Azi am avut concurenta serioasa. Prietena mea – o zana bizantina cu ochi verzi de pisica si rabdare de inger – s-a prezentat la apel, din nou, cu un meniu care era sa imi zguduie increderea in capabilitatile mele culinare.

Pai, cum vine asta: chiftelute de crevete cu sos de iaurt cu sofran, tahini si miere, calamar umplut in 2 feluri SI stiuca umpluta? Va dati seama? Ca sa nu ma dau complet de rusine, a trebuit sa improvizez ceva competitiv. Asa ca am incercat o versiune simplificata de bouillabaise. Simplificata din cauza lipsei unor ingrediente importante (pestii de Mediterana care figureaza in reteta originala), dar si din cauza ca un sos rouille adevarat mi se parea prea mult pentru festinul nostru.

Ingrediente pentru 6 persoane

Pentru bouillabaise

2 linguri de ulei de masline
1 ceapa mare, tocata
3 catei de usturoi, tocati
1 fenicul, feliat fin
1 fasie de coaja de portocala
sofran, cat iei zdravan intre degete, inmuiat in 2 linguri de suc de portocala, timp de 10 minute
1 cutie de 400g pulpa de rosii
6 baby octopus (caracatite mici), curatate (scos inelul cartilaginos dintre cap si tentacule), taiate bucatele
8 fileuri mici de barbun
2 fileuri de halibut
500g creveti proaspeti
750g vongole proaspete (arunca-le pe toate cele sparte sau deschise)
sare, piper negru, fulgi de chilli sau paprica iute
patrunjel verde tocat + frunzele de la bulbul de fenicul, tocate

Pentru painea cu usturoi

1 paine integrala
cam 75 – 100g unt, moale
3 linguri ulei de masline
4 catei de usturoi, zdrobiti
patrunjel verde

Pune uleiul la incins intr-o oala mare. Adauga ceapa, usturoiul si feniculul si lasa sa se caleasca cam 8 minute la foc potrivit.  Adauga bucatelele de caracatita si mai lasa la calit cateva minute.

Adauga pulpa de rosii, coaja de portocala si sofranul cu suc de portocale. Amesteca, apoi toarna cam 1.5 litri apa fierbinte. Lasa sa fiarba cam 20 de minute, pana cand lichidul scade cam cu 1/3.

Pune in supa care freamata fileurile de barbun si fileurile de halibut (taiate in bucati potrivite). Lasa la fiert inca 4 – 5 minute, pe foc mic, apoi adauga crevetii. Cand acestia au devenit roz, adauga si scoicile. Dupa inca 3 – 4 minute, cand scoicile sunt toate deschise, crevetii sunt roz si pestele se desface in bucatele, pune patrunjelul si frunzele de fenicul tocate.

Asezoneaza dupa gust, cu sare, piper negru si fulgi de chilli sau paprica iute. Serveste fierbinte, impreuna cu painea cu usturoi.

Pentru painea cu usturoi procedezi asa: tai painea in 4 segmente maricele. Fiecare segment il sectionezi in doua, pe orizontala.

Intr-un castron mic, freci untul cu uleiul de masline, usturoiul pisat si patrunjelul verde. Ungi fiecare bucata de paine, pe partea cu sectiunea, cu amestecul de unt. Lipesti bucatile intre ele, pe fata unsa cu unt, refacand segmentele initiale.

Invelesti cu folie de aluminiu si pui pentru 15 minute, intr-o tava, in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius. Scoti tava din cuptor, desfaci cu grija folia, separi bucatile lipite intre ele si mai lasi la cuptor inca 7 – 8 minute, sa se rumeneasca frumos.

Ce sa mai adaug despre festinul de astazi? Nu prea mai am cuvinte. Insa am facut fata onorabil. 🙂

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.