Atunci cand revii din Suburbia Romaneasca, se produc – simultan – mai multe fenomene.

In primul rand, te porti ca un salbatic disperat in magazinele cu mancare.  Din cauza ca, pentru o lunga perioada de timp, ti-ai facut cumparaturile doar in hypermarket-uri, tot ce vezi prin magazinele de dimensiuni normale si prin piata ti se pare nemaivazut, extraordinar.  Asa s-a facut ca m-am ales cu niste branza de vaci (pe care nu o mancanca nimeni din familie) plus niste branza de vaci cu aroma de vanilie si stafide (pe care, once again, nu o mananca nimeni din familie).

O alta consecinta a revenirii pe nava-mama este si faptul ca tot ce cumperi, cumperi in cantitati industriale.  Explicabil, dupa ce ti-ai petrecut cea mai recenta perioada a vietii urcandu-te in masina si pentru ca ai uitat sa cumperi un kil de lapte sau o paine.  Asa se face ca, saptamana trecuta, m-am trezit cu vreo 3 kg de rosii, 2 cutii cu oua si cateva cutii/borcane cu smantana.

Situatia era grava, frigiderul plin de lucruri misterioase, pe care nimeni, dar nimeni nu isi amintea cum si de ce le-ar fi achizitionat.   Asa ca am ales o solutie gospodareasca – am facut si eu cu ele ce m-am priceput.  Un fel de tarta-pasca.

Ingrediente

1 blat de tarta (megaimage)

200g branza de vaci cu aroma de vanilie si stafide

200g branza de vaci

20g unt

100ml smantana

2 oua – galbenusuri separate de albusuri

1 lingurita esenta de vanilie

5 – 6 linguri de zahar

o lingurita coaja de lamaie rasa

2 linguri de faina cernuta

Aseaza blatul de tarta, conform instructiunilor de pe ambalaj, in forma si inteapa fundul blatului cu furculita.  Aseaza peste blat niste hartie de copt si presara peste tot fundul tartei boabe de fasole / bile de ceramica speciale.  Da la copt, in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius, pentru 15 minute.  Scoate din cuptor, indeparteaza hartia de copt si boabele de orice fel si lasa sa se racoreasca un pic.

Intr-un castron, amesteca cu mixerul untul, branza aromata, branza de vaci, smantana si zaharul.  Cand amestecul e omogen, adauga esenta de vanilie, galbenusurile si coaja de lamaie rasa.  Acum adaugi faina cernuta si amesteci iar.

Intr-un alt castron, bate albusurile spuma.  Adauga-le treptat, amestecand usor cu un tel, ca sa pastrezi compozitia usoara si aerisita.

Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

Toarna umplutura in baza de tarta, niveleaza usor cu o spatula si da la copt pentru 30 – 40 minute, pana cand suprafata e aurie, iar umplutura mai tremura usor in centru.

Scoate din cuptor si lasa sa se racoreasca.  Indeparteaza forma de tarta si hartia de copt si puna la frigider.  Serveste cu fructe de sezon pudrate cu zahar – eu am avut niste capsuni excelente.  Din care posedam vreo trei pungi prin frigider.  Nu e mai stie cine le cumparase, insa bine facuse.  Hai, bine v-am gasit!

P.S. Sa nu ma injurati prea tare pentru calitatea pozelor – am un aparat nou si inca nu am prins toate chichitele.  🙂

12 Comments

  1. Pingback: O tarta si alte amanunte | Zâna Eficienţei

  2. piticugras Reply

    da de ce nu ai lasat si boabele de fasole? sunt gustoase.

  3. piticugras Reply

    mergeau si doi carnati alaturi. sau un kaizer presarat pe deasupra…

  4. Cristina Oanta Reply

    Ah, excelent. Cred ca reteta asta e buna si pt incepatori…
    Yummi 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      Indeed, este si pentru incepatori. Dvs. ,stimata doamna, nu va calificati la aceasta categorie. 🙂 🙂

  5. piticugras Reply

    doi catei de ustureu doar daca inlocuim capsunile alea cu cartofi prajiti. parerea mea.

    • Zana Eficientei Reply

      hai ca ma apuca greata, ma duc sa iau un colebil 🙂

  6. si roshiile? le-ai pus la soare? asta ar trebui sa faca o italianca, nu?

    • Zana Eficientei Reply

      Rosiile le-am facut in cuptor, asa cum face orice italianca responsabila care sta la bloc. 🙂

  7. Dana Saftoiu Reply

    Smaranda, fa-mi si mie, cand poti, o poza cu pachetul de foi pe care il numesti tu „blat de tarta” de la Mega…e aluatul frantuzesc?

    • Zana Eficientei Reply

      Ti-as face, insa desteptii astia nu mai aduc – nu stiu de ce – acel aluat. Reteta asta e mai veche, pe vremea aia „se gasea” 🙂

Reply To vera Cancel Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.