Oi fi eu mai tacuta in ultima vreme, insa asta nu inseamna ca nu sunt o busy, busy bee! Ca dovada, va prezint efemerele mele opere din ultimele zile.

Dat fiind excedentul de castraveti din gradina, am trecut la productia intensiva de muraturi de vara, cu sare usturoi, marar si putin ardei iute.  Inca nu le-am testat, dar va tin la curent.

A urmat gemul de agrise cu putine coacaze rosii si negre.  Dintr-un kil de fructe + 1 kil de zahar, am obtinut 2 borcane de 800g cu gem dens, acrisor si teribil de parfumat.  N-as pune prinsoare ca nu va sfarsi si prin niscaiva sosuri pentru friptura.

Am pastrat pentru final o prajitura cu cirese si caise, dupa deja cunoscuta reteta de aici.

12 Comments

  1. Buna treaba ai facut! Felicitari! Eu ma tot foiesc cu coacazele mele, care stau saracele in congelator, asteptand zadarnic sa se transforme intr-o prajitura, o peltea, ceva.

  2. Bravo, Fee. Nu cred ca este cineva aici, care sa creada ca dta stai degeaba.
    Castravetzii arata vis. Cita sare puseshi la litrul de apa? Si de CARE SARE?
    Ma tot invirt si eu sa fac castravetzi de vara, in saramura, si tot nu ma pot hotari cu sarea…

    • Zana Eficientei Reply

      Vera, am pus asa: 6 lingurite de sare de mare la1.5 litri de apa. Plus usturoi, marar si vreo 2 ardei iuti taiati in bucati.

    • Zana Eficientei Reply

      dap, pacat ca poza finala nu e asa reusita cum as fi vrut.

  3. Prajitura cu fructe are aceeasi reteta ca cea din copilaria mea – de abia astept sa o vad pe masa, acum e la cuptor, cu visine 🙂
    Cit despre muraturi, vor fi la mare pret linga un gratar de vara – ca sa nu mai zic de o mincare de cartofi noi, cu marar mult…mmmm…o sa umplu tastatura de bale 🙂
    Dulceata cred ca va deveni un chutney foarte reusit – sint sigura ca vei gasi combinatia potrivita.

    • Zana Eficientei Reply

      Noi am testat ieri muraturile – sunt aproape gata, excelente. 🙂 Cum a fost prajitura?

  4. Prajitura a fost – atit pot sa-ti spun, pentru ca s-a terminat rapid, ajutata de un iaurt rece 🙂 Voi recidiva, ca mie nu mi-a ramas decit o bucata, trebuie sa profit de vremea asta inca buna pentru cuptor.

  5. Castravetii aia arata yummy! Deci sare,usturoi,marar si ardei iute? Apoi ceva indicatii speciale? Un ghid ceva?:)) Nu am pus in viata mea muraturi(shame on me:) )
    Imi amintesc ca le ziceam „castraveti covasitzi” celor pusi la murat vara:)

  6. Zana Eficientei Reply

    dap. doar atat – borcanele bine spalate cu apa fierbinte si detergent, bine limpezite si apoi puse in cuptor la 140 – 160 grade, pana cand sunt gata de pus castravetii. castravetii spalati (cei mai grosi pot fi crestati usor la capete, ca sa se patrunda), apoi asezati in borcanele usor racorite. 1.5 l apa + 6 lingurite sare, marar, usturoi, ardei iute pt 2 borcane precum cele din poza. saramura clocotita se toarna peste castraveti, se inchid borcanele si gata! pt a accelera procesul de fermentare, borcanele pot fi scoase peste zi la soare. ar trebui sa fie gata in cateva zile! 🙂

Write A Comment