Pregatiti-va – o cafea buna cu cativa biscotti alaturi e ceea ce va trebuie – caci azi este vorba despre o postare ceva mai complexa.
In primul rand, sa imi enunt scopul: particip la un concurs, organizat de catre cei de la Electrolux, avand drept premiu o cina intr-un spectaculos restaurant, The Cube la Milano. Ca si cum acest potential si extrem de atractiv premiu nu ar fi fost suficient, a intrat in joc si orgoliul sfertului meu italienesc, care nu m-a mai lasat sa dorm, in cautarea retetei perfecte, pregatite cu ingrediente locale. Asa cum spune si titlul, am ales sa pregatesc ‘french toast din panettone, servit alaturi de spuma de mascarpone si sos de portocale’.
Panettone a fost o alegere usoara. Cozonacul asta vine direct de la Milano, impreuna cu o multime de legende interesante legate de aparitia sa. Unii spun ca numele i s-ar trage de la palaria de o forma originala a calugarului Antonio. De aici pane + Tone = panettone. Altii povestesc ca nobilul Ughetto Atellani s-a indragostit de Adalgisa, fiica unui sarman brutar pe nume Toni. Pentru a castiga inima frumoasei sale, Ughetto s-a deghizat in brutar si a pregatit o prajitura cu totul speciala. Innebunit de gustul prajiturii, Ducele Ludovico Maurul Sforza si-a dat acordul cu privire la casatoria celor doi. Ceremonia s-ar fi celebrat in prezenta lui Leonardo Da Vinci, iar la banchet se pare ca s-a servit … pan de Toni! Legendele sunt multe, insa intelesul, mult mai banal, al lui panettone este ‘paine mare’. Eu una prefer povestea lui Ughetto!
La fel de natural a intrat in povestea asta si branza mascarpone. Milano este cunoscut drept un oraz al produselor lactate – de aceea, i se mai spune si Paneropoli, adica orasul smantanei (panna = smantana). Bucataria lombarda este extrem de bogata in retete pregatite cu smantana, frisca, ricotta sau mascarpone. Sosul de portocale, cu usoara sa aciditate, echilibreaza acest desert si prelungeste aroma cojii de citrice din panettone si din spuma de mascarpone. Acum ca am facut cunostinta cu ingredientele, sa trecem la treaba!
Ingrediente
Pentru French Toast
1 panettone de 500g, din cel simplu, fara umpluturi si alte inventii
2 oua, batute
125 ml lapte
1 varf de cutit de scortisoara
1 praf de nucsoara proaspat rasa
Putin unt, pentru tigaie
Pentru Mascarpone Mousse
250g mascarpone
50g zahar tos
1 ligurita de miere
1 lingurita de esenta de vanilie
75 ml frisca lichida
2 albusuri
coaja de portocala rasa
Pentru sosul de portocale
250 ml suc de portocale proaspat
Coaja rasa de la o portocala
4 linguri de zahar brun
1 lingura de unt
1 lingura de Grand Marnier ori alt lichior de portocale (poti incerca chiar si un whisky/ cognac de buna calitate)
MOD DE PREPARARE
Incepe prin a pregati feliile de panettone pentru french toast – e ideal ca ele sa sa usuce un pic inainte de a fi inmuiate in ou si lapte. Taie cozonacul in felii groase de 1.5 cm. Cu ajutorul unui inel metalic de bucatarie sau cu un cutit bun, decupeaza in miez 4 felii circulare frumoase. (Resturile de panettone le poti folosi ulterior pentru un panettone pudding). Pune feliile rotunde pe o farfurie si lasa-le sa se usuce pret de cateva ore, fara a le acoperi.
Intre timp poti pregati sosul de portocale si spuma de mascarpone.
Pentru sos, amesteca intr-o craticioara sucul de portocale, coaja de portocala si zaharul. Pune la foc potrivit si lasa sa fremete usor timp de 15 minute, pana cand consistenta este cea a unui sirop gros. Adauga alcoolul si lasa inca 2 – 3 minute pe foc. La final, cand consistenta sosului ti se pare corecta, adauga untul si amesteca energic. Inca 2 minute pe foc si sosul este gata. Da deoparte sa se racoreasca.
Pentru spuma de mascarpone, incepi prin a bate cu mixerul, intr-un castron, branza mascarpone impreuna cu mierea, esenta de vanilie si coaja de portocala. In alt castron, bate frisca lichida (pe care ai tinut-o, in prealabil, la frigider) pana cand aceasta isi mentine forma, fara a deveni prea densa. Separat, pregateste spuma de albus – atunci cand este lucioasa si formeaza mici varfuri, ii adaugi treptat zaharul, ca pentru bezea. Amesteca, pe rand, crema de mascarpone cu frisca batuta si spuma de albus. Fa acest lucru cu delicatete si miscari usoare, verticale ale telului ori lingurii. Pune mousse-ul in mici boluri si da la frigider pentru jumatate de ora.
E momentul sa pregatesti french toast-ul. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-un castronel, amesteca ouale, laptele, scortisoara si nucsoara. Scufunda fiecare felie rotunda de panettone in acest amestec, pe ambele fete, astfel incat sa fie complet imbibata, fara insa a se rupe. Scurge cu grija excesul de ou si lapte.
Incinge untul intr-o tigaie incapatoare si pune pe rand feliile de panettone sa se rumeneasca frumos. E nevoie de cateva minute pe fiecare parte, la foc potrivit, pentru ca french toast-ul sa iasa perfect. Pe masura ce sunt gata, pune feliile de french toast in cuptor, intr-un vas termorezistent, ca sa se pastreze calde.
Acum, asamblarea. Pe fiecare farfurie incapatoare, aseaza un castronel cu mousse de mascarpone. Alaturi, cate doua felii fierbinti de french toast. Cu o lingurita, pune putin sos de portocale pe spuma de mascarpone, apoi lasa sa picure – dupa gustul tau – si pe feliile de french toast. Te asigur ca va inlocui cu succes uzualul sirop de artar!
Iar daca reteta mea ti s-a parut interesanta, uite ce poti face: timp de doua saptamani incepand de astazi, poti comenta aici despre reteta mea sau ii poti da Like pe contul de Facebook al Zanei. N-ar fi o idee rea nici daca ti-ai invita prietenii sa faca acelasi lucru. Iar Zana, in cazul in care va ajunge la Milano, iti promite ca va veni cu o multime de povesti si fotografii interesante, plus o gramada de retete noi. Multumesc frumos!
24 Comments
hai ca-i bun. pe mine m-ai convins 🙂
Si pe mine !;)
ahahaha, multumesc asemenea! 🙂
excelent. 🙂
mi-e tare pofta. bafta, bafta, bafta
cruela, te invit să dai like pe fb că pe mine nu mă lasă. cică ăştia de n-avem cont, nu suntem primiţi nici cu like-ul.
sper că tu ai aşa ceva şi dacă ai tu, am si io, nu ?
zânaaaaaaaaaaaa, bun de tot. în weekend am guri la masă şi îţi trimit nişte feed back, că firmituri sigur nu o să am de unde 🙂
agneso, sa fii sanatoasa, tu si toti musafirii 🙂 pofta buna si mersi!
Pingback: trecut-au anii — easy peasy
Zano, te votez!
inca nu amincercat dar, simt deja toate aromele, catifeaua mousse-ului si toate celelalte ademeniri…Curand imi voi da gata nora! Sper sa fiu si eu eficienta, mai ales ca nu e nimic „necurat” in intentie ci numai duiosie.Zana, tot zana!
multumesc pentru sustinere tuturor! va pot asigura ca reteta asta e testata pe mine insumi – combinatia este exploziv de buna 🙂 v-o recomand fara niciun fel de legatura cu concursul in desfasurare 🙂
mmmmmmmmm…. suna si arata delicios…..
O sa o incerc, jur, suna delicios…
ei, daca incerci tu, cu toate dietele tale draconice, atunci inseamna ca am reusit cu adevarat! 🙂 🙂 multumesc – ziua arata mult mai insorita! 🙂
nu ştiu, are Simona pe unu cu dieta, cu M îl cheamă precis. îmi amintesc doar că nu te lasă cu dulciuri. nu ştiu cum îl mai suportă.
simona, de te prinde ăla cu dieta, martinel sau cum îi zice, te exclude din gaşca lui. fii fată cuminte şi bazează-te pe noi că o facem şi îţi povestim cum a fost.
care Martinel? vreau si eu Martinel care te slabeste! 🙂
am pus greşit explicaţia , e ceva mai sus. nu ştiu dacă acum am nimerit-o sau e tot aiurea.
Sunt aici pe motiv de susţinere de zână. Nu că aş fi schimbat şase laptopuri de când m-am apucat de citit postarea, pe motiv de inundaţii. Acu’ faceţi bine şi trimiteţi-o la Milano, băi ăştia cu concursul, că am un băiat acolo cu acces la piesele necesare, iar răbdare n-am deloc.
Zână, dacă ai nevoie de ajutor, zi. Că am câte un băiat cam peste tot.
plecaciune adanca, Petronio. ma simt intarita, acum ca stiu ca intreaga retea de babe Marcs imi sta alaturi 🙂
Martinel, zis si Montignac:D
da’ bine l-a mai ales agnesa, ca parca era si o poezie cu ‘mos martine’ si cu mierea de albine 🙂
ei, ştiam esenţialul : că e cu M şi nu te lasă cu dulciuri.
mori, mă! sau e din ăla antic şi e mort deja ? 🙄
Mmm e de incercat sigur!
Adica eu! O sa incerc! 🙂