Cred că v-aţi obişnuit deja cu prezenţa constantă a reţetelor cu ciuperci pe blogul ăsta. Una la mână, îmi plac. Doi la mână, aşa mai îndes şi eu pe gâtul familiei predominant masculine nişte mâncare fără carne. Deşi, în ultima vreme, s-au cam prins de figura asta şi mă privesc cu o sprânceană ridicată întrebător, de fiecare dată când ascund prin coşul de cumpărături câteva casolete cu champignons, pleurotus şi chiar shiitake. Un hrib – doi sau un gălbior poate că le mai scapă. În rest, au început cu scuze de tipul „nu ştiu de ce, însă mi se pare că ciupercile sunt destul de indigeste” sau „am citit undeva că e recomandat să nu mănânci ciuperci mai frecvent de 2 ori pe lună”. Asta în loc să mă privească bărbăteşte în ochi şi să îmi zică: „femeie, noi ne-am cam săturat de fungii tăi!”. Până la această clipă a sincerităţii france, zic să profităm. Şi să vă dau reţeta asta delicioasă de ciuperci cu arome marocane.
Ingrediente
2 linguri ulei de măsline
700 – 750g ciuperci asortate (eu am avut champignons brune, pelurotus şi shiitake)
2 cepe roşii
1 cutie (400ml) pulpă de roşii
1 linguriţă rasă scorţişoară pulbere
2 linguriţe rase chimion pulbere
2 linguriţe pastă harissa (dacă nu aveţi, puţină pastă de ardei iute, după gust)
1 linguriţă de miere (eu am pus din cea grecească, cu cimbrişor şi pin)
sare, piper negru proaspăt măcinat
verdeaţa tocată, tot după gust (pătrunjel verde, coriandru sau şi una şi alta, în amestec)
Opţional: 1 cutie (400gr) boabe de năut fierte, bine scurse şi limpezite
Mod de preparare
1. Într-o cratiţă încăpătoare, toarnă uleiul de măsline şi încinge-l pe foc potrivit. Feliază ceapa roşie şi pune-o să se înmoaie, timp de vreo 5 minute, fără să se rumenească, desfăcând-o uşor în bucăţi cu lingura de lemn.
2. Adaugă acum mirodeniile – scorţişoară, chimionul şi harisa. Amestecă bine şi mai lasă 1 minut.
3. Pune în cratiţă ciupercile tăiate în bucăţi zdravene şi măreşte flacăra – vrei ca acestea să se rumenească, nu să se pleoştească şi să îşi lase o grămadă de zeamă. Amestecă şi lasă pe foc vreme de încă 5 minute. În cazul în care decizi să foloseşti şi boabele de năut (la noi în casă, acestea îmi plac doar mie, aşa că nu m-am incumentat), e momentul să le pui în cratiţă, împreună cu ciupercile.
4. Adaugă roşiile şi mierea, asezonează şi îngăduie mâncării să fremete 6 minute. Presară deasupra verdeaţa tocată şi serveşte.
Eu am avut, pe post de garnitură, un amestec de cereale cu ardei iute, lămâie şi leurdă, însă merge grozav şi cu o porţie de couscous plin de bucăţele dulci de caisă confiată şi pătrunjel verde.