Ca sa iesim de sub dictatura muschi de vita / piept de pui, ambele la gratar, am deviat spre niste muschiulet de porc. Vremuri agitate, am ajuns la piata pe fuga – cat sa inhatz niste rosii, cirese, zmeura si capsuni – toate volatilizate in prima seara, pana sa apuc sa pun gheara pe ele si sa incropesc vreo salata sau desert.
Incropeala a fost friptura – a trebuit sa ma descurc cu ce am gasit prin camara si prin curte. Singura reteta care s-a potrivit a fost asta, cu nuanta ca rozmarinul era viu si verde.
Ingrediente
2 muschiuleti de porc, cam la 900g impreuna
sucul de la 2 portocale
1 lingura otet de vin alb
2 linguri ulei de masline
1 ligurita (cu varf) de miere
2 catei de usturoi, zdrobiti cu latul cutitului, apoi tocati marunt
1 lingura rozmarin fresh, tocat
sare, piper negru proaspat macinat, ardei rosu pisat (un piiiic, nu m-a lasat inima)
1 lingura (tot cu varf) de smantana
patrunjel verde tocat
Aseaza cei doi muschiuleti de porc intr-o forma de sticla termorezistenta. Amesteca toate ingredientele pentru marinata (cele de mai sus, pana la smantana si patrunjelul tocat) intr-un castron. Torni peste muschiuleti, acoperi si pui in frigider cel putin o ora. In timpul asta, le mai faci cate o vizita si ii intorci de pe o parte pe cealalta, sa se scalde bine in marinata.
Incalzesti cuptorul la 180 grade Celsius. Scoti muschiuletii din frigider si scurgi cea mai mare parte a marinatei intr-o craticioara – sa ramana in forma doar pret de-o lingura. Pui in cuptor, fara sa acoperi, cam 30 – 35 de minute – pana cand carnea e patrunsa, dar nu uscata (sa ramana roz in centru). Pe parcurs, ii mai intorci si ii mai stropesti cu sosul. La final, treci cuptorul pe grill si lasi cam10 minute sa se rumeneasca si sa formeze o usoara crusta.
Cum sta carnea in cuptor, tu nu stai cu mana in san. Pui respectiva mana pe craticioara cu marinata, aprinzi plita si aduci sosul la fierbere, pe foc marisor. Lasi sa fiarba voios, amestecand in mod repetat, pana cand se transforma intr-un fel de sirop gros si ajunge pe sfertul cantitatii initiale. Iei de pe foc, adaugi smantana, amesteci si dai deoparte.
Muschiuletii sunt gata – ii scoti din cuptor si ii asezi pe un tocator de lemn. In forma in care au stat la cuptor ori in alta , pui sosul cu smantana si amesteci cu sucurile rezultate la coacere. Tai carnea in felii grosute, o intorci in sos, presari deasupra oarece fleur de sel (adica sare de mare; eu n-am avut si am pus niste sare de Himalaya, din cea rozulie) si pantrunjel verde tocat.
Servesti imediat, cat e cald – eu eram cam satula de cartofi si am votat pentru orez integral. Merge alaturi si o salata verde crunchy.
5 Comments
O da bun ar fii acuma,dar e tirziu!asa ca ma stur privind!
Arata tare apetisant!
Noapte buna!
Noapte buna – mai bine asa, sa nu te culci cu burta plina!
Ps, ps… Zâno… sunt io! Pune și tu o casoletă deoparte că diseară vin s-o iau după ce pleacă domnu Hădean… Hai, te pup, pa…
adica sa bagati la ghiozdan pe sestache? s-a’nteles! 🙂
da, da, să băgăm la ghiozdan… io… cu mine… și cu mine-însumi… hai că trei porții ajung 🙂