Odata cu epidemia de obezitate si cu filiformizarea (Doamne, ce cuvant am inventat! 🙂 ) siluetei ideale, am inceput sa ne pricepem cu totii la nutritie.  Ca e ziar de scandal, revista glossy ori cotidian serios, toate contin cel putin un articolas despre ce si cum trebuie sa mancam.

Carbohidrati, calorii, BMI – niciunele nu mai au secrete pentru noi. Avem rafturi intregi de carti despre diete si schimbam sfaturi pe aceasta tema oriunde si oricand.  Chiar si asa, exista niste cetateni ai planetei care au luat startul cu vreo cateva mii de ani mai devreme in aceasta problema si au un lucru sau doua sa ne invete: chinezii, cu medicina lor traditionala.  Uite mai jos cateva exemple in care stiinta noastra in ale mancatului sanatos pare a fi facuta KO de maldarele lor de tratate ancient:

01.  Dietele. Majoritatea dietelor vestice se bazeaza pe eliminarea sau reducerea consumului pentru un grup intreg de compusi alimentari (grasimi, carbohidrati) sau pe excesul de consum al unui aliment (de ex.dieta cu grapefruit).

In total constrast cu modul asta de gandire, un proverb chinezesc zice asa: „Sour, sweet, bitter, pungent: all must be tasted.” („Acru, dulce, amar, astringent: toate trebuie gustate”).  In Orient, mancarea este folosita pentru a pune in echilibru individul cu ciclurile sale naturale si cu mediul inconjurator.  Anumite alimente sunt alese pentru a contrabalansa predispozitii naturale ale organismului: tendinta de a obosi repede sau starile de agitatie. Totul sta insa in cuvantul ‘echilibru’ si nici un fel de aliment nu este interzis.

02.  Temperatura alimentelor. Esti genul de persoana careia ii e frig mai tot timpul? Sau mori de cald in permanenta? In medicina traditionala, pana si vremea de afara joaca un rol in alegerea meniului zilnic.

Daca esti genul friguros sau traiesti intr-o zona rece , ti se recomanda sa consumi mancaruri ‘calde’: ghimbir, chili, turmeric, scortisoara, ceapa verde, nuci.  Daca, din contra, nu mai poti de cald, alege mancaruri ‘ racoroase’ : menta, citrice, tofu, lapte, salata verde, telina, rosii, castraveti.  Mie mi se pare de mult bun simt chestia asta.

03.  Culorile alimentelor. In Occident, oamenii au devenit circumspecti atunci cand e vorba de culoarea alimentelor, invazia de chimicale – aditivi si coloranti de tot felul – ne-a tras o sperietura zdravana.  Pe de alta parte, in medicina orientala, suntem invitati sa consumam alimente de culori diferite, pentru intarirea diferitelor parti ale organismului si combaterea unor afectiuni.  Beneficiile au fost confirmate, ulterior, si de studii sofisticate ale laboratoarelor vestice: legumele si fructele care contin lycopen (rosiile, ardeiul rosu si pepenele rosu) ajuta la prevenirea cancerului; cele portocalii si galbene, care contin beta-caroten (dovleac, morcov, caise) pot reduce si ele riscul de cancer si preveni bolile cardiovasculare ; cele albe (ceapa, usturoi) au efect antibacterian si de crestere a imunitatii.

04.  Gradul de procesare al alimentelor. In ‘lumea civilizata’ , alimentele superprocesate industrial incep sa se demodeze.  Ni se recomanda, in mod repetat si insistent, sa revenim la alimentele in stare cruda sau prelucrate minimal.  Medicina chineza are un cu totul alt approach. Salatele de cruditati, de exemplu, sunt considerate indigeste, de consumat cu moderatie. Mancarurile gatite sunt de preferat pentru persoanele slabite, varstnice si pentru femeile gravide – caldura necesara pregatirii lor elibereaza nutrientii si le faciliteaza absorbtia.  Una dintre modalitatile in care putem impaca (la figurat, dar si la propriu) capra cu varza este sa folosim sosuri caldute pentru ingrediente crude (salata de castraveti cu sos caldut de usturoi sau salata verde cu sos miso).

05.  Cat mancam? In Vest, esti indemnat si pacalit prin tot felul de metode sa mananci pana nu mai poti (vezi documentarul ‘Supersize me’).   In Est, exista zicale vechi, care iti recomanda sa mananci pana cand esti satul in proportie de 70% (in China) sau 80% (in Japonia). Nu ma intrebati de unde aceasta diferenta, ca nu stiu.  Important e faptul ca portiile extralarge nu fac decat sa oboseasca organismul si supuna sistemul digestiv unui stres inutil.

Concluzia? Sa mancam echilibrat, colorat, variat si moderat.  Odata ce am zis asta, cred ca putem sari peste paginilie cu regimuri de slabire din ziare si reviste.

Photos: helgasms!, Silk Road Collection

 

2 Comments

    • Zana Eficientei Reply

      Bineinteles, dar cine are interesul sa recunoasca asta? 🙂

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.