Stiu ca e mai comod sa dai un telefon si dupa aceea sa stai in fotoliu si sa astepti sa sune la usa nenea care face livrarile. Chiar si asa, intr-una dintre zilele acestea am avut un chef nebun de ceva asiatic si am mai avut si diferite ingrediente cu care nu eram hotarata ce sa pregatesc. Asa ca a rezultat o masa thailandeza (sa zicem) grozava si foarte picanta.
Cele doua tipuri de curry
Am descoperit in camara doua cutii de sos de curry thailandez – rosu si verde – de la Thai Choice. Ok, imi veti spune ca asta nu e bucatareala adevarata si ca am trisat. Da, recunosc si regret fapta comisa, vorba unui proces-verbal. Ca si circumstante atenuante pot cita faptul ca ne era foarte, foarte foame si, in al doilea rand, ca nu gasesti toate ingredientele de care ai nevoie pentru astfel de preparate.
Buun, acum ca am rezolvat treaba cu vinovatia, sa va spun cum am facut, desi scrie foarte clar si pe cutie. 🙂 Pentru fiecare tip de curry am taiat feliute subtiri cam 250g piept de pui.
Am rumenit puiul in wok, cu putin ulei, apoi am adaugat sosul si l-am lasat sa clocoteasca vreo 2- 3 minute. Ambele tipuri de curry au fost bune, parfumate, destul de zemoase (veti obtine ceva intre o supa si o mancare cu sos). Trebuie sa va previn ca ambele sunt picante – cel rosu e de departe campion – ne-au lacrimat ochii, ne-a apucat stranutul si am baut apa la greu dupa ce l-am gustat.
Am servit cele doua curry cu orez integral simplu, fiert la abur – a mers de minune cu sosul excedentar.
Legume la cuptor
Tot prin camara am descoperit trei cartofi dulci si cateva fire de praz, care isi faceam cam de multisor veacul pe acolo si ma priveau rugatoare . Mi s-a facut mila sa le mai las in bezna si racoare, asa ca le-am venit si lor de hac.
Am curatat cartofii dulci si i-am taiat in cuburi mari, am curatat si taiat prazul si l-am transat in bucati de vreo 5 cm. Le-am aruncat pe toate intr-o tava mare, le-am tavalit prin ceva praf de curry si garam masala, apoi le-am stropit cu ulei de masline.
Le-am pus in cuptorul incins la 200 grade Celsius si le-am lasat acolo vreo 30 de minute. Spre final, al adaugat in tava o cutie de pulpa de rosii, am amestecat si am mai dat la copt inca 10 -15 minute.
Lucrul bun cu amestecurile de legume la cuptor este ca poti pune in tava cam tot ce te taie capul. Iarna poti combina conopida, cartofi, ceapa si ardei gras, iar vara poti incerca vinete, ardei, dovlecei si ceapa rosie. Le poti condimenta cu mirodenii orientale sau meridionale.
Toate sunt sanatoase, dietetice, merg bine cu carne la gratar si orez si se pot pastra la congelator. Daca ai facut o cantitate prea mare, se pot transforma cat ai zice ‘peste’ intr-o supa crema, dupa un adaos de supa limpede de legume si o tura in blender. Alte idei: amesteca-le cu niste couscous sau serveste-le intr-o pitta, cu humus, pentru un pranz la pachet de zile mari.