Dedic aceasta postare celei mai „fidea” (ca sa fim in sfera jocurilor de cuvinte culinare debile) cititoare & comentatoare a acestui blog: Agneswood! Prin perioade de moarte clinica a blog-ului, prin fum de gratar si baionete de frigarui, ea mi-a stat alaturi. Incercand – cu un optimism pe care pana si eu il consideram, uneori, nejustificat, sa imi stea alaturi si sa ma incurajeze prin remarci pline de un cinism tonic si de o ironie sanatoasa!

Draga Agneso, iti multumesc public – ai fost Jiminy Cricket-ul pe care sper sa nu il mai dezamagesc de acu’inainte.  Ceea ce, tinand cont de faptul ca aceasta reteta include SI suc de portocale SI miere, s-ar putea demonstra un angajament greu de respectat. Ma rog, vezi tu ce faci cu dedicatia mea si unde o pui….. Ea ramane publica si asumata!

Ingrediente

1 piept de rata dolofan, cu piele cu tot

1/2 lingurita sare de mare

o legaturica mica de cimbrisor verde

200 ml suc de portocale proaspat (de-a lungul timpului, am folosit cam orice citrice care mi-au cazut in mana, mai putin lamaie si lime)

coaja rasa de la o portocala

un pic de ulei de masline

Mod de preparare

  1. Cu varful unui cutit ascutit, cresteaza in diagonala (sa rezulte un fel de romburi) pielea, fara sa ajungi la partea carnoasa, doar cat sa strabati stratul de grasime.
  2. Unge partea carnoasa cu uleiul de masline.
  3. Sareaza si pe o parte si pe alta, impingand cu varful degetelor, astfel incat sarea sa intre in inciziile facute pe partea cu pielea.
  4. Repeta operatiunea cu mierea.
  5. Pune pieptul de rata intr-un castron / cutie de plastic, toarna deasupra sucul de portocale, apoi adauga coaja rasa de portocala si frunzele de cimbrisor desprinse de pe tulpinile lemnoase.
  6. Lasa sa se marineze minim 6 ore, pana la 48 ore, la rece. Scoate din frigider cu cel putin jumatate de ora inainte de a-l pregati, sa aiba timp sa ajunga la temperatura camerei.
  7. Preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius.
  8. Incinge o tigaie sau cratita care nu lipeste si care merge si la cuptor.  Cand e bine infierbantata, aseaza pieptul de rata in tigaie, cu pielea crestata in jos.  Nu e nevoie sa ungi tigaia, isi la lasa rata o multime de grasime.
  9. La foc mic, lasa sa se rumeneasca si sa elibereze tot excesul de grasime, cam 5 minute. Ia de pe foc, scurge grasimea rezultata intr-un recipient (o vei putea folosi pentru cartofi la cuptor deliciosi), intoarce pieptul de rata cu partea carnoasa in jos.
  10. Da la cuptor, lasa fix 5 minute pentru medium-rare (rozaliu intens).  Scoate vasul din cuptor, pune pieptul de rata pe un fund de lemn, acopera si lasa sa se odihneasca 10 minute. Taie in felii si serveste imediat.

Pun cate poze am cu reteta asta pe care am pregatit-o de muuuulte ori, sa aveti de unde alege. Si, inca o data, here’s to you, Agneswood!

P.S. Pentru ca sunt un strop ramolita si am superstitii cu intorsul din drum: marinata in care a stat pieptul de rata poate fi scazuta la foc mic, pana cand rezulta un sos mai gros, siropos, pe care il vei servi cu feliile de rata.

 

 

1 Comment

  1. agneswood Reply

    Yupiii, you made my day, Smaranda!
    Şi nici nu ştii tu cât te-am aşteptat, căutat, verificat…
    Nu ştiu cine e nenea Cricket ăla, sunt ignorantă şi leneşă să caut pe gugl; ce ştiu e că nu, niciodată nu m-ai dezamăgit. Ai mai băgat tu ingrediente care nu îmi plac, ai gusturi mai sofisticate, dar, hein, ce noroc ! Altfel unde îmi mai exprimam eu cinismul şi ironia de care dau pe dinafară???
    Şi eu îţi mulţumesc public, dedicaţia o pun fix în inimă, reţeta o pun la păstrare. Big like!
    P.S. Am totuşi o nemulţumire: de ce în reţeta asta nu e nimic de care să mă leg? Mai pune şi tu o iarbă din aia asiatică, să am ce reproşa :))

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.