestec peste compoziţia din cratiţă, amestecând continuu.
4. Bate gălbenuşurile într-un alt bol. Toarnă încet deasupra lor jumătate de polonic (circa 125 ml) din compoziţia pentru cremă. Amestecă delicat, ca să aduci gălbenuşurile cât mai aproape de temperatura potrivită, apoi toarnă-le încet în cratiţă şi continuă să amesteci, la foc mic, până când compoziţia a căpătat consistenţa unui aluat pentru clătite mai dens, cam 6 – 7 minute. Stinge focul, adaugă untul şi bate cremă până când crema este omogenă şi catifelată.
5. Îndepărtează păstaia de vanilie din cratiţă, toarnă crema într-un castron de sticlă său de ceramică.
6. Aşează o bucată de folie de plastic direct pe suprafaţa cremei, să o acopere, dar să nu lase să se formeze „pieliţă”. Lasă să se răcorească până la temperatura camerei, apoi pune la frigider, până când vine momentul să o serveşti.
Fructe şi nuci caramelizate
1. Într-o cratiţă care nu lipeşte, pune zahărul, untul, banana şi mărul, bucăţile de nuci pecan şi încălzeşte la foc potrivit, amestecând uşor.
2. Când untul e topit şi zahărul a devenit mai închis la culoare, ia cratiţa de pe foc şi adaugă whisky-ul. Pune din nou pe foc şi lasă 1 – 2 minute, până când alcoolul s-a evaporat, iar sosul s-a îngroşat ca un sirop auriu.
Meggle Creme Patisserie aromată cu whisky
1. Pune Meggle Creme Patisserie la rece cu cel puţin 6 – 8 minute înainte de a o bate.
2. Într-un castron de metal toarnă Meggle Creme Patisserie. Cu un mixer ale cărei palete au fost şi ele ţinute la rece preţ de 6 – 7 minute, bate până când formează se vârfuri delicate. Adaugă în castron whisky-ul şi continuă să baţi, până când compoziţia este fermă, dar nu prea-prea.
Pentru a servi
În cupe său pahare frumoase, aşează un strat de bucăţele de biscuiţi, apoi nişte cremă cu sirop de arţar. Urmează stratul de fructe şi nuci caramelizare şi, din nou, crema. Încheie cu un strat somptuos şi îmbelşugat de Meggle Creme Patisserie aromată cu whisky, peste care poți presăra niște bucățele de nucă pecan sau biscuit.
Poftă bună şi petrecere frumoasă!