Ce ţi-e şi cu publicitatea asta, domnule. Scriam, zilele trecute, pe Facebook, că sunt sătulă de reclame fabricate la kilogram, pentru care textul este produs, probabil, în dimineaţa mahmură de după un chef unde copywriter-ul a amestecat grav băuturile. Expresii de genul „iepure eviscerat” ori „trunchi de merlucius congelat” te fac să te gândeşti la orice, de la un documentar de pe Animal Planet, până la o reluare a filmului „Fatal Attraction”, dar nu şi la o masă yummy pe care abia aştepţi să o pregăteşti. Şi totuşi… După ce auzi asta cu iepurele fără măruntaie de vreo 50 de ori, şi la radio şi la televizor, începe să te bată aşa, un gând. Iar când ajungi, pentru alte cumpărături, la respectiva prăvălie şi dai cu ochii de urechiat, pac, subliminala lucrează şi îl pui în coş. Aşa se face că, prin chiar forţa repetitivă a unei reclame debile, am ajuns să pregătesc această reţetă. De regretat, nu regret. 🙂
Ingrediente
- 1 iepure tăiat în bucăţi potrivite – cele 4 pulpe şi trunchiul împărţit în două tranşe
- o mână zdravănă de frunzuliţe combinate de rozmarin şi cimbrişor proaspăt
(nu arunca tulpinele – leagă-le cu o bucăţică de sfoară alimentară şi vei avea o pensulă aromată cu care să badijonezi friptura la cuptor) - 3 căţei de usturoi zdraveni
- 1 linguriţă de miere (eu am avut nişte miere grecească de cimbru şi pin)
- coaja rasă şi sucul unei lămâi
- 8 linguri de ulei de măsline
- sare, piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare
1. Într-un mojar, pisează bine frunzele de aromate, până când devin aproape pastă. Adaugă coaja rasă şi sucul de lămâie, usturoiul zdrobit, mierea şi, în final, uleiul de măsline. Amestecă foarte bine. (Dacă nu ai mojar, poţi pune totul într-un miniblender, care va produce un fel de cremă aromată în chip de marinată. Eu prefer mojarul, pentru că îmi pace să simt textura şi diferitele gusturi ale componentelor)
2. Asezonează bucăţile de iepure cu sare şi piper negru. Pune-le în marinată şi amestecă bine. Dacă ai răbdare, lasă timp de o oră, să se îmbibe carnea cu aromele din marinată. Dacă nu, treci la pasul următor.
3. Preîncălzeşte cuptorul la 200 grade Celsius. Pune în cuptor, la mijlocul acestuia, un grătar şi, dedesubtul acestuia, o tavă.
4. Pune bucăţile de carne marinată pe grătar. Din 15 în 15 minute, întoarce friptură şi unge-o cu marinata rămasă în castron, cu bucheţelul de tulpini de rozmarin şi cimbru sau cu o pensulă. Lasă carnea în cuptor circa 30 – 40 minute.
5. Scoate bucăţile pe un platou – serveşte-le cu legume la grătar, cartofi copţi sau cu o salată de fasole boabe.
P.S. La vară, poţi face friptură asta pe grătarul din curte. 🙂
2 Comments
oooooooooooooooooffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff
de ce of? 🙂