Ca o raza de soare intr-o zi cenusie, una dintre cele mai bune prajituri pe care le-am facut pana acum. Usoara, dulce-acrisoara, delicata. Miezul auriu si moale, topindu-se in gura, glazura lucioasa si parfumata, marginile aproape caramelizate.
Ingrediente
200g faina alba
2 lingurite praf de copt
200g zahar tos fin
4 oua
150ml smantana obisnuita
coaja rasa a unei lamai
4 linguri suc de lamaie
150ml ulei de floarea-soarelui
Pentru sirop
4 linguri zahar pudra
3 linguri suc de lamaie
Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
Unge usor cu ulei o forma circulara cu arc. Tapeteaza fundul formei cu hartie de copt. Cerne faina si praful de copt intr-un castron, apoi zaharul si amesteca bine. In alt castron, bate ouale, apoi adauga smantana, coaja de lamaie, sucul de lamaie si uleiul.
Toarna amestecul lichid in castronul cu faina si amesteca bine, pana cand compozitia e omogena. Pune-o in forma pregatita si da la copt pentru 45 – 60 minute, pana cand prajitura e aurie si crescuta.
Intre timp, pregateste siropul – toarna sucul de lamaie, apoi adauga zaharul pudra intr-o craticioara. Pune pe foc mic si lasa sa se incalzeasca pana cand incepe sa clocoteasca si sa capete consistenta unui sirop. Da deoparte.
De indata ce ai scos prajitura din cuptor, ia o scobitoare si inteapa-i suprafata. Toarna siropul incetisor si uniform. Lasa prajitura sa se raceasca de tot in forma, apoi desfa forma si aseaza prajitura pe un platou.
Excelenta alaturi de o ceasca cu ceai fierbinte, la ora cinci sau la orice alta ora, inclusiv la micul dejun. Se pregateste cat ai zice ‘vitamina C’ si te scoate instantaneu din butoiul cu melancolie.
12 Comments
exact asta imi trebuie mie acum, caci tre sa combat o raceala pacatoasa si tintuitoare pe canapea.
Ce frumoasă ești… te-aș privi cum dormi pe farfurie toată ziua…. ți-aș mângâia crusta pufoasă, șoptindu-ți cât de mult îmi place aroma ta. Ufff, apoi n-aș rezista tentației și te-aș hali dintr-o înghițitură!
Ce vă uitați așa? Vorbesc cu prăjitura, nu cu voi!
zazuza, baga mare la prajitura asta – garantez reusita!
domnule Cristian, prajitura mea e minora, ca e doar pentru 8 portii sanatoase, asa ca, va rog, atentie la vocabular 🙂
o fi fiind ea minora dar pe vremea asta rece si umeda parca tot asa as proceda si eu 🙂
bine, baieti, faceti-va de cap cu ea, eu ce pot sa fac 🙂
mie imi plac farfuriile. cred ca sunt foarte scumpe… si ce curate sunt…
piticule, ai sa razi – da’ pe aia cu floricele scrie asa:’manufactured to Her Majesty, Queen Victoria’. pe aia mai mica scrie ca e pt alta regina, una Ikea 🙂
Hmm… ce zici de a o folosi pe post de blat de tort???
o idee grozava – cu o crema racorasa, de branza alba cu coaja de lamaie ar fi perfecta.
wow, cat de bine arata! e cumva prajitura care se cheama lemon drizzle cake in original? o gasisem pe bbc good food, doar ca am mai dat rateuri cu ce am luat de acolo, iar asta pare sure thing si as face-o pe asta deja incercata 🙂
yum again, of course
nu e de pe bbc food, desi sunt si eu abonata la retetele lor. e dintr-o carte de bucate care se cheama ‘ Chocolate & Baking’ – e grozava, plina de retete sigure. te asigur ca mi-a iesit din prima, fara nici o bataie de cap.